mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

JordemoderOnsdag – smertelindring under fødslen

Skærmbillede 2016-05-04 kl. 10.58.02

Noget af det de fleste er mest bekymrede for, inden fødslen er hvor slemme smerterne kommer til at føles og hvordan man bedst håndterer dem.

Der findes gudskelov mange forskellige former for smertelindring og i denne uges udgave af JordemoderOnsdag gennemgår jeg de fleste og kommer med tips til hvordan man bedst kan hjælpe sin krop til at være, imens man har veer, så man ikke arbejder imod veerne, men med veerne

Se videoen HER.

Resume af video

Der findes to former for smertelindring. Medicinsk og ikke-medicinsk.

Ikke-medicinsk smertelindring er fx vejrtrækning, varmepuder, chiliplastre, akupunktur, ingefærklude, TENS og steriltvandspapler.

Medicinsk smertelindring er fx morfin, epiduralblokade, pudendusblokade og infiltrationsanalgesi.

De forskellige smertelingsformer er gode på forskellige måder og forskellige tidspunkter under fødslen og jeg vil altid anbefale at man som gravid sætter sig grundigt ind i, hvad de forskellige former for smertelindring er, således det ikke er helt nyt, hvis jordemoderen undervejs i fødslen foreslår en form for smertelindring. Det gør valget lettere at træffe undervejs.

 

 

Skriv din kommentar

Kommentarer (10)

 1. Hej Cana,
  Jeg fik under min første fødsel en såkaldt “fødespinal”. Jeg har aldrig fundet ud af hvad det er – udover at det helt lavpraktisk var en anæstesiolog med en stor nål og derefter silent bliss i en hel time 🙂

  Kan du fortælle mig hvad det var jeg fik?

  1. En spinalblokade er (ligesom en epiduralblokade) en rygmarvsblokade. Forskellen mellem de to er, hvor langt ind anæstesiologen stikker nålen, og at den dosis af smertestillende man får er mindre. Det giver en fordel ifht. at man kan bevæge sig mere, den virker hurtigt men i kortere tid.

   1. Kæft jeg er vild med at I hjælper hinanden! TAK. Og ja, en (føde)spinal er super effektiv men virker “kun” i en times tid eller måske to, så ofte vil man ty til epiduralblokaden, da den type smertelindring oftest er forbundet med langvarige fødsler 🙂

 2. Jeg ankom 9 cm åben, men herefter gik fødslen i stå, formentlig fordi jeg stressede over hospitalsomgivelserne.
  Jeg fik lagt en saddelblokade efter et par timer på fødestuen, fordi jeg var meget utryg ved at blive undersøgt indvendigt af jordemoderen og fordi fødslen på trods af vedrop ikke rigtig skred frem. Jeg havde ikke hørt om denne type bedøvelse under fødselsforberedelsen eller til jordemoderkonsultationerne, hvor jeg ellers drøftede min angst for gynækologiske undersøgelser.Er saddelblokade en meget speciel type smertelindring, siden jeg ikke kendte til den? Er der mange bivirkninger? Jeg synes det var svært i pressefasen, fordi jeg var udmattet + bedøvet i vagina og derfor ikke selv havde fornemmelse for presset, men måtte følge jordemoderens mundtlige forklaringer, og min datter blev taget med cup, og det var selvfølgelig ikke så galt pga. bedøvelsen, så alt i alt var fødselsoplevelsen god.
  Tror min vished om, at sadelblokade findes, vil hjælpe mig rigtig meget til tryghed, hvis/når jeg igen skal føde (det vil jeg heldigvis gerne, så tak til jordemødrene på Riget).
  Tænker at folk med tandlægeskræk også er glade for at bedøvelsen er rigtig godt dækkende.

  1. Hmmm, jeg har faktisk aldrig hørt udtrykket en “sadelblokade” men ud fra din beskrivelse er jeg ganske overbevist om, at det drejer sig om en pudendusblokade, som man muligvis “bare” har fundet et kaldenavn til, på det fødested du har været.
   Den har ikke så mange bivirkninger, udover dem du selv nævner, at det kan være svært at “mærke presset” ordentligt, når man er bedøvet i skeden.
   Faktisk er en pudendusblokade meget at sammenligne med tandlægebedøvelse 🙂
   Den er forholdsvist hyppigt anvendt og oftest når enten kvinden har en historik med skedesmerter/spændinger inden graviditeten eller hvis man mistænker at der kunne blive behov for at anlægge en cup.

 3. Det ser altså bedre ud filmen er i indlægget end at man skal klikke på linket 🙁 Dog er filmene ligeså spændende som de plejer! 🙂

 4. Hej Cana, tak for nogle gode videoer. Jeg vil høre om du måske en dag vil komme ind på forholdsregler ved graviditet, når man som mig har fået lavet et keglesnit og derfor har en kort livmoderhals. Skal jeg fx være forberedt på at jeg kan gå i fødsel for tidligt og skal jeg tage den mere med ro under graviditeten? Jeg er endnu ikke gravid, men min kæreste og jeg er gået i gang med at prøve 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven