mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Når fundamentet ikke er godt nok

HVHN7KSUQC

Jeg har netop indfundet mig på en café på vesterbro. Ved bordet ved siden af mig, sidder en dame og har en god samtale kørende med sig selv. Hun virker venlig, selvom noget af det hun siger, er dybt anstødeligt og ganske upassende at gengive på skrift her på bloggen. Hun får mig til at tænke på en mail jeg fik fra en læser forleden, hvor jeg blev bedt om at sætte fokus på mennesker med psykiske lidelser.

Jeg har igennem mit tidligere arbejde i socialpsykiatrien fået et godt indblik i sindslidelser af forskellig karakter og jeg har lært, rigtigt meget, både om hvordan mennesker med sindslidelser og ikke mindst jeg selv fungerer.

Noget af dét der skal til for at jeg kan fungere i mit liv er, at jeg skal kunne stole på de mennesker jeg har omkring mig. Jeg skal vide nogenlunde hvor jeg har dem og des tættere de er på mig, desto mere skal jeg kunne regne med dem. Jeg har brug for at vide nogenlunde, hvad der kommer retur, når jeg sender noget ud i verden og i virkeligheden tror jeg ikke at jeg er alene om at have det sådan. Sådan tror jeg at vi alle har det. Jeg tror vi har brug for at kunne regne med at vi bliver behandlet med respekt og ordentligt.

Fælles for alle de mennesker med sindslidelser jeg arbejdede med i min tid i socialpsykiatrien var, at de var vokset op uden at kunne stole på de mennesker der var omkring dem. De kunne ikke vide om deres mødre ville trøste dem når de græd, eller om deres far ville hjælpe dem med at tørre op, hvis de spildte et glas mælk. Omsorgssvigt af værste skuffe.

Den grundlæggende forståelse af deres selv, var blevet udviklet på et usikkert grundlag, hvor frygten for at fejle i mange tilfælde overskyggede forhåbningen om at sejre.

Enhver usikkerhed kan livet igennem bearbejdes og jeg tror ikke på, at nogen er dømt til livslange psykiske lidelser, men for nogle, kræver livet en væsentligt hårdere indsats end det gør for andre. Hvis barndommens og selvets fundamentet er bygget på usikkerhed og svigt, frem for på kærlighed og omsorg, er det naturligvis mere skrøbeligt og kræver evigt vedligehold.

Vi kan ikke selv gøre for vores fundament og netop derfor er det så vigtigt, at vi gør vores bedste for at passe på hinanden. Ingen er selv skyld i at have et personligt fundament, der kræver evige reparationer.

Man er ikke et dårligere menneske fordi man har psykiske lidelser og man er ikke selv skyld i det. En psykisk lidelse kan ikke helbredes alene og selvom arbejdet der skal gøres, i høj grad ligger i selvforståelsen, så kræver en ændring af den, at man kan regne med andre. At kan kan stole på andre. At man kan regne med, hvad der kommer retur, når man sender noget ud til sine medmennesker.

Mennesker med psykiske lidelser har ofte lært, at de ikke kan stole på mennesker; end ikke sig selv og det kræver derfor en benhård indsats at komme dertil. Det kræver hårdt arbejde, respekt, forståelse og en kæmpestor portion tålmodighed. Men det kan lykkes.

Vi er alle skabt af det samme og vi er nødt til kollektivt at passe på hinanden, for vi kan ikke med det blotte øje se, hvem der skal kæmpe hårdest. Jeg er selvfølgelig klar over, at der ikke findes nogen, som går igennem livet uden at kæmpe, men til gengæld findes der mennesker, som går igennem livet uden nogensinde ikke at kæmpe.

Psykiske lidelser er usynlige, selvom de for den enkelte kan være altoverskyggende og jeg synes det er op til os alle, at vise hinanden, at alle er gode nok – uanset deres fundament.

Skriv din kommentar

Kommentarer (28)

 1. Tak tak tak tak! For en fantastisk måde at se tingene på. Jeg er en af dem, hvis fundament ikke er helt godt nok, hvorfor hverdagen ofte kan være en kamp. Du har lige givet mig en lidt anden vinkel på det, som jeg aldrig rigtigt selv har tænkt på. Så mange tak!

 2. Så vigtigt at italesætte psykiske lidelser og hvor har du ret i det du skriver her. Især det med at mennesker med så skrøbelige fundamenter netop har svært ved at stole på deres selv. Tak for god læsning og dejligt input. Det glæder en børne ungdoms psykiatrisk sygeplejerske

 3. Hej Cana!
  Det er virkelig en super god vinkel! Og endda også en vinkel som kan være med til at nedbryde nogle fordomme 🙂
  En anden og relateret vinkel som jeg tit minder mig selv om (og forsøger at minde andre om) er, at det ikke er alle sygdomme der kan ses – heller ikke fysiske sygdomme! Man kan ikke se på folk om de går rundt med en psykisk sygdom eller en usynlig fysisk sygdom, og hvis vi allesammen huskede det, ville hverdagen blive så meget nemmere for den store gruppe mennesker som dagligt kæmper med ting vi andre ikke kan se. Vi skylder hinanden at være åbne og rummelige – for det er med til skabe et bedre samfund 🙂

 4. Super-interessant og relevant indlæg! Mens jeg læste etnologi havde én af mine forelæsere en debat kørende. Den handlede om, at han var steget ombord i en bus, hvor der sad en lidt underlig type. Sikkert lig damen på din cafe. Min underviser undgik at sidde ved siden af pågældende, men tænkte i samme moment på, hvorfor han egentlig gjorde det. Han observerede, at heller ikke andre satte sig ved siden af den ‘anderledes’ mand. Efter at have diskuteret frem og tilbage konkluderede han tilsidst, at det handler om, at anderledes mennesker gør os utrygge fordi vi instinktivt ved, at de ikke følger samme normsæt som ‘os andre’. Vi ved med andre ord ikke hvordan vi skal forvente at de reagerer. Men jeg er helt enig; det er et fælles ansvar. Og hvor ville man gerne kunne hjælpe dem….

  1. Det er en super interessant observation og jeg er sikker på, at vi alle kan kende den fra os selv – jeg kan i hvert fald 🙂

 5. Fantastisk Cana, håber rigtig mange vil læse dit meget fine indlæg og hjælpe med mere forståelse og indsigt så fordommene kan nedbrydes og os med lidelserne ikke skal føle os mindre værd.

 6. Dejligt og relevant indlæg.
  Jeg er ikke i tvivl om, at hvis fundamentet ikke er i orden, så skaber det problemer af den ene eller anden art og størrelse. Jeg møder dem også i mit job som pædagog.
  Jeg bliver dog nysgerrig, for tænker du, at fundamentet er den eneste årsag til psykiske lidelser? Er det kun miljø og intet iboende (gener, arvemasse eller hvad vi måtte kalde det)? Jeg tror bestemt, at der er flest af dem, hvormed fundamentet er årsagen, men de andre er der efter min mening også. Og jeg er med på, at det ikke lige er det, din blog handler om. Tak for fede input

  1. Neeej da! Jeg tror at alle mennnesker,uanset hvad vi kommer fra, kan komme ud for psykiske lidelser. Mennesker med et solidt fundament kan selvfølgelig stadig blive ramt af psykiske lidelser, såvel som at mennesker med et svagt fundament kan undgå dem. Jeg mener bare, at fundamentet er en meget vigtig faktor for rigtigt mange af os og at det grundlæggende aldrig er den sindslidendes skyld og at vi derfor altid bør behandle hinanden med respekt 🙂

 7. Hej Cana
  Fedt indlæg. Jeg går selv meget ind for at få tabuet omkring psykiske lidelser brudt.
  Jeg er enig med dig i at fundamentet betyder rigtig meget. I mit tilfælde har jeg dog stadig/haft det bedste fundament hele min barndom. Jeg er stadig plaget af psykiske lidelser som jeg desværre nok aldrig slipper af med og som jeg har og skal kæmpe med resten af mit liv. Jeg ville da til tider ønske jeg kunne sætte en finger på noget og sige DERFOR lider jeg som jeg gør. Så var det måske noget jeg kunne forholde mig til og arbejde mere præcist med. Jeg kan desværre ikke sætte en finger nogen steder og aner ikke hvor jeg skal starte eller slutte. Alt jeg ønskede mig i livet var drømme uddannelsen, et godt job, en dejlig mand og en dejlig familie vi skulle danne sammen. Jeg har nået at få mig en uddannelse og har siden kæmpet for at holde mig ovenvande. Jeg har fået en dejlig mand det støtter mig og har støttet mig gennem ALT og jo det har været et helvede for ham og jeg er dybt taknemmelig for at han ikke har sagt stop på noget tidspunkt men har hænger i tiltrods for de værste former for oplevelser jeg har bragt ham igennem. Vi har fået vores to dejlige børn som jeg ikke kunne være foruden selvom de, hårdt sagt, ikke har gjort det nemmere for mig blandt andet pga kolik. Men var dey ikke for dem var jeg ikke i live den dag idag. Jeg kæmper hver dag for at holde mig i live, nogen dage er nemmere end andre men der er kampe hver dag. Jeg kan ikke holde til et alm job på 37 timer og kæmper med kommunen om div. For at kunne bidrage til familien og min del af samfundet. Jeg gør mit bedste for at overleve hver eneste dag for mine børns og families skyld. Mit fundament er fantastisk og uden det havde jeg ikke været hvor jeg er idag. Tanken om at andre skal leve med deres sygdom uden et godt fundament er virkelig hård. Og får mig til at føle mig “uegnet” til at være syg. For jeg har jo ingen “rigtig” grund til at være det! Forstå mig rigtig

  1. Åhhh, søde Sabrina. Du er ikke spor “uegnet”. Mit indlæg er på ingen måder ment som at psykiske lidelser nødvendigvis behøver være forbundet med et svagt fundament fra barndommen.
   Emnet er jo kæmpe stort og mange kloge mennesker har skrevet mange tykke bøger om det – indlægget her er bare en lille bitte tanke ud af noget meget større og selvfølgelig er det meget, meget mere komplekst, end det jeg har ridset op her.
   Min pointe var i virkeligheden “bare” at vi skal huske på, at man ikke nødvendigvis kan se ind bag facaden på andre mennesker og at vi (derfor) bør passe godt på hinanden – allesammen.

   1. Jeg er helt med på hvad du mener med oplægget og synes det er fedt du tager hul på det. Det er et meget stort emne der ikke kan smides op på 20 linier. Du bryder tabuet og det er fedt. Det tager hul på folks tanker og fordomme om “os” der ikke er som alle andre. Fortsæt som du gør, du er fantastisk.

 8. Super fedet indlæg, ville bare lige kort sige at det jo desværre ikke er alle psykiske lidelser der kan kureres, selvfølgelig kan man få hjælp så de ikke fylder lige så meget. Jeg ser ofte indlæg hvor de snakker om den lange vej til at være fri fra diverse lidelse og det er jo desværre ikke alle der er så heldige at blive kureret.

  1. I virkeligheden tror jeg det er de færreste der ligefrem kan “kureres” men heldigvis er der mulighed for nogle – eller formentlig de fleste – at de kan “kontrolleres” 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven