mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

JordemoderLørdag – graviditet og vægtøgning

jordemoderlørdag1

Noget af det jeg fornemmer fylder rigtigt meget for stort set alle gravide er vægtøgningen. Hvor lidt eller hvor meget må eller skal man helst tage på? Hvornår skal vægtøgningen finde sted? Og er man i fare for at blive stigmatiseret hvis man er overvægtig gravid? Det er nogle af de spørgsmål jeg tager op i denne uges JordemoderLørdag.

Fordi jeg har fået en forespørgsel af en hørehæmmet på at komme med et lille resume, vil jeg fra i dag forsøge at lave en lille skriftlig opsummering på mine videoer, til de af jer der læser med, der har svært ved at høre hvad jeg siger på video. Dog vil jeg skynde mig at sige, at det er opsummeringer og at jeg vil forvente at man – såfremt man kan (og har lyst til, selvfølgelig, at) høre mig – fortsat vil få mest ud af at se videoerne 🙂

RESUME

Vægtøgning i graviditeten er meget individuelt og der findes ikke noget facit på, hvad der er rigtigt eller forkert.

En graviditet vejer i gennemsnit omtrent 9 kilo, som altså inkluderer baby, fostervand, øget blodmængde, større bryster, større livmoder og generel væskeophobninger. Derfor er det for langt de fleste altså en skidt idé at satse på at tage mindre på end 9-10 kilo. Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som jeg selvfølgelig synes man bør forsøge at holde sig indenfor hedder:

Undervægtige: 14-15 kilo

Normalvægtige: 10-15 kilo

Overvægtige: 8-10 kilo

Baby’en skal nok få hvad den har brug for uanset kvindens vægtøgning, så længe kvinden bare spiser sundt og varieret og i øvrigt følger sundhedsstyrelsernes anbefalinger for kost- og vitamintilskud.

Såfremt man tager 20 eller måske endda 30 kilo på i en graviditet er det på ingen måder fatalt, men det er klart, at det er en ekstra belastning for kroppen som i forvejen er på hårdt arbejde med at gro et lille menneske og det er derfor ikke ønskværdigt at tage så meget på – men hvis det sker, så synes jeg altså ikke at man skal bebrejde sig selv det på en dårlig måde.

Kom gerne med jeres egne historier og erfaringer i kommentarfeltet – jeg er sikker på at alle forskellige slags erfaringer om vægtøgning – og efterfølgende vægttab – kan være relevant for mange.

Skriv din kommentar

Kommentarer (14)

 1. Jeg er 162 cm høj og vejer normalt 60kg. Jeg tog 14kg på ved min første graviditet og 16 kg ved den anden. Jeg fik rigtig meget væske i kroppen ved begge graviditeter og tabte mig hurtigt igen bagefter.

 2. Jeg er 18+3 Idag. Og har intet taget på. Det kan godt bekymre mig lidt. Men maven vokser og det gør baby også. Så mon ikke jeg nok skal begynde og tage på.

  1. Jeg tog heller ikke på før uge 18. Så tog jeg så 2 kg på natten over og dette gentog sig hver 4 uge de næste tre måneder. Meget mærkeligt. Men har hørt om andre det samme er sket for im en hel del som først begyndte at tage på.omkring uge 18.

   Jeg tog i øvrigt også. kun 9-10 kg på I alt (jeg var let overvægtig jf bmi)i dag vejer jeg 15 kg mindre end jeg gjorde da jeg blev gravid).

 3. Jeg har taget 18-26kg på i mine 3 graviditer. I den tungeste havde jeg rigtig meget vand i kroppen. I den letteste ingen. Jeg har generelt født store børn. 3700-5980 g. Ca 14 dage efter hver fødsel har jeg kun manglet at tabe 5kg. Jeg har ikke spist anderledes end jeg ellers har gjort. Men tror bare det ligger til min krop at suge til sig. Har hver gang vokset 2 buksestørrelser i første trimester???
  Var nysgerrig efter sidste fødsel og gik for sjov på vægten under et døgn efter. Og der havde jeg sørme smidt 11kg.
  Så min teori er at man altså ikke altid selv er herre over vægtøgningen. Og der ved nogen er en mening med enten høj eller lav vægtøgning.

 4. Jeg er normaltvægtig og tog 22 kg på under graviditeten. Babyen vejede 3200 g da den blev født, så det meste af det var bare mad 🙂 Primært fordi jeg spiste oftere og mere end normalt – i starten prøvede jeg nærmest at spise så meget som muligt, for at være sikker på, at babyen fik nok. Det gør jeg nok ikke en anden gang :-p Jeg havde tabt 9 kg få dage efter fødslen og det hele efter knapt et år uden rigtigt at gøre noget aktivt for det.

 5. Jeg tog 20 kilo på i min graviditet. Meget i starten og i slutningen, hvor jeg var nær så aktiv. 5 uger efter fødslen var jeg tilbage på den vægt jeg havde inden jeg blev gravid og tabte mig til og med et par kilo mere pga amningen. Min datter var stor og spiste godt ved amningen, så havde jeg taget mindre på så havde jeg ikke haft så meget at give af. Men det er så individuelt og 20 kilo var pludselig ikke meget for mig 🙂

 6. Hej Cana
  Jeg tog 28 kg. på under min første graviditet, med en startvægt på 55 kg. Jeg havde absurd meget væske i kroppen og var utrolig plaget af det. Jeg var meget aktiv både før og under min graviditet, og svømmede og cyklede meget. Derudover spiste jeg sundt og fornuftigt.
  Min baby vejede også 4,7 kg og 7 dage efter fødslen var de første 15 kg. tabt. De sidste i løbet af ca. 8 mdr.
  Nu har jeg netop fundet ud af at jeg er gravid igen. Uplanlagt, men ønskeligt. (Er dog lidt i chok). Jeg er utrolig bekymret for, at tage lige så meget på igen. Sidst var jeg aktiv og spiste fornuftigt. Har du tanker/erfaring omkring hvordan man undgår fx væske i kroppen, og om vægtøgning er ofte er det samme i ens graviditeter?

  Mvh

 7. Jeg tog ca.7-9 kg på i begge mine graviditeter- vejede ved første graviditet 65 kg og næste 59 kg. Alle kg røg med babys ankomst og lidt ekstra under amning- så var der også plads til barselskage og en masse kaffe med sødmælk:-)

 8. Jeg er gravid i uge 39+2 og har taget 5-6 kg på(startede på 52 kg og min vægt svinger mellem 57 og 58 kg) og det kan da godt bekymre mig lidt at jeg ikke har taget mere på nu hvor baby forhåbentlig snart kommer og jeg skal amme! Men ja så må jeg spise lidt mere kage fra gæster der skal se baby 🙂

 9. Tog 30kg på. Var normalvægtig da jeg blev gravid, men pga for højt blodtryk blev jeg beordret sengeliggende. Da de prøvede at få mig til at gå i fødsel, og tog vandet var der så meget fostervand at de vejede det. Haha. Baby vejede knapt 4kg, og rigtig meget var væske.
  Har nu et år efter tabt 26kg af mine preggokg, så det er ganske godkendt 🙂

 10. Jeg tog ca 8 kg på under første graviditet… meen der var jeg også lidt stor inden pga fertilitetshormon behandling etc… Anden gang tog jeg 15-16 kg på, men der var jeg også lidt undervægtig inden… Så jeg har ca vejet det samme før hver fødsel og tabt det hurtigt pga amning!

 11. Jeg er gravid nu, termin er om en måned. Før graviditeten var jeg overvægtig, selvom jeg ikke er helt sikker på hvorfor, da jeg faktisk ikke havde den store appetit. I starten af graviditeten fik jeg den ondeste omgang influenza der bare blev ved i flere uger. Og så kom tre måneder med virkelig grum kvalme hvor der kun var helt specifikke ting jeg kunne få ned.Jeg tabte en del på den konto – sikkert en masse væske forøvrigt, al min urin var meget mørk i lang tid og havde svært ved at drikke nok. Siden tog jeg det stille og roligt på igen, men i forhold til min oprindelige vægt, har jeg kun taget 6-7 kilo på, det kan svinge med 2-3 kilo alt efter hvor varmt det er, i alt og det er fint med mig, da der også er kommet lidt vrøvl med blodsukkeret. Jeg har forøvrigt ikke gjort så meget for at holde vægten, bare gjort hvad jeg plejede at gøre mht mad og motion. Så vægtstigningen før graviditeten er stadigvæk lidt et mysterium. De fleste kilo er kommet på her til sidst forøvrigt, det skete også i min første graviditet, hvor jordemoderen på et tidspunkt var lidt bekymret fordi jeg, ikke barnet, var lige tynd nok. Jeg tog på til sidst og kunne passe mit almindelige tøj med det samme. Denne gang regner jeg med at der er lidt ekstra deller der skal pakkes ind i blødt og lækkert efterfødselstøj og det har jeg det egentlig fint med. Min største bekymring er om barnet bliver for stort på grund blodsukkerproblemerne, for jeg vil rigtig gerne føde vaginalt og herhjemme af hensyn til at den lille får den bedst mulige start uden fødegangens stress. Om ikke så længe skal jeg scannes for at se om barnet har fået en god størrelse og det er vi noget spændt på herhjemme. Jeg har forøvrigt været rigtig glad for min jordemoder og føler næsten at jeg har snydt hende, fordi blodsukkeret ikke har opført sig ordentligt 🙂
  Glæder mig til barselskage til gengæld. Jeg håber at bebs og jeg har det fint til den tid og at vi kan tåle sådan en anstædnigt snasket en 🙂

 12. Jeg har været så syg i hele min graviditet – Startvægt på 68 og 169cm – jeg er nu i uge 24 og har taget hele 9 kg på fordi det eneste der virker på kvlamen er at spise og desværre at spise sødt. Så jeg har ikke en gang lyst men spiser jeg ikke så kaster jeg op og er køresyg. Jeg har fået glukosebelastning og alt er normalt. Men da jeg tidligere har været overvægtig – vejede 100kg da jeg fødete sidst – er jeg urolig for resultatet….

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven