mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Vi må besinde os på, at ingen er en ø

P1010483Dette års noget akavede nytårfoto. Og nej, der stod ikke én med et kamera der hvor drengene kigger hen. Vi prøver igen næste år. Eller altså, i år. Om et år. 

Det er dagen efter nytårsaften (no shit, sherlock!). Nytårsaften, den festlige aften hvor traditionerne for mange er ligeså forankrede som at give gaver til jul. Dronningens nytårstale, champagne, serpentiner, fyrværkeri, kransekage og vær velkommen er altsammen med til at gøre denne aften helt speciel og jeg synes der er noget ganske særligt over de få anledninger som bringer os alle sammen om de samme traditioner, uanset hvordan de udspiller sig for os.

Indtil for ganske få år siden, syntes jeg det var lidt noget pjat med Dronningens Nytårtale, fordi jeg ikke forstod hvorfor en dame med en titel, som hun – efter min mening – ikke har gjort sig fortjent til, ved andet end sin blotte tilstedeværelse, skulle kunne formulere noget, som hverken ville ramme mig eller nogen andre danskere på andet end traditionerne og jeg syntes ærligt talt at det bedste ved talen var skålen der fulgte i halen på den. Sådan har jeg det ikke længere og jeg synes faktisk altid den aldrende dame kommer med nogle guldkorn, som jeg tror de fleste af os – på hver vores måder – kan bruge.

I år hæftede jeg mig allermest ved at hun sagde, at vi måtte forstå og besinde os på, at ingen er en ø, vi er alle en del af det hele. Dét synes jeg er ret fint at blive mindet om i en mig-tid, hvor navlepilleri ofte står øverst på dagssedlerne og hvor hverdagens trummerum og problematikker risikerer at blive en tåge, som tildækker den verden der omgiver os. Sådan kan jeg i hvert fald godt selv få det. Des mere jeg er udfordret i min egen hverdag, des mindre evner jeg at se ud over egen næsetip, selvom jeg godt ved det er vigtigt. Vi er alle en del af det hele og vi er nødt til at stå sammen som en enhed.

Samtidig kom hun også med en opsang til børnefamilierne og sagde med andre ord, at vi skulle se at droppe vores overarbejdende curlingkoste og lade vores unger gøre deres egne erfaringer i højere grad end hun – som samfundstendens, vil jeg tro – oplever det i dag. Jeg ved ikke om jeg er enig – jeg synes det er rigtigt fint, at vi som forældre fejer banen lidt for vores børn og jeg tror ikke man bliver et bedre menneske af at blive udsat for hverken farer eller voldsomme begivenheder i sine mange første leveår. Til gengæld tror jeg vi igen skal huske på, at ingen er en ø. Det nytter ikke at vi behandler vores børn som små eneherskere og de skal selvfølgelig – sammen med os – lære, at vi er sammen i denne verden og at fællesskabet nogle gange er vigtigere end de individuelle behov. Vi er nødt til at se os selv og vores børn, som en del af noget større, tror jeg.

Måske er det helt-ude-i-hampen-1.januars-tanker, men jeg vil nu alligevel vove at påstå at jeg mener det samme i morgen, medmindre jeres altid kløgtige input gør mig klogere, selvfølgelig.

Skriv din kommentar

Kommentarer (8)

 1. Kongehuset !!!! det skal lukkes og det kan ikke gå hurtigt nok Cana ! man kan alså ikke være født til et job ! og det ved du jo godt 😉 Godt Nytår herfra

  1. Åh, det er jo en helt anden debat, Jan 🙂 En debat som jeg for i dag, vil forskåne mine trætte hjerneceller for. Godt nytår!

 2. Jeg er helt enig med dig, og er sikker på Dronningen har ret – hun er en klog dame 🙂 dog fik jeg ikke alt med, da jeg sad med min nyfødte (31/12) søn på armen <3

  1. TILLYKKE!! Og wauw, jeg er altså helt på røven over, at du læser med her hos mig allerede et døgn efter du har født! Hep, for en dejlig start på 2016. Godt nytår og endnu engang tillykke 🙂

 3. Hehe, jeg tror nu heller ikke, at Madete mente, at vi skulle kaste ungerne ud i fare – bare justere opfattelsen af, hvad der udgør fare 😉

  Jeg er ikke farligt royal, men jeg er enig i, at det plejer at være relativt kloge ord, der falder – og så holder jeg af traditioner 🙂

  Godt nytår!

 4. Tak for en rigtig dejlig blog, jeg glæder mig til at følge med i 2016 🙂

  (Og som englænder er jeg enormt beæret over, at Margrethe vælger at citere John Donne!)

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven