mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Hjælp til motiveret ansøgning kvote 2 – primært psykologi

Motiveret ansøgning kvote 2

De er begyndt at komme rullende i en lind strøm. Forespørgslerne på hvordan en motiveret ansøgning  til kvote 2, som den jeg sendte afsted mod psykologistudiet på Københavns Universitet sidste år og som altså betød optagelse på det eftertragtede studie, kan udformes. Nogle vil gerne se min ansøgning, andre vil gerne vise mig deres og de fleste vil bare gerne have tips til at gribe den gode motiverede ansøgning an.

Min motiverede ansøgning er på ingen måder hemmelig, omend janteloven selvfølgelig forsøger at pådutte mig en anden holdning; alligevel vil jeg helst ikke dele den med andre der søger ind – slet og ret fordi den er skrevet ud fra mine erfaringer og min for-forståelse og jeg er bange for, at den ikke kan omskrives til at passe til andre end mig, uden bare at blive en halvdårlig kopi – og hvis der er noget jeg ville hade, så er det hvis delingen af min ansøgning skulle give dem som læser den, et negativt udfald i håbet om at komme ind på drømmestudiet.

Til gengæld vil jeg virkelig gerne hjælpe med alt muligt andet, fordi jeg så tydeligt husker, hvor megafrustreret jeg selv var, da jeg sad og skriblede på min egen ansøgning, aften efter aften i, hvad der dengang føltes som evigheder.

Allerførst vil jeg nævne, at jeg ingenlunde er ekspert. Faktisk vil jeg næsten gå så vidt som til at kalde mig nybegynder. Jeg har kun skrevet én eneste motiveret ansøgning i hele mit liv og jeg aner ikke hvilke dele af den der var gode og hvilke der var mindre gode. Det eneste jeg ved er, at den blev udvalgt som én blandt de cirka 5 % som blev optaget.

Derfor vil jeg på mit ringe, men altså heldigt udfaldende erfaringsgrundlag, i dette indlæg forsøge at give mit besyv med, i kampen for at skrive en god motiveret ansøgning.

For overhovedet at komme igang, er det en god ide at sætte sig godt og grundigt ind i den uddannelse man gerne vil rette sin ansøgning imod. Studieordningen er et godt sted at starte, hvor man lynhurtigt kan danne sig et overblik over fagene og uddannelsens formål. Dernæst er det en god idé at sætte sig ind i hvilke kriterier ansøgningen vurderes ud fra. På psykologi på København Universitet som jeg søgte ind på, var det: Motivation og studiepotentiale, relevant erhvervsarbejde, relevant uddannelse, udlandsophold, anden relevant erfaring og gennemsnit fra adgangsgivende eksamen.

Gennemsnittet fra adgangsgivende eksamen er der selvklart ikke så meget at gøre ved, men alle de andre kriterier er altså dem, man skal fokusere på.

Inden jeg gik i gang vurderede jeg først om jeg overhovedet mente at kunne leve op til samtlige kriterier eller om jeg måske først burde gøre mig nogle yderligere erfaringer, for at optimere mine chancer.

Hvis du mener at kunne sætte flueben ved samtlige kriterier, så er det bare om at komme igang med at skrive ansøgningen og fremskaffe dokumentation på de ting du har lavet.

Start med en kort introduktion hvor du beskriver din overordnede motivation for at søge ind på uddannelsen.

Et eksempel: (som skal læses med et glimt i øjet)

Siden jeg for seks år siden blev mor er det gået op for mig, at min primære interesse, som jeg ellers troede var zumba, ligger indenfor det psykologiske aspekt omkring personlighedsdannelse og jeg har derfor brugt de seneste år på at dygtiggøre mig og udvide min forståelse indenfor dette felt og jeg er nu kommet til den eneste rigtige konklusion for mig: Jeg skal studere psykologi

I selve ansøgningen er det enormt vigtigt hele tiden at have den specifikke uddannelse for øje og det er altså ikke nok bare med en opremsning af dit cv og dine personlige kvalifikationer. Du skal udpensle hvorfor dine kvalifikationer og erfaringer er relevante for det studie du søger ind på; gerne meget specifikt.

Nogle eksempler: (som skal læses med et glimt i øjet og altså helst være af mere videnskabelig karakter i en ansøgning).

“Jeg har siden jeg er blevet mor, ført excel-ark over lille axel-emils afføring, hvilket har givet mig en skerpet sans for struktur, som jeg mener vil komme mig til gavn, når jeg på psykologistudiet skal strukterere min tid i forhold til den store mængde læsestof jeg forventer at blive mødt af”

“De utallige gange jeg har stået i køen i Lidl, imens mit barn skrigende har lavet flitsbuen på gulvet, har lært mig at holde overblikket og bevare roen i selv de mest pressede situationer, samtidig med at det har stimuleret mit ønske om at udvikle min forståelse og viden indenfor personlighedspsykologien”

Min evne til at holde mig kørende på tredje døgn uden søvn på kaffe og matador mix, som jeg har opnået efter jeg har prøvet at have børn med bræksyge, forventer jeg vil komme mig til gode i aflutningsprocesserne i opgaveskrivningen på psykologistudiet

Hele ansøgningen er én stor salgstale og det er selvfølgelig vigtigt at komme godt omkring og få vist flere aspekter af din motivation for at søge ind på netop dét studie. Og husk at ansøgningen handler om studiet – ikke om det job du forventer at kunne få, når du er færdig med at studere.

Slut din ansøgning af med en afrunding hvor du samler op på dine tråde og (endnu engang) konkluderer, at du vil være en god kandidat til det studie du søger ind på.

PØJ PØJ!

Skriv din kommentar

Kommentarer (13)

 1. Fantastisk at du deler din erfaring med at skrive sådan en ansøgning! I weekenden gik det op for mig, at jeg nok var nødt til at skrive en ansøgning og søge kvote 2 og jeg gik næsten i panik! Dit indlæg og dine tips giver mig ro og troen på at jeg nok skal nå at få skrevet en god ansøgning, selvom der kun er 15 dage til den skal være sendt. Tak!

 2. Åh.. Min aller største drøm er psykologi studiet. Men grundet min “unge alder” (22, rammer de 23 i år) og at jeg er så svine heldig også at være blevet mor, har jeg ingen erfaring. Hverken uddannelse eller erhvervserfaring. Men jeg VIL studere psylogi (har haft det på universitet, dengang jeg troede jeg skulle være socialrådgiver). Okay! Det er jeg endelig ville spørge om er, om du ved noget om optagelse på Århus universitet? Da jeg har den forståelse af, at her er det karakter og ansøgning de vægter?
  PS. Hils din søde mand og give ham én kæmpe High fiver for hans beondel

 3. Åh.. Min aller største drøm er psykologi studiet. Men grundet min “unge alder” (22, rammer de 23 i år) og at jeg er så svine heldig også at være blevet mor, har jeg ingen erfaring. Hverken uddannelse eller erhvervserfaring. Men jeg VIL studere psylogi (har haft det på universitet, dengang jeg troede jeg skulle være socialrådgiver). Okay! Det er jeg endelig ville spørge om er, om du ved noget om optagelse på Århus universitet? Da jeg har den forståelse af, at her er det karakter og ansøgning de vægter?
  PS. Hils din søde mand og give ham én kæmpe High fiver for hans indsat mod stigmatisering af Hiv ramte!

 4. Hold da op, det kører bare for mig. Skylder lige skylden på min ammehjerne. Ordet afkæmpe mangler selvfølgelig i den sidste del af kommentaren. Det er vel stadig lidt mandag 😉

 5. Hvor er det fedt! Tak for at tage dig tid til sådan noget her. Dine råd har virkelig hjulpet mig. Kæmpe thumbs up!

 6. Hej Cana, Du nævner nogle eksempler (som skal læses med et glimt i øjet), er det nogle, som du selv har brugt, bare skrevet på en anden måde? Eller giver du bare eksempler på, at man kan give nogle personlige eksempler i sin ansøgning? Vh. Fiona 🙂

  1. Disse er bare eksempler, men det kunne sagtens være noget ala dette jeg havde brugt 🙂 Bare i professionaliseret form, selvfølgelig 🙂

 7. Hej Cana – først og fremmest, mega fedt indlæg!
  Dernæst, jeg søger psykologi på kvote 2 i år, og ville høre om jeg kunne få lov at læse den ansøgning som du sendte afsted, da du søgte optagelse?
  Mvh Sille

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven