mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Får ældre mødre klogere børn?

Eastpak_Inez_Dawczyk-11Foto: Inez Dawczyk

Da jeg for et par dage siden snublede over en artikel med overskriften “Undersøgelse overrasker: Mødre i denne aldersgruppe får sundere og klogere børn” var jeg selvfølgelig nødt til at stoppe op og læse hvad pokker det gik ud på.

Det skulle så vise sig, at en gruppe forskere har undersøgt på halvanden million svenskere født i perioden 1960-1991 og blandt andet fundet ud af, at børn af mødre som var i alderen 30-34 år ved fødslen, har opnået det højeste gennemsnitlige niveau af uddannelse, imens de der har klaret sig dårligst i forhold til uddannelsesniveau, er børn født af mødre under 24 år.

Well, no biggie, tænker jeg, når jeg ser de resultater. Den sociale arv spiller formentlig en smule ind og jeg er ikke som sådan overrasket over netop dét resultat, da jeg formoder af der er flere af de “unge” mødre, som har kortere uddannelser i forhold til de “ældre” mødre – noget der formentlig ofte går videre til børnene. Ikke altid, bevares, jeg er selv en mønsterbryder når det kommer til familiens valg af uddannelse, med både gymnasie og mellemlang videregående uddannelse, men det er selvfølgelig en kendsgerning at der er flere håndværkere af håndværkere og akademikere af akademikere.

Alligevel blev jeg så møghamrende provokeret da jeg så artiklen, for hvem i alverden har dog bestemt at uddannelsesniveau har noget som helst at gøre med hvor klog man er?! Mig bekendt er man ikke nødvendigvis klogere, bare fordi man har en længere uddannelse.

Jeg synes det er at tage godt og grundigt pis på alle, som tilfældigvis ikke lige sidder på de høje akademiske uddannelser og jeg må indrømme at jeg synes det er temmeligt ensporet at anskue intelligens på den måde.

Jeg kender masser af superintelligente mennesker, som hverken er højtuddannede eller synderligt belæste og for mig handler klogskab og så meget andet end bare evnen til at læse og forstå komplekse forskningsresultater og -analyser og man er altså ikke spor dummere end andre, bare fordi man har taget en erhvervsuddannelse eller måske slet og ret aldrig har taget en uddannelse. Der kan være masser af årsager til at man vælger enten ikke at uddanne sig eller at man vælger kortere uddannelser, men jeg tvivler på at intelligensniveau har særligt meget med dén sag at gøre.

Man kan altså på ingen måder konkludere, at ældre mødre får klogere børn end yngre mødre, men bedre uddannede, som altså ingenlunde er det samme.

Punktum. Ik’?

Skriv din kommentar

Kommentarer (4)

  1. Du har så ret! Jeg har både undervist kandidatstuderende på universitetet og analfabeter på Sprogcenteret. Der er absolut ingen garanti for, at dem på universitetet er bedre begavede! Jeg vil gå så vidt som til at sige, at andelen af højt begavede er den samme de to steder. Det er desværre ikke kun intelligensen, der afgør om man får en uddannelse.

  2. Som med al anden forskning er det vigtigt at være kritisk. Jeg sidder netop nu og laver kandidatspeciale i social arv, og forskningen jeg refererer til viser med al tydelighed at den socioøkonomiske status mere end moderens alder, har en betydning for barnets IQ. Forskning viser dog at flere unge mødre (15-27) har en svær baggrund end mødre der bliver forældre i en senere alder… Så som så meget andet er der undtagelser, men også nogle gange en sammenhæng mellem alder og IQ. At man så kan være klog på andet og mere end målbar viden er vi helt enige i!

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven