mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

JordemoderOnsdag – råd til en god start på amningen

jordemoderonsdagamning

Som lovet i sidste uge, har jeg i denne uges udgave af JordemoderOnsdag taget hul på emnet amning, som rigtigt mange har efterspurgt.

Amning er – selvom det kan virke så enormt let – et ret stort emne at tage fat i og jeg har derfor valgt i dag udelukkende at koncentrere mig om at komme med råd til tiden lige efter fødslen, hvis man gerne vil have en succesfuld amning.

Resume

Der er tre meget vigtige parametre når det kommer til at etablere den gode amning.

 • Hud-til-hud kontakt med babyen. Det er vigtigt at bruge masser af tid sammen med sin baby, hvor man ligger hud til hud under dynen. Det højner niveauet af oxytocin, som hjælper med at stimulere mælkeproduktionen. Lad mor have babyen.
 • Fri adgang til brystet. Barnet skal have lov at amme så lidt eller så meget det vil i løbet af det første døgn. Lad barnet selv søge mod brystet eller hjælp barnet forsigtigt, hvis det har svært ved selv at finde vej. Lad barnet sutte og sove efter behov.
 • Korrekt sutteteknik. Hvis man ikke har ammet før og kender teknikken, så få en jordemoder eller sygeplejerske til at tjekke om barnet har korrekt fat i brystet ved amning. Sådan undgår man bedst muligt smerter i brysterne i de følgende dage.

Derudover er det essentielt at der er masser af ro og nærvær, så mor og barn sammen kan få den tidlige amning til at fungere.

Skriv din kommentar

Kommentarer (11)

 1. Er der noget ved dig, der ikke er fantastisk?? Du har en skøn fortællerstemme, ‘smooth’ og lækker. Jeg har ikke selv brug for dine råd mere, yngstemand er 14 år, men for dem som har, går det hele da lige ind. Ville ønske, at jeg havde fået samme råd, da jeg skulle amme. Havde 2 succesfulde amninger, men første barn var da noget trægt til at komme igang, der kunne du have været fantastisk at have på sidelinien.
  Tak for en skøn blog Cana 😘

 2. Du virker simpelthen så sød Cana! Jeg nyder at følge med i din blog, og selvom jeg ikke er gravid, smugkigger jeg også på indlæggene om graviditet og amning. Man kan jo ligeså godt forberede sig lidt 😀 Tusind tak for en hyggelig, fin og lærerig blog. Hilsen hende som er lidt skruk! 🙂

 3. Hej Cana, jeg oplevelse ved min yngste datters fødsel (kejsersnit) at mælken løb til i det øjeblik operationslægen gik i gang med operationen – troede rent faktisk at jeg var ved at få hjertestop fordi mælke- og blodtilførslen til brystet skete så hurtigt. Hud-mod-hud var så god en oplevelse og det gjorde min præmature og dysmature pige helt rolig og fokuseret på amningen – hun brugte de få krafter hun havde til at krybe mod brystet og forsøge at die. Men det at mælken løb så tidligt og hurtigt gjorde det svært med direkte hud-mod-hud ….ammebh’en kom imellem os.

 4. Hej Cana,

  Et emne jeg rigtig godt kunne tænke mig at tage op er Hyperemesis. Jeg er gravid i uge 24, og har været sygemeldt fra uge 6, pga kvalme/opkast osv. Jeg har tabt 15kilo, som ikke synes at komme tilbage. Jeg har været indlagt og gået til væske behandling 3 gange om ugen, for blot at kunne holde lidt i mig. Jeg er glad for at vente mig en datter, men jeg HADER at være gravid.. Og det er jeg ked af. Jeg havde glæder mig til det her..
  Dog føler jeg ikke at folk forstår hyperemesis og jeg bliver mødt meget med; det går jo over. Jeg havde også kvalme.
  Jeg ligger mere ned end jeg står op. Jeg føler jeg svigter min kæreste, fordi jeg INTET kan. Jeg kan knap kysse ham, fordi jeg er så dårlig. Det er 9mdr i helved… Jeg har et ønske om mange børn, men overvejer seriøst at blive steriliseret bagefter.. Jeg kan slet ikke overskue sådan en tur her igen, imens man har et barn..
  Jeg kan snakke meget mere om det, men håber det kunne blive taget op, og få fokus på det. Selv sygehuset virker til at mangle forståelse og viden på området.

  Tak for en god blog

  1. Årh Charlotte, det gør mig virkelig ondt at høre, at du er så hårdt plaget af hyperemesis! Jeg vil rigtigt gerne tage det op på en jordemoderonsdag på et tidspunkt, for som du selv skriver, så er det selvfølgelig vigtigt at vi får emnet italesat – især overfor jer det desværre rammer for fuld smadder.
   Jeg håber – trods alt – at det kommer til at gå lidt bedre i resten af din graviditet 🙂

  2. Kære Charlotte,

   Du er ikke alene! Det er SUPER hårdt og ja forståelsen fra omverdenen er der ikke altid desværre. Jeg er gravid for 2. gang og har haft hyperemisis begge gange. Jeg har lært migselv at sige pyt, og forsøge ikke at lade det gå mig på at man føler man sviger rigtig mange mennesker når man er så syg. Du må bare huske på at det er højest 9 måneder og så bliver du dig selv igen ish … for man ændrer sig selvfølgelig af at blive forældre. Hvis muligt så find en anden person der har oplevet det samme som dig, og snak det igennem. Jeg var så heldig at have en søster og mor der begge har prøvet det og det er en kæmpe hjælp for de forstår det. Og giv dig selv lov til at tude, for det er pisse hårdt og det er rigtig synd for dig. Min ældste er 3 1/2 så vi overvejede længe om vi magtede det igen, og dette er bestemt også SIDSTE barn vi skal have. Håber du snart får det bedre, og tillykke med det fantastisk lille væsen der vokser i din mave.

 5. Jeg er simpelthen så kisteglad for at du deler ud af din faglighed og der er åbent for spørgsmål. Jeg er førstegangs gravid og er 31+0 i dag, og prøver at bevare roen. Det er efterhånden ved at gå op for mig, at lige om snart kommer der en baby jeg ikke kan aflevere til forældrene når den vil have noget, og at jeg skal tage vare på et lille nyt menneske. Det virker super uoverskueligt, men når tingene bliver “breaket” ned på den her måde i små fordøjelige bidder – ja, så virker det ikke som et sindsygt projekt. Fødslen er jeg faktisk ikke nervøs for – det er mere ALT der kommer derefter!

  Tusinde tak <3

 6. Vil blot knytte en kommentar omkring vigtighed af mad og drikke!
  Som nybagt mor kan man glemme at få spist og drukket, hvilket altså påvirker mælkeproduktionen i negativ retning. Så vand, vand, vand! Og mad med sunde fedtstoffer.
  Jeg husker at jeg absolut ingen appetit havde i den første tid, men min mand var god til at sørge for at jeg havde nødder og andre snacks indenfor rækkevidde, når jeg maratonammede i sofaen 🙂
  En anbefaling herfra er også at lave smoothies med olieshot, chiafrø og alt de andet sunde, hvis appetitten ikke er så stor.
  Glæder mig til næste onsdag 🙂

  Måske kunne du en dag tale om forskellige slags smertelindringer under fødslen? For mit vedkommende ikke så meget om epidural, men mere bistik, elektroder, akupunktur og diverse?

  Mvh Signe

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven