mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

JordemoderLørdag – er det farligt at føde hjemme?

JORDEMODERLØRDAG

Både i forbindelse med den fine billedserie om accept af hinandens forskelligheder i moderskabet og fødselsberetningen i gårsdagens fødselsfredag fik jeg kommentarer fra forskellige kvinder som fortalte om det stigma de følte i forbindelse med at have truffet valget om at føde hjemme. Et stigma som ingenlunde har sin berettigelse og som jeg derfor med dagens video, hvor jeg snakker om hvem der kan føde hjemme, hvordan en hjemmefødsel typisk forløber og hvor farligt det i virkeligheden er, håber på, at kunnekomme en lille smule til livs.

I videoen nævner jeg ikke muligheden for overflytning til hospital fra en planlagt hjemmefødsel, men jeg tænker at det vil være relevant alligevel at komme ind på. Derfor vil jeg sætte stor pris på, hvis I har spørgsmål eller kommentarer i forbindelse med overflytning fra hjemmet til hospitalet, at I stiller dem her i kommentarfeltet, så vil jeg forsøge at samle op i endnu en video om nogle uger. TAK!

Skriv din kommentar

Kommentarer (25)

 1. Tror på det er rigtigt at studier viser det er lige så sikkert at føde hjemme som på hospitalet – for barnet. Men ikke altid for moren. Jeg mistede 2 liter blod på et par minutter da jeg havde født min datter fordi min livmoder ikke trak sig sammen. Lægerne sagde, at jeg ikke havde overlevet, hvis jeg havde født hjemme, så hurtigt som jeg blødte. Den side af det havde jeg aldrig tænkt på inden. Og jeg var en af dem der overvejede at føde hjemme ved anden graviditet. Det gør jeg ikke nu (og det tillader de heller ikke med min historie).

  1. Det er nu også præcis ligeså sikkert for moderen at føde derhjemme som på hospitalet. Selvom en blødning sker hurtigt, så er den næsten altid forudgået af nogle små tegn, som jordemoderen i hjemmet har al mulighed for at opsnappe og eventuelt anbefale en overflytning inden barnet fødes, ligesom jordemoderen naturligvis har både remedierne og kompetencerne til at varetage en eventuel blødning i hjemmet indtil en overflytning kan finde sted.
   Man kan ikke trække sammenligningen direkte imellem hjemmefødsel og hospitalsfødsel som du gør her og jeg er rigtigt ked af, hvis dit eksempel afholder nogen fra at overveje hjemmefødsel. Til en sammenligning “fremprovokeres” en blødning i nogle tilfælde også af indgreb som fx vestimulation under en fødsel på hospital, men derfor er hospitalsfødsler jo ikke “farligere” end hjemmefødsler 🙂

   1. Præcis som Cana skriver, så blødte jeg lidt for meget ved min hospitalsfødsel. Dette skyldtes formodentlig at livmoderen ikke trak sig sammen pga. urin i blæren, fordi jeg ikke fik tisset nok fordi min jordemoder ikke hjalp mig/opfordrede mig til at tisse under fødslen, og jeg kunne ikke bevæge mig ordentligt pga. epiduralblokade som jeg fik fordi jeg blev sat i gang med vedrop – altså en række forhold der formodentlig ville have været anderledes i hjemmet.

   2. Jeg så aldrig at du svarede dengang og nu faldt jeg lige over det 🙈😂

    Det kan jeg sagtens følge og jeg har så meget respekt for dit fag (og for dig) 😊 Der var bare ingen tegn og ingen indblanding ved min fødsel. Jeg fødte på Hvidovre Hospital. Jeg havde den fineste dejligste vandfødsel med min datter født i sejrsskjorte. Ingen smertestillende, vestimulerende eller noget andet. Min jordmoder sagde på et tidspunkt “Jeg håber I får masser af børn, for du er fantastisk til at føde”. Men blot 6 minutter efter at jeg havde født vores datter blev moderkagen spontant født i et ordentligt skyl blod uden nogen former for tegn og derfra gik det stærkt. Ingen af hverken læger eller jordemoder kunne forklare det, for ALT var gået efter bogen. Og man fandt aldrig helt ud af hvorfor min livmoder ikke trak sig sammen. Jeg ønsker bestemt ikke at skræmme nogen fra det, men det har var jo min virkelighed 😊 Jeg var selv absurd bange for tanken om fødsel helt generelt efter denne oplevelse og forbandt nærmest det at føde moderkagen med at skulle dø 🙈 Men alligevel afholdt det mig ikke fra at trodse et eventuelt kejsersnit, og fødte derfor på helt naturlig vis vores søn 3 år efter – denne gang uden post partum blødning. En helt anden oplevelse. Men jeg kender mange der har prøvet hjemmefødsel og elsket det! Det ville jeg også, er jeg ret sikker på, men i lige mit tilfælde var det ikke det sikreste. Tak for din blog og også din Instagram som jeg også følger 😊

 2. Jeg har desværre samme oplevelse som Cecilia ovenfor….
  Jeg overvejede også en hjemmefødsel, men magtede ikke at naboer mv skulle kunne følge med og min mand var ikke særlig vild med ideen. Heldigvis, for jeg mistede 2,5 liter blod og var alvorligt tæt på at de fjernede livmoderen, da de havde så svært ved at stoppe blødningen. Jeg havde ikke overlevet en overflytning.

  Jeg ved godt at det er en total skræmmehistorie og ikke noget der sker så tit, men nogle gange gør det jo desværre. Og så er selv 10 minutter til hospitalet for meget.

  1. Jeg e rked af at læse om din voldsomme oplevelse – GODT du beholdt livmoderen 🙂
   Heldigvis kan man, som jeg uddyber i kommentaren nedenfor, ikke sammenligne hospitals- og hjemmefødsler 1:1 som du gør her og jeg kan derfor stadig med ro i sindet fastslå at hjemmefødsler ikke er mere farlige end hospitalsfødsler – eller omvendt.

  1. Typisk når det skal gå stærkt-stærkt, så har man allerede inden tiden alligevel vidst at fødslen ikke fremskred heeelt normalt – eller også har jordemoderen ikke haft mulighed for at lytte hjertelyd ofte (nok). I hjemmet vil man altid anbefale overflytning til hospital hvis der kommer de mindste tegn på at fødslen kunne gå hen og blive kompliceret og man kommer derfor ikke ud hvor man “skal lave et kejsersnit NU” 🙂 Den kontinuerlige jordemoderomsorg i hjemmet gør, at alle faresignaler opspores tidligt i forløbet og det er derfor ikke farligere at føde hjemme end på hospital 🙂

 3. Jeg havde planlagt en hjemmefødsel tilbage i september. Efter ca. 18 timer med veer ringede jeg til hospitalet, og en jordemoder kom ud til os. (Vi bor ikke i DK, så tingene fungerer lidt anderledes her.) Hun lyttede til hjertelyden, som dykkede mellem veerne og ikke kom hurtigt nok op igen, så hun ringede efter en ambulance. Efter yderligere ca. 12 timers veer på hospitalet og dykkende iltniveau hos babyen, blev jeg kørt til operationsstuen til kejsersnit. Det viste sig, at han sad fast med skulderen i livmoderen, som havde trukket sig sammen på midten, så han var aldrig kommet ud uden hjælp. Jeg vil klart anbefale en hjemmefødsel (uden at have prøvet det…), hvis man går og overvejer det, og jeg leger med tanken om at forsøge det igen næste, men nu må vi se.

  1. Hvor er det dejligt at du fik en sund og rask dreng ud 🙂 I forhold til din næste fødsel vil du blive frarådet hjemmefødsel fordi du med et tidligere kejsersnit er at betegne som kompliceret gravid, så medmindre du vil trodse anbefalingerne, så bliver det en hospitalsfødsel – som heldigvis også kan være rigtigt, rigtigt godt!

   1. Jeg fødte første barn ved kejsersnit, andet barn vaginalt på trods af kun 16 mdr imellem fødslerne. Jeg havde en fantastisk 2. fødsel på Hvidovre her tilbage i december. Jeg trodsede anbefalingen om et planlagt kejsersnit, men kom så ind tidligt i fødslen på hospitalet, så de kunne overvåge mig og baby fra start af. Det gav mig tryghed, at vi var tæt på en operationsstue hvis nu arret skulle briste. Det gjorde det langt fra, og jeg tog selv imod min søn helt uden indgreb.

    Nu overvejer jeg, om et evt. 3. barn skal fødes hjemme. Den første var nemlig en hjemmefødsel, der blev overflyttet pga forkert stilling, og endte i akut kejsersnit efter mange mange timer.

    Så jeg vil da anbefale at du prøver en “hjemmefødsel på hospitalet ” til næste gang. Og hvis det går fint og du vil have flere, så kan det være 3. gang bliver lykkens gang ift. hjemmefødsel.

 4. Jeg har selv født hjemme, og det var det fedeste (har også født på hospital første gang). Jeg vil også gerne føde hjemme næste gang, så jeg kunne da også godt tænke mig at høre, hvad man gør, hvis der sker noget med den fødende?

  1. Heldigvis skal jordemoderen ikke andet end at passe på den fødende og det ufødte barn under fødslen. Derfor vil hun undervejs kunne opsnappe alle eventuelle komplikationer og anbefale en overflytning til hospital længe før man kommer til at “der kan ske noget” 🙂

 5. Hej 😊

  Jeg har født mine to yngste hjemme, og det har været helt fantastiske oplevelser begge gange. Ingen af dem havde sat sig fast inden fødslen, så i begge tilfælde kom der to jordemødre ud til mig.
  Den første jeg fødte hjemme, ville ikke komme ud. Han kom skævt ned i fødselsvejen, og skulle en tur retur, inden han kunne komme ud. Det var en sej omgang med mange hyppige og voldsomme veer. Jeg fik sidenhen af vide af jordemoder, at havde jeg født på hospitalet, var det endt i et kejsersnit.

  Min anden hjemmefødsel var ikke meget anderledes. Han ville ikke komme ud, fik lagt kateter, der blev moslet, jeg havde de samme veer som sidst. Til sidst blev jeg rejst op, og mit barn faldt bogstaveligt talt næsten ud af mig. Jeg gik i panik, og jordemoder synes jeg var åndssvag, da det “bare er lidt fostervand”. …..indtil jeg blev lagt ned, og de kunne se hele hans isse.
  Efterfølgende ville min moderkage ikke komme ud. Mine efterveer blev ikke stærkere af at jordemoder stod og jagede med mig. Hun nåede at bestille en operationsstue til mig, da den endelig kom.
  Begge fødsler lyder (og var) voldsomme, men fordi det var i mine egne omgivelser, var jeg helt rolig og tryg. Hjemmefødsler har også reddet mig fra to gange på operationsbordet.
  Jeg anbefaler hjemmefødsler til alle, og ville ønske jeg selv skulle have flere børn, så jeg kunne få den fantastiske oplevelse igen.

 6. Tak for en fed video! Jeg er en af dem, hvor vi selv overvejer meget at føde hjemme.
  Min mand har et spørgsmål: Hvis man brister, syer jordmoderen det så? Og hvis man føder hjemme er det så det samme, som at det er uden smertestillende?

  1. Hej Cecilie,
   Ja, jordemoderen syer alle ukomplicerede bristninger i hjemmet 🙂
   Det er langt fra uden smertestillende i hjemmet; men man kan ikke få epiduralblokaden, som kræver at man er på hospital 🙂 Til gengæld kan man bruge varme klude, massage, rebozo, badekar, akupunktur, steriltvandspapler, ingefærklude, chiliplastre og nogle steder også TENS, så der er stadig hjælpe at hente 🙂

 7. Lidt sjovt. Havde ikke lige fået ser denne video, men så den her til aften.
  I dag gik manden og jeg of snakkede om næste barn og ønsker i forhold til dette (barnet er end ikke forsøgt undfanget og det Det er jo dog første skridt 😉 ).

  Nå, men vi snakkede en del om at hjemmefødsel er et ønske. Et stort et fra min side, men faktisk også noget min mand kan se argumenterne for. Og desuden så er han også ret pragmatisk og kommenterer på af der jo er mig der skal føde, så det er mig som må have der afgørende ord for hvordan jeg gerne vil have det.

 8. Jeg blev overflyttet til sygehuset midt under fødslen, fordi min datter stod skævt og ikke viste tegn på at komme ud selvom jeg havde presset i flere timer. Overflytningen var stille og rolig. Allerede en time før ambulancen kom (hvis ikke mere) luftede jordemoderen tanken om, at en overflytning kunne blive aktuel, fordi min veer aftog i styrke og jeg var træt. Men det var hele tiden noget med at se de næste veer an og jeg følte hele vejen, at jeg var i de bedste hænder og jordemoderen havde tjek på det hele. Min datter blev dog hverken født hjemme eller på sygehuset, men meldte sin ankomst i ambulancen :-). På sygehuset fandt de ud af, jeg havde mistet 2 liter blod ved fødslen, og havde brug en del hjælp for at komme på højkant igen. Det fik mig til endnu mere at føle, at jordemoderen havde haft styr på situationen ved at vurdere en overflytning ville være bedst og sørget for jeg hele tiden ville i de bedste hænder 🙂

 9. Min første fødsel var en forfærdelig oplevelse: igangsat fødsel 42+2 på hospitalet, masser af indgreb.
  Min jordemoder var enormt fraværende. Jeg har også klaget over både fødsel og de efterfølgende dage hvor vi var indlagt fordi jeg mistede lige lidt for meget blod. Hospitalet har undskyldt forløbet, desværre ved jeg at mange andre kvinder har haft lignende (og mange meget værre) forløb uden at klage.

  Dette gjorde beslutningen om at føde hjemme anden gang meget nem, for helt ærligt, så følte jeg mig ikke et sekund hjulpet, sikker eller tryg på hospitalet.

  Min hjemmejordemoder var derimod fuldkommen nærværende, og jeg er helt sikker på at hendes tålmodige væsen, de trygge omgivelser og min egen forberedelse (Laboro, visualisering og afspænding) gjorde at min nummer to kom til verden ved en fuldstændig drømmefødsel 2. december 2015. Jeg havde ikke turdet drømme om at en fødsel kunne forløbe så let: født i kar i stuen, ingen smertelindring, ingen bristning, ikke ret meget blod mistet.

  Det at min jordemoder kun skulle holde øje med mig, gjorde også at jeg var tryg ved at hun ville opdage hvis der var problemer på vej, sådan så en overflytning ville kunne klares. Helt ærligt, så er jeg i tvivl om min hospitalsjordemoder ville have opdaget hvis der var ved at opstå problemer.

  Så herfra bliver det klart en opfordring til hjemmefødsel <3

 10. Du siger, at jordmødre er den faggruppe med flest hjemmefødsler – har du tilsvarende statistik for læger? Jeg bliver mere og mere lun ved ideen om, at et (forhåbentligt) fremtidigt barn nr. 2 skal fødes ved hjemmefødsel, men den ene gang, jeg kort har talt om emnet med min svigerinde (læge) og hendes venindekreds (læger), var holdningen ret klart, at det var helt åndssvagt og at man absolut skulle på hospitalet! Det undrer mig lidt, fordi det ikke umiddelbart passer med de fakta, jeg kan se (og nu høre) omkring hjemmefødsler.
  Min søn kom i øvrigt ved akut kejsersnit fordi han havde vendt sig om mellem sidste jordemoderbesøg og fødslen, så der var det nok meget godt, at jeg havde valgt hospitalfødsel – men jeg går ud fra, at i sådan en situation opdager jordemoderen det, når hun laver første undersøgelse i hjemmet, og så bliver man vel overført til hospitalet derefter?

 11. Hej 🙂
  Den jordemoder der kommer hjem til en, har hun samtidig vagt på fødegangen som hun dermed må gå fra, eller er hjemmefødselsjordemødrene i et helt andet vagtskema?

  Og så lige en mere; må man føde hjemme hvis ens tidligere fødsel gik hurtigt? (to timer eller mindre)

 12. Hvad er din holdning til at føde hjemme trods anbefalingen fra hospitalet? Jeg har tidligere har problemer med mit blodtryk for flere år siden, inden jeg blev gravid, og derfor føler jeg lægerne maler fanden på væggen.
  Har du oplevet kvinder der har fået nej, men som har fået second opinions af private jordemødre, og født hjemme alligevel?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven