mo

Find de populære bøger og hudplejeprodukter i webshoppen

JordemoderOnsdag – tips til at opnå graviditet

jordemoderonsdaggravid

Noget af dét jeg får allerflest mails og beskeder om, er hvordan man øger sine chancer for at opnå graviditet. I 2010 blev der herhjemme i vores lille land udført intet mindre end 36.793 fertilitetsbehandlinger, og med det in mente, er det selvfølgelig ikke så underligt at der også er mange som skriver til mig, i håbet om at jeg kan drysse et par guldkorn ud af ærmet.

Det korte svar til, om jeg kan det, er nej. Alligevel er der nogle små betragtninger jeg gerne vil dele med jer i håbet om at kunne gøre projekt-baby en lille smule sjovere, for dem der måtte begive sig ud i eller være i kast med den slags.

Det første og absolut vigtigste er – selvfølgelig, fristes jeg til at skrive – at man har regelmæssigt samleje. Som i, flere gange om ugen. Ingen samleje – ingen baby; i hvert fald ikke hvis man satser på at lave den au naturel. 

Dernæst vil jeg anbefale, at man som kvinde slår sin hjerne en lille smule fra og forsøger ikke at stresse sin krop.

Det er desværre blevet moderne at gøre sig alle mulige foranstaltninger, som for eksempel diverse ægløsningstests, for at finde det helt rigtige tidspunkt for at kunne producere et lille menneske, i stedet for “bare” at lytte til sin krop. De fleste kvinder kan nemlig, når først de har lært det, mærke – eller se – på kroppen, når forholdene for at lave en baby er gunstige; altså når man ægløsning.

Som de fleste formentlig godt kan huske fra biologitimerne, så har kvinden en naturlig cyklus, typisk på 28-30 dage, hvoraf menstruationen hos de fleste, er dén, der primært bliver bemærket. Ind i mellem menstruationerne, sker der dog også en masse ting i kvindens underliv, som blandt andet fortæller noget om, hvornår ægløsning finder sted – og dét i øvrigt fuldstændigt underordnet om man har en regelmæssig menstruation eller ej.

Det man skal kigge efter, er sit udflåd. Yes, mine damer. I skal simpelthen tjekke trusserne for, hvornår I har ægløsning.

Det er nemlig sådan, at når kvinden har ægløsning, så vil hendes udflåd ændre karakter og blive lidt mere glat, slimet og næsten gennemsigtigt. Nogle kvinder har meget udflåd og kan nemt se det i trusserne eller ligefrem opleve “slimstrenge” fra skeden, imens andre har meget lidt, hvor det “slimede” udflåd lettest bemærkes når man tørrer sig efter vandladning og toiletpapiret “glider lidt lettere” end det plejer.

Denne type udflåd giver sæden de bedste vilkår for at svømme både langt og længe, samtidig med at kvindens æg er frigivet fra æggestokken, hvilket selvsagt betyder, at det er lige præcis i denne periode, som typisk varer 2-3 dage, at der er størst chance for at ægget kan blive befrugtet. Ganske snedigt, har naturen hos de fleste kvinder indbygget en øget libido i netop denne periode og lysten til samleje vil derfor typisk være højere end sædvanligt.

Når så ægget er befrugtet, skal det selvfølgelig helst sætte sig fast og noget af det allerbedste til at øge chancerne for det, er at kvinden har et højt niveau af oxytocin i kroppen. Oxytocin kaldes også for kærlighedshormonet og er altså med til at øge chancerne for at ægget sætter sig fast i livmoderen. Oxytocin frigives primært ved berøring og orgasme, men al forkælelse af kvinden, både fysisk og psykisk, er med til at hjælpe implantationen på vej. Kvinden skal så vidt muligt ikke være stresset og netop derfor, er det smart at kaste ægløsningstests, temperaturmålinger og skemalagte samlejetider over styr og i stedet bare lytte til kroppen og have det dejligt, sammen med sin partner.

Knald for pokker og elsk hinanden imens – det er den allerbedste metode, for langt, langt de fleste.

 

Skriv din kommentar

Kommentarer (7)

 1. Herhjemme har vi en del gange været mega u forsigtige – og jeg blev aldrig gravid. Men da vi endelig blev enige om at prøve. Så skete det i første forsøg. Jeg er sikker på det var fordi jeg var fyldt mer kærlighedshomon. – vi blev nemlig gift netop den dag hun er lavet på (og ja jeg er sikker på det er sket den dag for manden rejste dagen efter igen og kom hjem 7 dage efter 😉 ). Hun kom til verden 4 uger før tid- men igen på et tidspunkt hvor jeg var allermest lykkelig og fyldt med kærlighed.

  Så der må virkelig være noget om det. Hvis man fylder sig med kærlighed og undgår stress så er det bare lidt lettere.

 2. Begge mine børn er også lavet på lige præcis det tidspunkt hvor jeg tænkte allermindst på graviditet (selvom vi gerne ville have børn) og var allermest afslappet, lidt fuld og mega vild efter manden…haha.
  Vil så også lige indskyde at det er mega vigtigt ikke at være i vitamin/mineral-underskud. Især D-vitamin og jern…og det er to ting som mange kvinder mangler. D-vitamin er bedst at tage i gelekapsler, da de optages bedst i kroppen 🙂

 3. Kære Cana. Tak for et fint og lødigt indlæg.Som jeg forstår det på diverse fertilitetslæger, er der dog ikke evidens for at sige, at stress kan forhindre graviditet. Kroppen kan – hvis den er stresset udskyde eller helt springe ægløsning over – og det er jo det samme, men alligevel ikke helt… Jeg har været igennem et forløb med insiminationer, da vi skulle lave nummer to (nummer 1 kom i første hug). Det virkede ikke, og jeg blev derefter spontant gravid og er fem måneder henne, men så heldige er alle jo ikke. I ventetiden, var det hyppigste råd fra dem der kendte til vores situation, at jeg skulle slappe af, men jeg havde altså fine ægløsninger. Og det var hos min mand, problemet lå. Som kvinde bliver man meget hurtigt subjekt for alle mulige råd, man får sindssyg dårlig samvittighed, fordi man ikke slapper af (eller spiser broccoli nok 😊), men det kan man sgu ikke! Og tit er der altså en anden forklaring. Det værste man kan sige til en barnløs kvinde er, at hun bør tænke på noget andet. Det er svært, når det eneste man ønsker sig, er et barn. Man stresser bare over at stresse.

  1. Ps det skal altså lige indskydes, at jeg tænkte nøjagtig ligeså meget på graviditet, da jeg endelig blev gravid. Det var også med ægløsningstest, pligtsex og hele pivtøjet…

  2. Hvor er din kommentar bare fantastisk! Tak for den. Og altså, det er helt rigtigt at stress som sådan ikke kan forhindre graviditet og jeg håber heller ikke at det er det, mit indlæg insinuerer. Det jeg vil sige, er bare, at der, med et hær niveau af oxytocin i kroppen, er en øget chance for, at det befrugtede æg vil sætte sig fast 🙂 Dermed ikke sagt at “pligtsex” og æglæsningstests ikke kan være en god løsning for nogen, men for de fleste, er der måske en fornuft i, at mærke efter på sin krop, frem for at lytte til alt muligt andet 🙂
   Som bonus kan jeg tilføje at fx massage og anden kærlig berøring højner oxytocinniveauet, så hvis man er igang med projekt-baby, så er det altså virkelig godt, hvis manden samtidigt formår at forkæle sin kvinde – også udenfor dobbeltsengen 🙂

 4. D-vitamin, for Søren! Min mand har deltaget i et stort forsøg om mandlig fertilitet og d-vitamin og begyndte efter forsøget at tage en høj dosis d-vitamin med kalk dagligt. Vi var i sin tid igennem fertilitetsbehandling af to omgange (anden runde gav os vores lille dreng), og det var ikke med super gode ods. Efter graviditeten blev jeg meget uventet naturligt gravid.

 5. Vi forsoegte i 8 maaneder uden resultat, og da jeg endelig fik koebt en aegloesningstest fandt jeg ud af, at jeg havde aegloesning flere dage senere end “gennemsnittet”. Vi justede timingen lidt og en maaned senere var der bingo!

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven