mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

JordemoderOnsdag – skal man egentlig have en nakkefoldsscanning?

jordemoder cana buttenschøn om nakkefoldsscanning

Gentagne gange er jeg blevet mødt af kvinder, som ikke aner, at man rent faktisk selv vælger om man vil have en nakkefoldsscanning (og doubletest – den blodprøve man får taget hos lægen inden scanningen). Derfor handler denne uges JordemoderOnsdag – som i øvrigt er min hidtil korteste, med en varighed på under syv minutter – om tilbuddet om nakkefoldsscanning. Både om hvad tilbuddet betyder og muligheden for at træffe det informerede valg, som jeg synes er enormt vigtigt.

Resume af videoen

I Danmark bliver alle gravide tilbudt en nakkefoldsscanning, men alt for få får den reelle information om at det er et tilbud, som man kan takke nej til.

En nakkefoldsscanning kan ikke sige noget specifikt om barnets kromosomer, men den kan – sammen med doubletesten – give en risikoberegning. Hvis risici er højere end 1:250 vil man blive tilbudt en biopsi af enten fostervand eller moderkage. En biopsi hvor der er en abortrisiko på omtrent 1:100.

Det er vigtigt at alle får lov til at træffe et informeret valg – det ene valg er ikke mere rigtigt at træffe end det andet, men det bør være op til de enkelte kommende forældre at beslutte hvad de selv ønsker, i stedet for “bare” at gøre som alle andre.

Skriv din kommentar

Kommentarer (17)

 1. Hej Cana, skønne 7 min. Jeg har netop idag sagt ja tak til tilbuddet om nakkefoldsscanninger, og syntes faktisk min læge var god til at formulere det som er tilbud, men med en snert af forventning om at jeg ville takke ja. Hunspurgte om hun skulle informere mig om risici mm, men da er 3. Gang vidste jeg godt hvad jeg takkede ja tak til.

  Jeg ligger på 4 uge nu med kvalme og opkast og har været indlagt en enkelt gang pga dehydrering og fyldt godt op igen. Hvordan er din erfaring med køn og disse symptomer?? Er der en sammenhæng? Kh kommende mor til 3 skønherligheder ❤️❤️❤️ Rikke

  1. Hej Rikke,
   Stort tillykke med graviditeten. Symptomer af den slags du beskriver giver så vidt jeg ved nogenlunde en 50:50 for dreng/pige 😀
   Spøg til side – der er ingen evidens for noget som helst. Til gengæld håber jeg at det kommer til at gå bedre med din kvalme i en fart.

 2. Hej Cana, tak for en dejlig blog :-). Hvad er din holdning til Harmony testen (NIPT)? Hvad tænker du om at den bruges/tilbydes i det private, men vist ikke i det offentlige (på trods af 99.9 % sikkerhed i målingen)? Kh Katrine

  1. Hej. Undskyld jeg lige blander mig lidt mht til NIPT(non inversiv prænatal test) testen. Jeg ved at den udbydes i det offentlige i region nordjylland og region midtjylland. Kender ikke til de andre regioner. Jeg arbejder selv på den afd hvor vi udfører den. Vi har i midt tilbudt den siden 2014.

  2. Hej Katrine,
   Jeg er grundlæggende positivt indstillet overfor NIPT – også selvom den ikke er ligeså præcis som en biopsi. Jeg vil tro at det offentlige vil tage den ind løbende og som Ruth skriver, så benyttes den allerede på nogle offentlige hospitaler.
   Personligt er jeg ikke sikker på om jeg ville tage imod et sådant tilbud, men det er jo bare fordi jeg er sådan en økoflipper, der “gerne vil have hvad naturen giver mig” så længe det bare et levedygtigt 🙂

 3. Jeg er blevet tilbudt skanningen ligeså men du har ret… Jeg gik selv aktivt ind og bestilte ( ingen sagde at det gør man selv) og så fik jeg efterfølgende materiale om skanning dobbelte etc…. til gengæld har jeg fået tilsendt 4 spørgeskemaer om div projekter… eller til hjælp for mig….

  1. Hvor spændende med så mange projekter – jeg håber at du kunne se dig selv i nogle af dem 🙂

 4. Min læge var rigtig god til at informere og satte det op som et reelt spørgsmål om jeg ville det. Det ville jeg godt 😉
  Fordi jeg er overvægtig, fik for højt blodtryk og graviditets betinget sukkersyge fik jeg den helt store ‘pakke’ med scanninger og undersøgelser så i sidste tri mester var jeg til et eller andet min. 2 dage om ugen. Men følte generelt at der blev passet godt på mig og baby og at alt jeg ‘skulle’ til kun var for at sikre sig at vi havde det godt 🙂

 5. Jeg oplevede at blive ringet op af Scanner-damerne på Herning Sygehus, at jeg skulle komme til scanning dagen efter om formiddagen; ellers måtte jeg klarer resten af graviditeten selv, uden deres hjælp. Jeg synes ikke at det var en særlig medmenneskelig og omsorgsfuld måde at håndterer det på.
  Jeg fandt senere ud af at lægen havde lavet en fejl, da han havde “indberettiget” min graviditet. Jeg valgte derfor at få en jordmødrene til at foretage alle undersøgelser, også dem fra lægen idet min tillid til lægen forsvandt.
  Siden har hele min lille familie valgt at skifte læge.
  Tak for en super skøn blog – den får altid smilet frem, også på de hårde dage som småbarns-mor og landmandskone.
  Til slut vil jeg høre dig til om du kunne have lyst til at lave et indlæg om, “når det ikke går godt til fødslen” – altså når der sker noget med Mor. Jeg var selv igennem en meget traumatisk fødsel og kunne godt have brugt et sted, hvor jeg kunne få viden om hvad hjælp man kunne få til bearbejdning – både for Mor og Far.

  1. Hej Birthe,
   Tak for din søde kommentar – og sikke dog en uheldig episode med lægen og scanningsdamerne. Øv.
   Det er et smaddergodt emne du bringer på bane, som jeg selvfølgelig gerne vil komme ind på – jeg skal dog lige gå lidt i tænkeboks for at finde ud af, hvordan jeg skal gribe det an 🙂

 6. Vigtig pointe. . Som mor til 2 efterhånden store børn, synes jeg alligevel det er lidt hyggeligt at se /læse med på din side…
  Mht.din video om nakkefolds skanning eller ej, synes jeg det er vigtigt også at nævne vigtigheden af at man gør op med sig selv og sin partner, HVAD man vil bruge svaret på testen/prøverne til… Det er jo dét, som er det svære. ….

 7. Hej Cana. Første gang idag, at jeg blev obs på din blog. Men skønt du præsenterer lidt reflektion fra din faglighed.
  Ved min graviditet for snart 2 år siden, synes jeg ikke, at jeg/vi var nok informeret om hvad der kunne komme ud af 12-ugers scanningen, som den i min optik burde hedde frem for “nakkefoldsscanning”. Begrundelsen kommer i min fortsatte fortælling. Ved første lægebesøg i uge 8 fik jeg intet at vide om konsekvensen ved at sige jatak til scanninger, blev blot spurgt om jeg ville have dem. Svarede ja. Da vi kom til 12-ugersscanningen, og scanningsygeplejersken havde slasket gele på maven, spurgte hun om vi var indforstået med konsekvensen af screeningen. Vi troede “ja”, vi ville få besked om risiko for Downs. Hvad vi ikke viste var, at screeningen er for kromosomfejl generelt. I vores tilfælde var der udslag på høj risiko for fejl på kromosom 13 og 18. Så vi røg ud i moderkagebiopsi og ekstra scanninger. Heldigvis fik vi en sund og rest dreng i sidste ende. Men oplevelsen med dårligt informationsgrundlag var ikke rart og var nervøs til samtlige 3 efterfølgende scanninger.
  Andre emner du evt kunne vende og man heller ikke altid får at vide er “valgfrit” er de forskellige vacciner mor og barn får i fødselsøjeblikket. K-vitamin og den til at hjælpe moderkages sammentrækning. Min jordmoder i forbindelse med privat fødselsforberedelse orienterede mig. Men jordemoderen i på fødestuen spurgte ikke. Jeg husker bare assistenten sige “og så får du lige et prik i låret”.

 8. Hej
  Jeg er gravid 7+6, men vil gerne have nakkefoldsscanningen før jul, og har defor fået en tid d.21/12 . Vil være i 11. Uge der- er det muligt at få et præcist Svar så tidligt? Det er min første graviditet 😍 så jeg har endnu ikke styr på hvordan det hele hænger sammen ☺️
  Mvh Henry

 9. Hej.
  Jeg har i dag testet positiv med vores fjerde barn <3
  Ved nummer to var vi lige uden for risikozonen på trods af at jeg kun var 27 år. Ved nummer tre fik vi risikovurderingen 1:85. Jeg blev totalt paf, da jeg ikke et sekund havde skænket det en tanke at det ikke var et sundt barn. På trods af vores beslutning om at vi ikke ønskede biopsi (pga abortrisikoen) lod vi os overtale til at det var en god idé – alt var dog fint viste det sig, da de efter andet forsøg kunne komme til. Men den mellemliggende periode var afskyelig! Jeg blev sådan i tvivl og kunne på ingen måde nyde den lille spirrevip der voksede inden i mig.
  Derfor ønsker jeg denne gang ikke risikovurderingen. Jeg har dog stadig meget lyst til at se barnet, men synes at jeg har hørt at det er enten eller, medmindre man har uregelmæssig menstruation? Det er i hvert fald klart den følelse jeg sidder med efter at have snakket med min læge (sidste gang).
  Er der mon nogen steder jeg kan henvise til overfor min læge hvis han siger at jeg må vælge om jeg vil se min baby og samtidig få vurderet risikoen eller også er det bare ærgerligt og jeg må selv betale ved kasse ét?

  Tak fordi du tager emnet op!

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven