mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Når selv en lille forandring også hjælper

Til en afveksling skete det sørme igen i aftes. Jeg så fjernsyn. På opfordring, siden min lille hyldest til bacon forleden, så jeg Cowspiracy. Arghmen altså!

Jeg har altid haft det sådan liiidt stramt med de prædikener jeg oftes synes det bliver, når overbeviste veganere eller vegetarer forsøger at forklare hvorfor de ikke spiser kød. Ofte ender det i, at det er synd for dyrene. Som jeg er enig i, men som jeg samtidig har enormt svært ved at forholde mig til – og som altså endnu ikke har været tungtvejende nok til overhovedet at få mig til at overveje at droppe at spise kød.

Cowspiracy derimod gjorde indtryk på mig. Sådan for alvor.

Filmen viser hvordan kødproduktionen er den største synder i forureningen af vores planet. Kødproduktion forurener mere end hele verdens samlede transport!

Det kommer frem, hvordan de store miljø-organisationer formentlig i høj grad er sponsoreret af kødproducenterne og hvordan de derfor ufravigeligt forsøger at undgå at adressere vores allesammens største problem: vores alt for store kødforbrug.

De fleste af os føler allerede at vi gør hvad vi kan i hverdagen, for at passe på planeten og sikre vores børnebørns liv her på Jorden. Vi slukker lyset når vi forlader rummet, vi tager korte brusebade og vi slukker vandet imens vi børster tænder. Vi gør det fordi vi selvfølgelig gerne vil bidrage til at vores verden forbliver et sted hvor mennesker kan leve. Fordi vi er opdragede til det. Fordi vi ved, at alt andet ville være spild af ressourcer.

Til gengæld spiser vi for meget kød. I følge Landbrug og Fødevarer har vi danskere dagligt gennemsnitligt omtrent et kvart kilo kød til rådighed – et tal, som for at vores madforbrug skal være bæredygtigt, bør nedsættes til en syvendedel. Allerbedst er det for vores planet, hvis vi helt kan lade være med at spise kød.

I filmen kritiseres det, at nogle med god samvittighed indfører Kødfri Mandag, fordi de mener at man udelukkende “gør det rigtige” 1 ud af 7 dage. At man stadig er et miljøsvin de resterende seks dage om ugen.

Den betragtning er der selvfølgelig noget ganske rigtigt i, men jeg tror simpelthen ikke på, at vi med et trylleslag kan revolutionere vores fælles madvaner og afskaffe al kødproduktion og den primære forurening af vores verden. Jeg tror ikke på, at vi i fælles flok kan blive hverken vegetarer eller veganere på et splitsekund.

Til gengæld tror jeg godt, at de fleste af os, med omtanke, kan nedsætte vores kødforbrug, bare en lille bitte smule. For selvom det ultimative ville lade være med at spise kød nogensinde igen, skal man ikke underkende at alt hjælper! Også hvis det – i hvert fald til en begyndelse – “bare” betyder kødfri mandage.

Hjemme hos os, vil jeg forsøge at begrænse kød til aftensmad, til højst et par gange om ugen, for jeg tror ærligt talt ikke, at jeg er parat til at opgive hverken bacon på min suppe eller spegepølse på min rugbrødsmad.

Happy-Cow-800x600

Foto: here

Skriv din kommentar

Kommentarer (5)

 1. Dejligt at læse, Cana. Men også en hvepserede, som nok skal få folk op af stolene med argumenter om manglende protein, planter har også følelser, og hvad jeg ellers bliver mødt med af floskler, når snakken falder på at jeg er veganer. Jeg giver dig helt og aldeles ret i, at det alt for ofte ender ud i prædikener fra veganere, men tit er det også fordi kødspiserne ser det som prædikener, og hurtigt føler sig dømt. Faktisk er sandheden, at langt de fleste veganere ikke dømmer kødspisere, fordi mange selv har været det – i vores samfund er det de færreste der vokser op som veganere – men at mange kødspisere dømmer veganere, og smider ord som “hellig” og “ekstrem” efter os igen og igen. Hvis du har lyst, er du mere end velkommen til at kigge forbi min blog, hvor jeg også fra tid til anden skriver om mine tanker omkring veganisme. Igen, tak fordi du lader dig oplyse. “In a time of information, ignorance is a choice” læste jeg engang et sted, og den passer rigtig godt på mange ting, men for mig, især på lige netop dette emne.

 2. Hej Cana,
  Vi så også Cowspiracy tidligere i denne uge, og blev forbavset over de fakta de kommer med. Vi elsker kød, men har efter at have set dokumentaren fået dårligere smag i munden og diskuteret vores kødforbrug en del.
  Det udmundede sig i, at vi nu i stedet for at få en madkasse fra aarstiderne med kød, nu prøver vegetarkassen i stedet.
  Du har ret i, at man ikke bare fra den ene dag til den anden kan gøre verden til veganere, men vi kan alle starte et sted, og spise lidt mindre kød, for vores bøens skyld, så der også er en verden for dem at vokse op i, uden for meget er fucket op til den tid. Måske bliver vi bidt af det der veganerhalløj og kører det fuldt ud 🙂
  Hurra for at I prøver at spise mindre kød og held & lykke med det 🙂

 3. Jeg synes det vil være super hvis vi kunne nedsætte vores forbrug af kød i DK. Mener at have læst et sted at en af grundene til at vi har så høj en andel af vores befolkning der får kræft blandt andet skyldes vores enormt høje forbrug af kød. Hvor kunne man så bare ønske at det var nemmere at finde substitutter for kød herhjemme. I andre lande for eksempel Holland er det meget mere normalt ikke at spise kød, og derfor er supermarkederne også indrettet til dette. Så Cana kan du ikke bruge dine superkræfter til at forbedre dette?

  1. Det er helt rigtigt at det er nemmere i Holland – jeg bor i Amsterdam, og her er mange flere muligheder og alternativer. Dog synes jeg ikke nødvendigvis det behøver være køderstatninger, men måske en ny måde at tænke måltider på. I stedet for den klassiske kød med tilbehør, så kan fokusere mere på “tilbehøret”, og gøre det til hoveddelen i måltidet. Ellers er der jo masser af muligheder i form af falafel, linsedeller, broccolibøffer osv. Det handler om oplysning, som man ikke kan forvente bliver serveret på et sølvfad, man bliver nødt til aktivt at undersøge alternativerne og være nysgerrig. Selvfølgelig kræver det tilvænning og omstrukturering, men så er det faktisk heller ikke værre 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven