mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Krøller eller ej?

o-AMERICAN-570
Dengang én af de New York-baserede American Apparel udstyrede deres mannequinner med masser af kønsbehåring. Billede fra The Huffington Post.

Mine bange anelser om, at mange ville synes at jeg var gået for vidt med min lille – i øvrigt komplet uvidenskabelige – undersøgelse af kvinders kønsbehåring, blev heldigvis skudt i sænk, af virkelig mange besvarelser og kommentarer om emnet, som det skulle vise sig, at rigtigt mange, mod min forventning, havde lyst til at give sine meninger til kende omkring.

I min tid som jordemoder, har jeg selvklart set en del forskellige kvindeunderliv og jeg har, med hånden på hjertet, ikke en eneste gang, bidt mærke i nogen, som værende markant anderledes end andre. Alle kvinder er forskellige og vores frisurer og “udtryk” down there er fuldstændigt ligeså forskelligt som vores ansigter og hovedbehåring. Nogle har store næser, imens andre har små – you get the picture – men vi er alligevel skåret ud af det samme stykke. Et ansigt er et ansigt, såvel som at en tissekone er en tissekone.

Jeg forstår godt, at vores kønsdele er en privat sag for de fleste af os; det er dem vi (blandt andet) bruger til at reproducere os og vi bruger dem, når vi hengiver os seksuelt til vores partnere. Det er ikke en sag for alle og alligevel er det min opfattelse af vores kønsbehåring er det en lille smule – i særlig høj grad, bilder jeg mig ind, hos de yngre kvinder.

Flere skriver også i kommentarerne til mit spørgeskema, at de har lært at acceptere (og holde af) deres kønsbehåring med alderen og selvom det selvfølgelig er dejligt, så gør det mig altså også en lille smule ked af det. For hvad så med dem, som endnu ikke har opnået samme erfaring? Èn skriver endda selv, at hun tilhører den aldersgruppe, hvor hun barberer sig, for at være på den sikre side, når hun møder nye fyre og at hun håber at kønsbehåring engang kommer på mode (igen).

Det skal ingenlunde lyde som om jeg er fortaler for at kvinder skal gøre enten det ene eller det andet med kønsbehåringen; jeg er sådan set fuldkommen ligeglad, men jeg synes det er opsigtsvækkende, hvis intimbarbering bliver et socialt fænomen, hvor normen pålægger os, at “holde stien ren”, om man vil. Sådan er det i hvert fald mit indtryk at det tidligere har gjort sig gældende, hos de yngre kvinder (og mænd), som jeg nu kan forstå i nogen grad stadig er sådan.

Èn skrev, at hun havde hørt eller læst, at kønslæberne hos unge piger voksede, fordi der ikke var noget omkringliggende hår til at beskytte de ædlere dele – en tese jeg synes lyder interessant, omend jeg faktisk ikke tror den er helt sand. Jeg tror i langt højere grad det handler om, at vi – siden trenden med at barbere sine kønsdele dukkede op tilbage i 90’erne – er blevet opmærksomme på hvor forskellige vi faktisk ser ud og hvor få af os der rent faktisk ligner de lystige damer fra de frække film. Selvfølgelig, får jeg lyst til at råbe. Selvfølgelig ser vi forskellige ud forneden og selvfølgelig kan man bedre se det, når vi ikke er tildækkede af hår.

Heldigvis tyder det alligevel på, at det i langt højere grad end tidligere, igen er blevet vores egen sag. Knap 40% ser sig helst fri for kønsbehåring, hvilket altså lader mere end 60% stå tilbage med én eller anden form for kønsbehåring. Efter eget valg, smag, ønske og evne. Præcis sådan som det bør være – der skal være plads til alle; både kvinder som lægger månedslønnen i barberblade, kvinder som er helt au naturel og alle der befinder sig et sted midt i mellem: og lige præcis dét skal vi have frem. Jo mere vi italesætter at (det er okay at) vi er forskellige, des mere bliver det sandheden.

Hallelujah!

Alle kvinder er forskellige; vi ser forskellige ud – alle steder. I ansigtet, på brysterne, på maven og imellem benene. Nogen er korthårede, andre har fletninger imens nogle tredje er skaldede og ingen er bedre end andre. Selvom vi er forskellige, så ligner vi alligevel allesammen hinanden – i hvert fald i de store træk.

Krøller eller ej, det må være op til den enkelte kvinde at afgøre, så længe det føles godt. Jeg tænker også, at det må være den holdning til kroppen, de fleste af os gerne vil give videre til vores børn. Sådan er det i hvert fald for mig.

Skriv din kommentar

Kommentarer (8)

  1. Jeg tror nu – sådan ud fra et umiddelbart fagligt synspunkt – ikke at det er forstørrede kønslæber sådan generelt, men at de kan blive hævede. Jeg har søgt lidt på google og kan i hvert fald ikke finde nogle videnskabelige undersøgelser der understøtter påstanden, selvom det er interessant.

 1. Jeg føler mig virkelig heldig, at jeg var ung dengang hvor det stadig ikke var normen at være fuldstændig glatbarberet. Hvis det da så overhovedet er det idag?! Dengang i 90’erne var der selvfølgelig snak om meget eller lidt, trussekant osv, men ikke som idag. Måske der dengang var forskel på hvilke mænd man datede, men har ikke oplevet at det var et issue. Med min mand idag heller ikke. Talte med en veninde, som efter skilsmisse oplevede, at en date simpelthen synes han måtte be hende om at fjerne kønsbehåringen. Damn. Ved ikke hvordan jeg ville ta den. Kommer nok an på så meget. Noget helt andet er mændene. En fortalte mig, at han altid havde været mest til det helt glatbarberede look, men efter at han selv havde fået pigebørn var det “look” pludselig – for ham – nærmest grænseoverskridende på den der “det ser jo ud som et barn, ikke en kvinde”-turn off-agtige måde.

 2. Hej cana. Jeg er en pige på 22 år og jeg er så ked af den måde jeg ser ud på og jeg har aldrig haft sex fordi jeg er bange for at den fyr der skal se min “fi++e” ville syntes den er grim! Mine indre kønslæber er større end de ydre selv min klitoris kan man de

  1. Åh kære Salma,
   Du er præcis som alle andre! Jeg lover dig det. Der findes et hav af forskellige udformninger, når det kommer til de kvindelige kønsorganer og det er faktisk mere almindeligt at de indre skamlæber er større end de yderste, end omvendt.
   Du er helt normal og ikke spor grim.
   Tjek eventuelt linket herunder, hvor der er ærlige billeder af en masse forskellige kvinders ædlere dele – så skal du se, der er mange forskellige slags og jeg er sikker på at din ikke vil skille sig ud, som værende markant anderledes end nogen af de andre 🙂

   http://www.kussomat.dk/kkdkpix.html

   KH!

   1. Tak cana! Men kan du måske ikke lave et blogindlæg om det? Også det der med at stemme om hvordan man ser ud forneden? Jeg tror mange har det ligesom mig

 3. Jeg barberede mig i mange år men er seriøst blevet træt af det (her 20 år gammel).
  Vil gerne have NOGET i trekanten og måske også lidt længere nede deromme af omkring læberne, men ALT, der kan ses med en lille trusse på, vil jeg gerne have af. Så hårene, der for mig ‘symboliserer’ det helt intime, er forbeholdt mig selv og hvem jeg ellers selektiv lader komme derned. Men hvad pokker hedder det i fag-sprog? En bikinivoks? Tanga? Dyb tanga?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven