mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

JordemoderLørdag – bristninger i mellemkødet

9WTNHBFJUX

Dagen efter jeg havde skudt videoen til nærværende indlæg, fik jeg idéen til dette indlæg, som I tog mere end bare almindeligt godt imod og som jeg altså derfor naturligvis gerne ville have knyttet en kommentar til i videoen, hvis altså bare liiige jeg havde optaget den lidt senere, så jeg kunne have vidst det. Sådan er jeg af og til lidt utjekket og det beklager jeg selvfølgelig!

Videoen handler – ligesom det føromtalte blogindlæg – om noget temmeligt tabubelagt, nemlig bristninger, som opstår i forbindelse med den vaginale fødsel.

Hele videoen tager udgangspunkt i den vaginale fødsel og jeg beklager derfor til de af jer der er mest interesseret i kejsersnit – I bliver totalt diskrimineret i denne uge. Sorry!

Der ligger stadig en del spørgsmål som jeg fortsat gerne vil besvare, men I skal selvfølgelig stadig være hjertens velkomne til at komme med forslag til emner I synes det kunne være spændende at jeg tog op til JordemoderLørdag 🙂

Skriv din kommentar

Kommentarer (12)

 1. Hej Cana.
  Jeg har ikke selv børn, men jeg synes, det er cool, at du åbner op for tabuer.
  Min frygt har altid været infektionsfare ved bristning. Det er der endnu mindre, der taler om 🙂
  Hav en rigtig god weekend.
  Christina

  1. Hej Christina,
   Det er formentlig fordi det er uhyre sjældent at der går infektioner i fødselsbristninger 🙂 Det er i hvert fald ikke noget du skal være spor bekymret for. Så længe man sørger for at holde sig nogenlunde ren, er der minimal risiko for infektioner 🙂
   Også god weekend til dig!

 2. Hej Cana. Jeg fik en temmelig slem bristning under fødslen af min datter for 1,5 år siden, som blev syet (flot og uden gener) af en erfaren læge. Heldigvis tog endetarmsmusklen ikke skade! Jeg tænker på næste fødsel (hvis jeg skal have flere børn) – risikoen for at briste igen er vel stor? Vh Lene.

  1. Hej Lene
   Som en der fik 24 sting ved første barn kan jeg sige at ved de to sidste kun fik pynte sting. Så det er ikke sikkert det sker ved næste. Har faktisk hørt at kvinder som er lyshårede eller rødhårede har større tendens til at briste. Jeg er selv blond. Men om det er rigtigt ved jeg ikke.

  2. Hej Lene,
   Risikoen for at du igen ved en kommende fødsel vil få en (stor) bristning er højere for dig end den er for kvinder der ikke har fået bristninger ved tidligere fødsel, men samtidig er risikoen for at du får en stor bristning mindre denne gang end den var sidst, så der er gode odds 🙂

 3. Hej Cana.
  Er der noget man selv kan gøre under graviditeten for at mindske risikoen for at sprække? Det er forresten super fedt du laver de her videoer! ☺

  1. Hej Henriette,
   Der er så vidt jeg ved ikke nogle studier der underbygger påstande om at man selv kan gøre noget, men nogle kvinder sværger til mellemkødsmassage igennem gravisiteten for at gøre vævet mere smidigt, men om det har en reel effekt ved jeg ikke. Jeg vil kun anbefale dig at gøre det (eller at få din mand til at gøre det, da der kommer et tidpunkt hvor det er svært at nå selv), hvis du synes det er rart – ellers ikke.
   KH

 4. Ved min 1. Fødsel for 5 år siden fik jeg en grad 4 bristning og fik lukkemuskelen revet over. Jeg kom på operationsbordet og blev syet rigtig flot, har ikke har mange problemer siden, kun lidt stressinkontinens. Jeg fik selv valget om at føde selv eller få kejsersnit da jeg skulke ha mit 2. Barn for 1,5 år siden. Jeg valgte at føde selv efter mange samtaler med fødselslægen. Siden første gang er de blevet noget klogere på dette område. Og da jeg skulle til at presse kom afdelingsjordemoderen ind og tog imod sammen med en supervisor som var igang med at efteruddanne jordemødrene i forhold til at undgå bristninger. Det gik virkelig godt og trods min grad 4 bristning, så fik jeg denne gang ingen, kun en lille bitte rift☺️

 5. Det er virkelig ærgerligt, at EPI-NO ikke er mere udbredt. Det er en bækkenbundenstræner, der er en lille ballon man træner med før fødslen netop med henblik på at øge elasticiteten i vævet og derved undgå bristning af mellemkødet. Jeg er selv vildt glad for min og ville ønske, at flere kendte til den og var villige til at tale om den slags.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven