mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

JordemoderOnsdag – om afnavling

Skærmbillede 2016-03-30 kl. 11.39.23

Selvom det i hele fødselsoplevelsen kan virke som en lille bi-ting, er det alligevel min opfattelse at det betyder noget helt særligt, når navlestrengen klippes og mor og barn fysisk adskilles. Derfor blev jeg så glad da flere havde spurgt ind til afnavling og min holdning til, hvornår man bør klippe navlestrengen, som denne uges Spørg Jordemoderen-video altså handler om.

… Og altså, undskyld at jeg sådan sidder og spiser i videoen. Multitasking, i ved…

Resume:

Jeg taler om tre former for afnavling. Tidlig afnavnling hvor navlesnoren klippes umiddelbart efter fødslen, sen afnavling hvor navlestrengen først klippes 5-10 minutter (eller efter pulsationen i navlestrengen er ophørt) og lotusfødsel, hvor navlesnoren slet ikke klippes.

Tidlig afnavling er god, når barnet har behov for at blive stimuleret umiddelbart efter fødslen. Det er min oplevelse at tidlig afnavling er meget hyppigt anvendt for at jordemoderen kan måle ph-værdien i navlestrengens blod.

Sen afnavling giver barnet en øget blodmængde og hjælper således barnet til at undgå blodmangel. Ved sen afnavling besværliggøres måden at tage blodprøver fra navlestrengen lidt, men det kan sagtens lade sig gøre.

Lotusfødsel er primært en temperamentssag. Mig bekendt findes der ikke videnskabeligt belæg for at det skulle være gavnligt at lade navlestreng og moderkage sidde sammen med barnet indtil det rådner af.

Uanset hvordan man gør, er der ikke noget rigtigt eller forkert og vores børn skal nok klare den, uanset hvordan deres navler er blevet klippet.

Hvornår blev navlesnoren klippet hos de af jer der har født? Og hvem klippede den?

Skriv din kommentar

Kommentarer (40)

 1. Det var bestemt noget af det jeg ikke rigtig lagde mærke til da min lille trut endelig lå på min mave (på den modsatte side af maveskindet end de sidste ni mdr) – men ved det betød meget for min kæreste at klippe navnesnoren. Har faktisk ikke engang rigtig fornemmelse af hvor lang tid der gik, men nok ca 15 min.

  1. Heldigvis betyder det heller ikke så meget – fokus er som du beskriver ofte et helt andet sted 🙂

 2. Min søn blev født ved akut kejsersnit, så det har nok været lægen der har klippet navlestrengen? 🙂 Men min mand klippede et stykke af den bagefter, da de gik ud for at undersøge barnet.
  Spændende at høre om sen afnavling – det vil jeg da skrive på min ønskeliste til næste fødsel 🙂

 3. Jeg ønskede sen afnavling, men det endte alligevel med at ske ret hurtigt. Hele min fødsel gik rigtig stærkt og jeg nåede kun at være på fødestuen i 20 min. inden vores datter var født. Jeg fødte efter eget ønske stående og tog selv imod barnet. Da jeg havde brug for at komme op på briksen at ligge efterfølgende mente jordemoderen at vi var nød til at klippe navlesnoren med det samme. Jeg havde ikke kræfter til at protestere. Hvad tænker du – var det nødvendigt at klippe navlesnoren for at jeg kunne komme op at ligge inden moderkagen var født?

  1. Hmm, det kan være svært at sige noget om, da det afhænger lidt af hvor lang navlesnoren er. Jeg vil formode at den har været temmeligt kort, så jordemoderen måske har frygtet at du ikke har kunne holde ordentligt fast på din baby, samtidig med at du skulle bevæge dig, fordi navlestrengen ikke har været lang nok til at du kunne få din baby helt op til brystet. Hvis navlesnoren er fint lang, er der ingen hindring i at skifte stilling fra stående til liggende 🙂

 4. Da jeg fødte vores datter blev navlesnoren klippet (af farmand) umiddelbart efter hun kom op på min mave 🙂 vidste ikke på det tidspunkt at der var andre muligheder, men tror nu alligevel jeg ville vælge tidlig afnavling en anden gang. I hvert fald ikke lotus-udgaven… 🙂

  1. Ha ha, nej lotusudgaven er nok for de færreste. Jeg er i hvert fald kun stødt på det ganske få gange 🙂

 5. Jeg er gravid med den første lige nu. Og havde slet ikke skænket det en tanke, troede egentlig bare der var den samme “normale” procedure for det at klippe navlestrengen. Men nu tænker jeg da at den skal have love til at side til den er færdig med at pulsere 🙂 den må jeg tage med min jordemoder til næste samtale. Tusind tak for nogle godt jordemoder videoer, det er altid en fornøjelse at følge med! 🙂

 6. Da jeg havde født min anden datter, fik jordemoderen en falkredder-elev, der var tilstede under fødslen, til at tage tage et billede mens min kæreste klippede navlestrengen. Det resulterede i, at vi har et billede af min kæreste der får et sprøjt blod lige i ansigtet. Det må have været en tidlig afnavling 😄

 7. Ved alle mine 4 fødsler, er navlestrengen blevet klippet umiddelbart efter de er komme op på maven. Men som flere andre har nævnt, så er det ikke lige der forkus lige efter fødslen 😊

  1. Præcis – og det er selvfølgelig helt fint, når navlestrengen bliver klippet umiddelbart efter fødslen. Det er helt normalt 🙂

 8. Ved min 1. fødsel klippede min mand navlestrengen lige efter.
  2. gang fødte jeg i vand og navlestrengen blev først klippet da jeg kom op af karret og lå på briksen. Min mand havde ikke lyst til at klippe igen, så det var jordemoren.
  3. gang var min mor og søster med til fødslen, og jeg havde tænkt at min søster skulle ha’ klippet den. Men fødslen gik meget stærkt, og min søn var lidt påvirket, så jordemoren klippede bare lynhurtigt og fik ham over på børnebordet, så kan kunne få ilt. Max 5 min senere var han helt ok.

  1. Hvor dejligt at det trods alt “kun” tog 5 minutter tredje gang, før din søn var ok igen 🙂

 9. Mit første barn kom ved akut kejsersnit, og der blev den klippet med det samme, selvom jeg havde bedt om sen afnavling. Han fik en hård start synes jeg, fik klippet navlesnoren med det samme, blev kastet rundt og tørret af med det samme, og blev suget i alt imens han skreg. Når jeg tænker tilbage på det var der intet smukt eller blidt eller behageligt i den måde han blev modtaget på umiddelbart efter fødslen. Jeg fik ham også først op til mig 2-3 timer efter fødslen fordi han skulle på nej og have c-pap, men han endte med at “bestå” og blev udskrevet kort efter. Han endte også med at være en meget utilpas baby, og græd ofte. Han var ekstremt tryghedssøgende. Om det er pga den hårde start er jo ikke til at vide, men jeg har en følelse af, at det godt kan være en af grundene.

  Mit andet barn kom ved naturlig fødsel, og der fik navlesnoren lov til at pulsere færdig, og derefter klippede far den af. Ham har der så aldrig været noget med, og han har været den blideste og gladeste baby i sit nu 3 mdr lange liv.

  Min personlige oplevelse er, at navlesnoren bliver klippet af hurtigt, fordi hospitalet har gavn af det ift dokumentation. Sen afnavling er klart bedst for barnet 🙂

  1. Sikke dog en oplevelse du har haft med din første fødsel. Det er aldrig sjovt når man selv ender ud med en følelse af, at éns barn ikke fik den bedste start på livet. Heldigvis lyder det som om du er den dejligste mor man kan forestille sig til dine børn – og så kan man jo næsten ikke bede om mere 🙂

 10. Jeg har et spørgsmål, du måske kan svare på Cana. Det handler om den prøve, der tages af navlestrengen umiddelbart efter fødslen. Min søn kom til verden med tykt grønt fostervand og skulle derfor suges med det samme. Desuden havde han lidt længe stået og rykket frem og tilbage, så jordemoderen var i gang med at rode med et ve-drop og noget cup, da han pludselig helt uventet smuttede ud i armene på fødselslægen. Der var derfor lidt kaos, og den der navlestrengsprøve blev altså ikke lavet. Jeg har efterfølgende undret mig over, hvad den egentligt skulle vise og om ikke den havde været ekstra fin at have, det tykke forstervand taget i betragtning? Vores søn er snart et år, helt normal, endda lidt hurtig i sin udvikling, men nogle gange kan jeg da ikke lade være med at bekymre mig for, om der vil vise sig ting hen ad vejen.

  1. Hej Merete,
   Godt du spørger! For nej, det er fuldstændigt ligegyldigt med den blodprøve og det skal du endelig ikke tænke mere på.
   Blodprøven viser barnets ph-værdi i blodet, som kan vise lidt om hvor godt barnets blod blev iltet i de sidste minutter inden fødslen. Det kan være relevant i de første timer af barnets levetid – især i disse tider hvor jordemødrene af og til ikke har tid til at opholde sig på stuen 2 timer efter fødslen. Det allervigtigste parameter er at man kigger på babyen og vurderer tilstanden ud fra hvad man ser – ikke ud fra en blodprøve 🙂
   Uanset hvad, har blodprøven ingen betydning senere i livet.
   I de tilfælde hvor blodet har været iltet så dårligt, at der kan være risiko for varige mén, vil børnene komme ud af maven og være meget (!) påvirkede, så det havde du helt sikkert fået at vide, hvis der var risiko for 🙂
   KH

 11. Jeg aner virkelig ikke hvor længe der gik før navlestrengen blev klippet ved fødslen af min datter.. men min mor klippede den.. og jeg så på mit mini menneske 2590 g og 50cm.. (passede str 48 i tøj)

 12. Ej den der Lotus udgave må jeg altså lige høre lidt mere om; tager man så både barn og den vedhæftede moderkage med hjem? Putter man den i en pose? Pakker den ind?? Jeg kan slet ikke se det for mig. Hva så når man skal amme, har man så sådan er klump kød i fordærv liggende ved siden af sig? Jeg må vide mere, det lyder simpelthen for komisk (undskyld hvis jeg støder nogen)
  Begge mine børn fik klippet navlestrengen af min mand. Mit første barn havde en meget kort streng, så hun kunne ikke komme helt op på mit bryst men lå nede på mine lår imens den blev klippet.

  1. Ha ha, jae det er lidt specielt. Især når navlesnoren stivner, tænker jeg at det må være svært upraktisk.
   Men ja, i en pose med moderkagen og i et fad, sammen med en pose frosne ærter, tænker jeg 🙂 Så det ikke alt for hurtigt bliver fordærvet kød, men bare kød 🙂

 13. Sikke nogle gode indlæg. Ville ønske du havde lavet dem allerede dengang jeg var gravid sidst, men de er også spændende at se/læse nu.

  Jeg ønskede sen afnavling begge gange, men første gang tror jeg ikke det lykkedes, da han hurtigt skulle over at hjælpes lidt igang. Men vores doula fik dog lov at klippe navlestrengen. Anden gang skulle det gå lidt stærkt, så min mand måtte blive hjemme indtil vores barnepige kom og jeg tog alene afsted i en taxi med vores doula (den samme som første gang). Min mand trådte ind på stuen kort efter min datter blev født og lægen spurgte ham om han ville klippe navlestrengen, hvilket han gjorde helt spontant. Jeg tror nok det var “længe nok” til at blive betegnet som sent, hvilket jeg var glad for. Jeg synes man fik en følelse af at have givet sit barn noget godt med på vejen ud i de første timer af det lille liv. Hvis jeg husker rigtigt var emnet omkring afnavling noget som man skulle tage stilling til på forhånd i sin fødselsplan som hospitalet sendte i en velkomstpakke (vi skulle registreres på forhånd på NYU)… Er det noget man typisk selv skal bringe på bane i Danmark eller gør jordemoderen det på forhånd?

  1. I Danmark tror jeg faktisk oftest ikke det er noget der bliver benævnt, men bare noget jordemoderen gør som hun bedst synes. Ofte afklemmes navlestrengen (som hvad barnets blod og pulsationen i navlesnoren angår, svarer til at klippe den) umiddelbart efter fødslen og så får faderen lov til at klippe den, når der er kommet lidt ro på stuen 🙂

 14. så fik vi meget sen afnavling. Jeg tror, der gik op mod en time. Så lå moderkagen bare ved siden af mig i en lille skål xD Jeg bad om sen afnavling, og det må man sige, at jeg fik. Jordemoderen sagde dog, at det var helt almindelig praksis, hvis ikke andet var nødvendigt eller ønsket.
  Min søns far klippede navlesnoren. Han havde ikke noget særligt forhold til det, men det havde jeg. Det var for vigtigt og intimt til, at en fremmed skulle gøre det.

 15. Jeg har fået mit tredje barn for 7 uger siden. Første fødsel endte i aks. Jeg husker det som om lægen klippede snoren. Anden fødsel var vaginal (og uendelig lang/hård ). Faderen klippede snoren med det samme. Tredje gang var en god oplevelse og vaginal. Vi valgte en meget sen afnavling og jeg klippede selv snoren efter en lille time. Min mand synes også jeg skulle prøve det. Det ville jeg vildt gerne. Men følte ikke noget ud over det sædvanlige i den forbindelse 🙂

 16. Ved min første fødsel, blev navlesnoren klippet med det samme (af jordemoderen, tror jeg), inden vores datter kom over på Sechers bord og blev suget og intuberet. Og så blev hun overflyttet til et andet sygehus.Det var med andre ord en ret kompleks fødsel, men vores datter har det godt idag 🙂
  Ved vores søns fødsel, var der nok tale om sen afnavling – og min mand klippede snoren.

 17. Jeg kan af en eller anden grund ikke svare på dit svar, men tusind tak for svar – så blev jeg da det klogere. Og det er godt at høre, at jeg ikke skal bekymre mig:) Han var lidt slap lige da han kom ud, men den sidste apgar var 10/10, så det rettede sig jo hurtigt, heldigvis:)

 18. Efter at have læst alle kommentarer går det op for mig, at jeg slet ikke kan huske klipningen af navlestrengen på nogle af mine to fødsler! Tænker jeg må have haft mit fokus alle mulige andre steder :-/. Nå, måske kan Steffen huske det (i det mindste om det rent faktisk var ham, der gjorde det?)…

 19. Hej. Måske ikke 100% relateret til det her indlæg – men jeg ville gerne om du på et tidspunkt kunne komme ind på indsamling af stamceller efter fødslen. Vi overvejede det med vores datter, men endte med ikke at gå videre med det. Nu venter vi en dreng til sommer og tanken om set har meldt sig igen. Tak for en dejlig og positiv blog.

 20. Min første fødsel var en normal, vaginal fødsel, og min mand fik lov til at klippe navlesnoren. Stort set med det samme. De næste tre var sectio, så det gav jo så sig selv – det var jordemoderen, og også med det samme……
  Senere har jeg selv arbejdet på fødegangen på Sønderborg Sygehus, og der oplevede jeg tit sen afnavling, og vi tog blodprøver ved at “malke” navlesnoren for restblod. Det er dog RIGTIG, RIGTIG mange år siden….

 21. Ved min første fødsel i 2011 var det tidlig afnavling (far) da hun var ret dårlig og måtte en tur på neonatal … Anden fødsel i 2015 var det sen afnavling…. Tror hun lå hos mig en halv time, måtte selv bede om at føde moderkagen og derefter gik der også et godt stykke tid før den blev klippet! (Igen af far).
  Jeg vil gerne høre noget om selv at tage imod baby! Anden gang var jeg nemlig så heldig selv at tage imod min datter efter hovedet var født, trak hende selv det sidste stykke og op på maven – det er den største oplevelse nogensinde! Men jeg havde ikke hørt så meget om den mulighed inden!

 22. Hej Cana,

  Jeg er gravid i uge 35 og faldt over dit indlæg her ifm. ‘ønskeliste’ til fødslen hvor senafnavling netop er på – men kan du måske lave et indlæg omkring hvad du tænker om disse ‘ønskelister’ alt er jo med forbehold på sådan en liste – men hvad tænker du man bør overveje/tænke igennem inden en fødsel – og hvad er som jordemoder rart at være informeret om inden? Lige nu har jeg eksempelvis skrevet at vi har taget smertefri fødsel og vil bruge teknikkerne herfra, at far ønsker at tage imod, at jeg kun vil have syntocinon hvis det er nødvendigt og at jeg gerne vil opfordres til at bevæge mig under både udvidelse og presse-fase.

  Mvh. Sara

 23. Hej Cana,

  Jeg har et, måske fjollet, spørgsmål til den metode du snakker om, med at lave en løkke på navlesnoren og derved “afklemme” blodet et kort øjeblik.
  Kan man komme til at størkne blodet, så babyen får en lille blodprop med ind?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven