mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Yoga kan medføre psykiske problemer og månen er lavet af ost

Nu har jeg sjældent for vane at hænge nogen ud her på bloggen. Jeg synes ikke det er særligt klædeligt, når voksne mennesker taler grimt om andre og jeg skal derfor gøre mit allerbedste for at holde en sober tone overfor det midaldrende par fra Haderslev, som efter min mening, har en komplet forskruet tankegang, som jeg i dén grad synes fortjener en kommentar med på vejen, nu hvor de selv beder om den.

Sagen er den – som de fleste af jer formentlig allerede har set på facebook, hvor historien i dén grad er blevet delt, som var den sjovere end Wulff Morgenthaler på en god dag – at to granvoksne mennesker, initiativtagere til Haderslevs Husmeninghed, har skrevet et åbent brev rettet til byens Borgmester (som kan læses i bunden af indlægget her). Et brev de i samme ombæring har sendt ud til medierne i håbet om at blive hørt – og kommenteret, som tilfældet altså er her. For jeg tror faktisk de mener det.

Jeg tror, at de to mennesker vitterligt tror på deres fuldstændigt groteske udsagn om, at yoga og mindfulness “kan medføre psykiske problemer for børnene på lidt længere sigt” som de skriver. De mener at yoga og åndedrætsøvelser åbner alle sluser for dæmoner, som kan komme over overtage stakkels børns kroppe og sjæle og at det derfor bør forbydes praktiseret i vores folkeskoler – og ærligt talt, så ved jeg sgu næsten ikke hvad jeg skal sige til det. Allermest har jeg lyst til at grine. Det er bare på én eller anden måde meget, meget lidt konstruktivt.

I brevet skriver de to mennesker flere gange om at det er “bevist” at yoga kan medføre depressioner. En bevisførelse der dog næppe kan kaldes evidensbaseret, fuldstændigt tilsvarende hvis jeg påstår, at have fået at vide af en gut som engang har haft en stjernekikkert, at månen er lavet af ost. Det passer ikke.

Det er på mange måder svært for mig at sætte mig ind i de to menneskers tankegang, ligesom jeg forestiller mig, at det må være svært for dem at sætte sig ind i min. Jeg er meget lidt religiøs og jeg tror på mange måder, at ligeså inkluderende religion kan være, ligeså ekskluderende er det også; fuldstændigt som jeg oplever det, med de to brevskrivere fra Haderslev.

Jeg forestiller mig ikke, at de to yogaforskrækkede, overreligiøse mennesker fra Haderslev kan sætte sig i mit – eller nogen som helst andres, for den sags skyld – sted og forstå hvorfor jeg skriver som jeg gør, men jeg vil nu alligevel give det et forsøg og så i det mindste håbe på, at I der læser med, forstår hvad jeg mener. For det tror jeg I gør. Jeg tror I er med mig når jeg, i modsætning til brevskriverne, forsøger at acceptere, anerkende og omfavne vores forskelle og de muligheder der ligger lige for fødderne af os, for at vi kan tage ved lære af hinanden. I virkeligheden er det bare dét jeg håber på; at kunne inspirere til at være anerkendende overfor andre end dem vi direkte kan spejle os i.

Hvis nu – mod forventning – at min kommentar til brevet kommer for synet af de to midaldrende husmeninghedsinitiativtagere, så er her, hvad jeg gerne vil sige til dem:

Kære fremmedangste og ekskluderende mennesker, nu håber jeg, at I vil bruge et par minutter på at høre hvad jeg faktisk synes det er I gør. Og jeg kan lige så godt advare: det er ikke så pænt, omend jeg vitterligt forsøger at pakke det pænt ind.

I plederer til at vi skal lukke os om os selv. Hylde kristendommen, til trods for at vi – som I selv skriver – i følge loven, ikke må forkynde den i folkeskolen. I plederer til at vi skal lukke øjnene for verden omkring os, for tænk nu hvis den medbringer sig dæmoner. I påstår indirekte, men ganske, ganske tydeligt at andre religioner end kristendommen er forkerte og at de kan forårsage psykiske problemer. I påstår tilsyneladende, at kun den rene form for kristendom er i vores børns interesse. Men here’s the truth: I er helt galt på den!

Grueligt galt, på samme totalitære måde som jeg fristes til at sige at en hel folkemængde var det i 1940’erne under Nazismens hærgen eller som Al-Quaeda er det i dag. Det er ekstremisme, snævertsynet og ufatteligt dumt, omend det er i en noget anden skala.

Jeg har ikke noget imod kristendommen, ligesom jeg ikke har det imod nogle andre religioner jeg kender til. Først når religionerne begynder at lukke sig om sig selv og tage direkte afstand fra andre, er det i mine øjne problematisk. Uanset om man så i udgangspunktet er kristen, buddhist, muslim, hindu eller jøde. Det er fuldstændigt underordnet.

Det kan ikke nytte noget, at vi forårsager djævlen – eller i dette tilfælde yoga og mindfulness – når han er det pure opspind. Det kan ikke nytte noget, at vi har så meget angst for det fremmede, at vi hellere vil skælde det ud, holde det på afstand og bede vores naboer om at gøre det samme, frem for at omfavne at vores horisonter hele tiden kan vokse, imens verden hele tiden bliver mindre.

Man kan i dag med et enkelt lille klik få adgang til viden fra stort set alle verdens hjørner og jeg synes ærligt talt, at det er en kæmpe gave, som vi ydmygt bør tage imod. Vi bør lade os inspirere af andre og lade det gode fra de fremmede, integrere sig i os, så vi selv kan blive bedre. Så vi alle kan lære af hinanden og blive bedre.

Jeg har aldrig dyrket hverken yoga eller mindfuldness, men jeg tror jeg vil kaste mig ud i det, ligesom jeg vil gøre det med alt mulig andet verden byder mig. Og så håber jeg, at kunne inspirere bare et par stykker til at gøre det samme. Livet er for kort til at skulle være afstumpet.

DSC02500

Hvis ikke I allerede har læst brevet fra stifterne af Haderslev Husmenighed, så kommer det her.

Kære borgmester Gejl

Vi er sikker på at du ønsker, at borgerne i Haderslev Kommune skal have de bedst mulige forhold.

Derfor undrer det os, at der i Haderslev Kommune gives yoga og mindfulness til børn i børnehaveklassen i Folkeskolen i Nustrup.

Vi ved, at det kan medføre psykiske problemer for børnene på lidt længere sigt. Det er der masser af eksempler på.

Derfor vil vi gerne advare mod yoga og mindfulness, 

Lad os forklare det lidt mere.

Yoga og mindfulness stammer fra østens religioner. Og det er en måde at åbne op for en åndelig påvirkning af børnene. Umiddelbart kan det virke, som om børnene får det bedre. Men på lidt længere sigt, kan det medføre depression og psykiske problemer. Det er ikke bare en påstand, men det er hvad mange mennesker fortæller, som har prøvet yoga. Vi har personlig haft kontakt med mennesker, som har prøvet yoga og de bekræfter at det giver en dårlig åndelig påvirkning i form af depression og psykiske problemer. Ja også en tidligere alternativ behandler, advarer stærkt mod yoga. Du kan læse mere om det på www.healing-aften.dk

Gymnastik til børn er sundt. Men lad være med at blande yoga og åndedrætsøvelser og fantasirejser ind i det. Det er åndeligt og er en indgang for mørke kræfter (dæmoner).

Har forældrene givet deres skriftlige tilladelse til denne åndelige påvirkning fra østens religioner?

I stedet for at påvirke børnene med østens religioner, vil vi anbefale, at børnene får kristendomsundervisning og lærer “fadervor”. Her beder vi bl.a. “fri os fra det onde”. Vi bor jo i et kristent land står der i regeringsgrundlaget. Ja endog i Grundloven står der, at staten skal understøtte den evangelisk lutherske lære. Så er der nogen der siger, at vi ikke må forkynde kristentro i folkeskolen, men kun oplyse om kristentroen. Men må man så påtvinge børnene østens religioner og praksis, som strider imod den evangelisk lutherske lære?

Vi tilslutter os Trosbekendelsen, som lyder i Folkekirken, husmenigheder, frikirker m.v. Da siger vi bl.a. “Vi forsager djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen. Vi tror på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber……”

Vi håber at du straks vil sætte en stopper for yoga og mindfulness i Folkeskolen i vor kommune. I modsat fald, vil vi gerne have oplyst, hvad næste klageinstans er.

NB Dette brev er sendt som åbent brev og samtidig sendt til medierne.

Venlig hilsen

Ulla og Martin Nissen initiativtagere til Haderslev Husmenighed Ahornvej 10 6100 Haderslev

Skriv din kommentar

Kommentarer (18)

 1. Kære Cana, normalt nyder jeg at læse din blog. Men jeg må sige at i dag fandt jeg at du er gået langt over strengen, i din nedgørelses af andre menneskers tro. Et er at det er tydeligt at du er helt uenig med dem, men som du selv siger skal vi være rummelige allesammen. Men hvis der er noget som jeg finder du ikke er i din post så er det rummelig og meget lidt tolerant over for andre menneskers tro blot fordi du er uenig. Du er virkelig faldt nogle grader på akslen for mit vedkomne idag, og det finder jeg meget trist.

  1. Jeg er ked af at læse at det er sådan du forstår mit indlæg. Jeg er på ingen måder intolerant over for hverken tro eller religion, men jeg vil vove at påstå, at det ikke kan nytte noget at være afstumpet, hverken overfor yoga i folkeskolen eller noget som helst andet for den sags skyld.
   Jeg klandrer ikke troen, men den negative tone overfor det fremmede, som jeg læser i brevet.
   God dag til dig 🙂

  2. Det er da ikke deres tro, hun angriber, men det, at de bruger den til at ville forbyde andre at gøre noget – i dette tilfælde yoga.
   Det er desværre et gennemgående problem med religion, at udøverne især bruger den til at slå andre i hovedet med 🙁
   Jeg er sikker på, at Cana ikke har spor imod, at de dyrker deres religion, og heller ikke, at de afholder sig fra at dyrke yoga, hvis de nu tror, at det er farligt. Det er der, hvor de vil forbyde det for en hel kommune, at det bliver angribeligt.
   Jeg håber, du kan se forskellen.

 2. Søde Cana. Jeg er enig med dig i, at det her brev er fuldstændig gakket. Men al den anerkendelse og accept du taler så smukt om, har du lige præcis ikke med i dit eget svar. Derfor bliver det hele temmelig hyklerisk i mine øjne. Desværre.

  1. Kære Rikke,
   Tak for din kommentar. Du har ret i, at kæden hopper (langt) af for mig, når det kommer til dette brev. Jeg synes det er helt fint at nogen er meget troende, men jeg synes samtidig også, at det er på sin plads, at tage til genmæle, når nogen – som dem der har skrevet dette brev – forsøger at råbe højt om noget, der ikke er nogen som helst evidens for, men som udelukkende er udtryk for angst for det fremmede, fordi de tror at deres religion bliver infiltreret udefra. Jeg anerkender at vi alle er forskellige, men jeg finder mig sgu ikke i hvad som helst.
   KH

 3. God blog, og meget fint skrevet. Religion skal i min bog være fællesskab og næstekærlighed, ligegyldig hvilken side man hælder til. I min bog er det noget der skal åbne op istedet for at begrænse. Jeg, med min ret så utilstrækkelige viden om religion, kan slet ikke sætte mig ind i tankegangen bag dette brev. Jeg håber vi en dag kan have mindre fokus på religion og mere fokus på mennesket! Kærlighed til folket… Hurra!

 4. Kære Cana. Jeg er paf!!
  Det går udover min, ellers nogenlunde, forstand, hvordan nogle mennesker vælger at se livet og alle dets smukke krummelurer, tankegange og i det her tilfælde, veje til at finde indre ro. Dette par har tydeligvis fundet det, de mener er det rigtige for dem, og hatten af for det, men de, kommer i mine øjne, til at gå glip af så meget mere, som måske kunne styrke og berige den tro, de allerede har. Jeg er ikke paf over at der findes mennesker, der ikke har åbne øjne, blot paf over at de siger det så forfærdelig højt. Fint indlæg.
  Onsdagsknus fra pigen med en meget smuk oktobersol i øjnene

 5. Er det underligt, at jeg bliver i godt humør af at læse Ulla og Martins Nissen brev? Jeg tager ærlig talt hatten af overfor dem, for de forsøger rent faktisk at gøre noget ved problem, som de mener, der er. At jeg er dybt uenig med deres kristne synspunkt (og alt det der djævle og dæmon tam tam) er så en anden sag, men kan faktisk følge dem i det problematiske i at inddrage religion i idrætstimerne – ikke at jeg som sådan ser forskel på dette og så ombygningen af omklædningsrum for at skabe specielle rum for muslimske elever, hvilket der var godt gang i i min folkeskoletid.
  Tror bare man skal smile lidt til deres brev og så nyde sin kaffe/chai te eller hvad man nu holder af og glæde sig over, at vi som mennesker er så forskellige, selv i lille Danmark 🙂

 6. Jeg undrer mig over deres kritik af alternative metoder, når de selv anvender healing. Hvis der er noget jeg synes der er “åndet”, så er det da healing!

 7. Hej Cana,
  Jeg er uddannet børneyogalærer i KBH og har undervist børn her i Vesthimmerland, hvor jeg selv bor.
  Det kan til tider være lidt op ad bakke, da der stadig er en del, der lige skal “opdage” de gode virkninger ved børneyoga. Men omend, jeg bor i det såkaldte udkantsdanmark, har jeg trods alt mødt mange, der er åbne og interesserede i yoga i skolen og i børnehøjde. Jeg har haft nogle hold i et par år men møde også skepsis overfor yoga og en del tror rent faktisk, at det er en form for buddhistisk religion, hvilket jeg taler med folk om, at det er det ikke omend yogaen selvfølgelig stammer fra indien og har sine rødder i hinduismen.
  Jeg hylder også diversiteter, religionsfrihed, ytringsfrihed mv., men nogle gange bliver min tolerance også selv lidt “sort”,når jeg oplever, det ikke altid går begge veje. Jeg har arbejdet med både muslimer, kristne og alle mulige andre mennesker, der ikke umiddelbart ytrer deres religiøse præferencer. Det mest interessante jeg har oplevet var på en skole, jeg engang arbejdede på, at jeg fik et meget nært forhold til to kvinder, hvoraf den ene var fra indre mission og den anden praktiserende muslim. Da vi engang kom til at tale om yoga tog kvinden fra indre mission enormt meget afstand til yogaen hvorimod min (nu veninde) muslimske kollega, selv havde dyrket yoga og udviste enorm rummelighed. Min danske kollega fra indre mission, holder jeg stadig meget af og har stor respekt for derudover som menneske, omend vi er meget uenige i dette spørgsmål. Det jeg egentligt vil med dette svar er vel bare at sige, at jeg er enig med dig og selvom man hylder tolerance og åbenhed, kan det ind imellem selv være svært at efterleve, fordi vi simpelthen ikke altid forstår den anden.
  Jeg har også læst artiklen om de to fra Holstebro og min umiddelbare reaktion var, at blive provokeret. Ikke så meget pga. deres tro og holdninger men mere over, at de i deres egen optik “sidder på sandheden” om, hvad der er godt og ikke godt for børn og at de samtidig med postulerer uden belæg, at yoga er farligt for børns psykiske udvikling. Men det er jo deres overbevisning. Jeg er personligt ikke troende men har læst religionsfilosofi på Aalborg uni, mine børn går til fdf er døbt og den ældste konfirmeret men grundlæggende set, så bryder jeg mig ikke om, når religion af enhver art bliver sandheden og alt kan forsvares med dette. Yoga er i min verden meget smukt og rummeligt men selv her, kan der forekomme fanatisme og kan der ikke det i alle former for livsførelser/overbevisninger omkring eksistens og måder at leve på? Som min gamle seminarielærer engang sagde; For lidt og for meget er lige skidt! En vis form for kritisk sans er ok og når jeg læser sådanne artikler, så bliver jeg ofte først provokeret og derefter tænker jeg, at jeg jo heller ikke selv sidder på sandheden. For så skulle vi have meget mere filosofi, dannelsesfag, kulturforståelse og mængder af naturvidenskab ind på skolebænken:grinning: Også vil det jo være min sandhed…
  Hæ hæ, nå bare lidt refleksioner på dit i øvrigt rigtig fine oplæg 🙂
  Fortsat god dag
  Venlig hilsen
  Rikke

  https://schellbachkragh.wordpress.com/

 8. Hej Cana. Jeg er rigtigt ked af, at dette åbne brev har fået så meget opmærksomhed i medierne og forskellige blogs, for det er desværre intet andet end slet skjult reklame for deres egen virksomhed. Men jeg skal da love for, at de får reklame for alle de penge, de overhovedet ikke har brugt på at reklamere 😉

  Det er trist, at man bare skal skrive noget, der er kontroversielt nok og så lige let og elegant smider et link til sin egen virksomhed ind midt i brevet (under påskud af at kunne få mere information). De har lavet samme stunt på Lokalavisen Haderslevs Facebook-side, hvor de ventede, indtil opslaget var kommenteret og delt nok gange, og så smed de lige let og elegant et link ind til deres egen virksomhed igen og nåede måske i omegnen af 10.000 mennesker med et eneste klik.

  Nogle ting skal vist bare ties ihjel…..

  (Bortset fra det ville jeg ønske, at mine børn have fået tilbudt yoga og mindfulness, da de startede i skole, for det kan da kun tilføre noget positivt :-))

 9. Hej Cana. Rigtig godt indlæg og dejligt, at der er nogen der tør åbne munden, overfor mennesker der åbentlyst er skadelige overfor samfundet med deres radikale holdninger.

  Jeg er helt enig med dig i alt hvad du skriver og bakker op omkring det.

  Yoga og midnfulness er fantastisk og hjælper mange mennesker med både fysiske og psykiske problemer.

  Håber, at du selv er kommet godt i gang med yoga 😉

  Mvh. Martin
  Yogaunivers.dk

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven