mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Sukkerafhængighed så det basker!

Der var engang, hvor jeg spurgte Jer, om I gad læse om træning og den slags her på bloggen. I spørgeskemaet var der forskellige valgmuligheder, men ingen “ja, det vil jeg gerne læse om hele tiden”-knap. For jeg gider ikke skrive om det hele tiden. Til gengæld, vil jeg – som det er tilfældet med das ganze alles her på bloggen – skrive om det, hvis det falder mig ind, som nu. Som heldigvis også var dét langt, langt de fleste svarede, var fint.

Skærmbillede 2015-08-19 kl. 19.30.12

For nyligt så jeg voksenfjernsyn, som efterhånden er blevet en sjælden luksus i mit liv, fordi jeg meget, meget hellere vil skrive og – who am I kidding – scrolle diverse sociale medier. I sig selv ikke en sindsoprivende hændelse, som fortjener spalteplads; men fordi jeg så en alletiders dokumentar, som sidenhen har fyldt i min bevidsthed, må jeg dele det med Jer.

Jeg så den amerikanske dokumentar “Fed Up”, som handler om hvordan fødevareindustrien – og de store politiske kræfter bag – er skyld i de massive problemer amerikanerne oplever med overvægt. Problemer der er så store, at der er tale om en reel epidemi, sgu!

Essensen er, at i særdeleshed børn, spiser alt, alt for meget sukker. Sukkeret, hvadenten det er raffineret, frugtsukker, majsstivelse eller alt muligt andet, får skylden for overvægten. De forarbejdede fødevarer får en ordentlig én over nakken; fuldstændigt ligesom jeg gjorde.

Bevares, jeg serverer – fraset om fredagen, når vi spiser fredagsslik – stort set udelukkende god, sund og nærende mad til mine børn, men til gengæld lever jeg selv et syndigt sukkerliv. Hver evig eneste dag spiser jeg enten slik eller kage. Hver. Eneste. Dag.

Eller altså gjorde.

Filmen kom nemlig med en pointe, som i dén grad har sat sig fast hos mig. Man har på et tidspunkt lavet et forsøg med 43 kokainafhængige mus, som havde fået fri adgang til både kokain og sukkervand. I løbet af bare 15 dage, foretrak 40 ud af de 43 mus sukkervandet. Sukker er altså mere afhængighedsskabende end kokain! MERE!

Som tidligere medarbejder på et bosted for blandt andet mennesker med aktivt stofmisbrug, ved jeg hvor altopslugende en kokainafhængighed kan være – så hvis sukkerafhængighed er endnu kraftigere, så vil jeg simpelthen ikke være med mere. Slut prut! Jeg skal ikke tilrettelægge mit liv efter den næste mars bar. Næh tak, du! Derfor, har jeg siden jeg så filmen, faktisk ikke spist andet slik, end lidt hakket mørk chokolade ovenpå min bananpandekage og det føles vidunderligt. I hvert fald for nu. Det har jo stadig ikke været fredag…

Hvis I andre ikke er overbeviste om sukkerafrusning, vil jeg enten anbefale Jer at se dokumentaren eller endnu bedre klikke ind på nogle af opskrifterne fra et par af kagerne på billederne ovenfor, som er både syndige, lækre og nemme at gå til. I kan finde dem HER & HER & HER.

Bon appetite, hvadenten den står på kage, snolder, speltboller eller gulerodsstave til fejring af at vi næsten allesammen i dag har fået penge tilbage i skat. Jeg fik fx hele 43 kroner!

Skriv din kommentar

Kommentarer (10)

  1. Jeg havde sukkerafruset mig selv, og vi levede på lchf og var begge i vires livs form. Så blev jeg gravid… Nu er min søn knapt 9 måneder gammel, og bare i dag har jeg ædt (nej, ikke spist, ædt i smug i køkkenet) 3 is og hældt vildt meget sirup i min kaffe xD Jeg glæder mig, til jeg en dag orker at tage mig sammen. Det kommer forhåbentligt snart:)

  2. Jeg har desværre altid været slave for sukker og sødt stads, men da jeg tog til Uganda i tre uger nu i juli skete der noget. Sukkertrangen forsvandt! Det var ikke engang fordi jeg havde glemt om sukkerets eksistens, for vi blev budt på søde sager hver dag – det sagde mig bare ikke længere noget (godt så, feriemaven var også god til at overtale, men du ved hvad jeg mener). Da jeg kom hjem igen meldte sukkertrangen sig til aktion, og jeg tror endelig jeg ved hvorfor. Når jeg er sulten, er det nemmere at åbne en pakke kiks end det er at lave tiltrækkende frokost, og det er noget skidt! Jeg tror jeg skal på opdagelse i let, lækker madlavning…

    1. Jeg tror du har fuldstændigt ret! Let, sund mad og hyggevaner. Når Thomas er hjemme “slikhygger” vi virkelig meget, hvorimod når jeg er alene, drikker jeg bare en kop kaffe 😀 Kærestekiloene kommer selvfølgelig heller ikke af pure kildevand.

  3. Jeg er inspireret. Hopper dæleme med på vognen. Min yngste søn er nu 12 uger og sover dejligt fra 21.00 til 07.00. Resten af dagen, ikke så meget. Han powernapper og jeg power-sukker-spiser. Det har taget overhånd, men en nem løsning med et barn på armen. Jeg hører mig selv kalde det trøstespisning, som om det gør det bedre. Og, let’s face it, det er jo en gammel løgn. Jeg er jo bare blevet afhængig :-/ Imorgen starter en ny sukkerfri dag!!! Tak for inspirationen 🙂

      1. Jeg sætter ihvertfald alle sejl til. Skulle jeg falde i, må jeg op igen. Der er rigtig mange fristelser i det søde barselsliv 🙂

  4. Da min yngste var ca 3 år blev fredag slik afskaffet i familien. Det viste sig at være værst for forældrene. De to ældste på 7 og ni fattede budskabet med sukker og farvestoffer. Som erstatning lavede vi alle sammen dessert gerne med flødeskum Og har ikke haft andeandet slik i huset end mørkt chchokolade (og piratos til de voksne)

  5. Da min yngste var ca 3 år blev fredag slik afskaffet i familien. Det viste sig at være værst for forældrene. De to ældste på 7 og ni fattede budskabet med sukker og farvestoffer. Som erstatning lavede vi alle sammen dessert gerne med flødeskum Og har ikke haft andet slik i huset end mørkt chchokolade (og piratos til de voksne) 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven