mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Få baby til at vende rigtigt

54678_pelvis_lg

Noget af det, jeg i mit virke som jordemoder har erfaret fylder rigtig meget hos gravide er, hvordan baby ligger placeret i maven. Det var også en af gengangerne, da jeg i mit ”spørg jordemoderen”-indlæg modtog graviditets- og fødselsrelaterede spørgsmål fra nogle af Jer. Hvad nu hvis den bette har numsen nedad, eller hvis hovedet ikke er ”korrekt” indstillet. Hvad betyder det? Er der noget man selv kan gøre for at fremme de mest gunstige vilkår, for at fødslen ikke skal kompliceres af, at barnet ikke ligger korrekt?

 

Igennem graviditeten tilbydes man flere kontroller hos både egen læge og hos en jordemoder. Disse besøg bliver planlagt så snedigt, at man skal komme hos jordemoderen omkring det tidspunkt, hvor barnet gerne skulle have lagt sig med hovedet nedad. Det betyder, at de mest kyndige hænder man kan tænke sig, vil vurdere hvordan barnet ligger og eventuelt henvise til en ultralydsscanning og et tilbud om vendingsforsøg, hvis den lille har numsen ned. Hvis ikke, er alt godt.

Næsten.

For selvom baby har hovedet nedad, er det ikke uden betydning hvordan det lille hoved så vender og drejer. Hvis ikke barnet, under fødslen, roterer regelmæssigt ned igennem bækkenet– en meget hyppig komplikation – vil fødslen i mange tilfælde forlænges. Med udgangspunkt i mig selv, kan jeg fortælle at min anden fødsel var betydeligt længere og meget mere smertefuld (!) end min første fødsel, fordi babys hoved ikke roterede ned igennem bækkenet.

Når jeg nu – et halvt år efter – tænker tilbage, er jeg klar over, at der var ting jeg selv kunne have gjort, som formentlig kunne have givet mig et lettere fødselsforløb anden gang. Ting, som jeg ikke skænkede en tanke, fordi jeg bare regnede med, at jeg selvfølgelig ville få en supergod og hurtig fødsel anden gang, nu hvor det gik så fint første gang.

Det er altså smaddervigtigt for ALLE gravide, at gøre en aktiv indsats igennem hele graviditeten, for at hjælpe baby til at komme lettest muligt ned igennem fødslen.

Allervigtigst er bevægelse. Gå, løb, cykel, svøm, dans og elsk – alt du overhovedet orker. Forsøg at undgå at vralte stift afsted; lad dine hofter svinge naturligt. Det hjælper med at holde muskulaturen i bækkenet afspændt.

Når du alligevel skal sidde ned, så forsøg at sidde lidt fremadlænet med hofterne over knæhøjde; lidt ligesom man sidder på en bedstemorcykel.

De fleste møbler er produceret så man falder tilbage i sædet. Derfor kræver det altså, at man selv er opmærksom på sin siddestilling. Vend stolen om (så længe maven ikke fylder hele sædet) eller sid på en stor yogabold, hvor det også kan være rigtig godt at sidde i rulle lidt i bækkenet. – Og hvis du har brug for at dase på divaen, så læg dig hellere på siden frem for at sidde tilbagelænet.

Et sidste råd er, at forsøge at holde maven godt varm. Selvom en højgravid mave er som en kæmpestor varmedunk, så er det vigtigt at den holdes varm; ellers ”kryber baby væk” fra maveskindet og vil lægge sig som stjernekigger.

 

Alt dette er naturligvis ingen garanti for hverken hovedstilling eller ukompliceret fødsel, men det giver væsentligt bedre odds og kræver nærmest ingenting.

Derfor, hvis du kender nogen som er gravide, så del gerne dette indlæg med dem – det kan betyde virkelig meget for deres fødselsoplevelse og første tid som mor.

Kys fra Cana

Hvis du har lyst, kan du følge med ved at trykke på nedenstående – så bli’r jeg glad 🙂

FACEBOOK

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

 

Skriv din kommentar

Kommentarer (10)

 1. Super læsning! Jeg havde selv en lang (halvandet døgn) fødsel med min førstefødte. Da jeg fik presseveer skulle jeg holde igen i halvanden time, fordi den lille skurk ikke havde bevæget sig langt nok ned grundet skæv hovedstilling! Og er der noget, der er svært, så er det at holde igen, når presseveerne melder deres ankomst!
  Jeg følte, at jeg havde været aktiv og var i “god form” til fødslen men nu, hvor jeg er gravid for anden gang, har jeg i hvert fald tænkt mig at svømme mere og følge de andre ovenstående gode råd! 🙂

 2. Min yngste datter var stjernekigger, og er du vimmer det gjordt ONDT i forhold til min ældste datters fødsel. Allerede under veerne føltes det helt anderledes og presseveerne var meget voldsomme (måske fordi de kun tog 5 minutter?) Hun er født i 30 graders varme så syntes jeg holdte maven godt varm 😉

 3. Rigtig godt indlæg!
  Jeg fik en “lille” søn for 7 uger siden på tirsdag, ved et planlagt kejsersnit. Dette var fordi vores lille Storm lå med numsen nedad, og blev skønnet til stor, og ganske rigtigt, han kom 8 dage før min termin og vejede 4 kilo, og jeg er ret mager, så jeg blev rådet til ikke selv at føde ham.
  Vi var ude og få forsøgt ham vendt, men uden held. Det var det mest smertefulde jeg har prøvet i mit liv, og samtidig utrolig hårdt psykisk.
  Min kæreste og hans lillebror lå lige sådan i sin tid, har du nogensinde hørt om det kan være arveligt??

  Det var en utrolig svær beslutning ang. kejsersnit. Jeg havde aldrig i mit liv troede jeg ikke skulle føde mine børn selv, og jeg så det lidt som en falliterklæring…….. Men jeg måtte indse, at hvis vi skulle være sikre på at få en løsning jeg ville have det godt med bagefter, måtte det være sådan. Og jeg fortryder det ikke et sekundt! Jeg havde dog nogle krav: hud mod hud, og at min kæreste skulle klippe navlesnoren. Det hele kunne lade sig gøre! Baby S blev ikke skilt fra mig på noget tidspunkt, og først vejet og målt inde på opvågningen, og personalet var det sødeste man kunne tænke sig til! Med en UNG jordmoder, der gjorde sit job til UG, trods baby S sad godt fast, og det hele blev lidt dramatisk. Men det var smukt!!!!!!!

 4. Hej Cana. Jeg havde præcis samme problem i begge mine fødsler – nemlig at bebs ikke roterede rigtigt og undervejs slet ikke – hvilket resulterede i meget længe og smertefulde fødsler. Har aldrig hørt om at man selv kunne gøre noget. Rart at vide til en evt. næste gang! 🙂 Men er det noget, man har kunnet bevise virker eller er det bare teori? Hvor har du din viden fra? Hilsen Helene

 5. Hej Cana.
  Super godt indlæg, og meget relevant for mig, da jeg netop står i den situation. Måske du kan give et godt råd… Jeg skal formentlig, pga forhøjede levertal, igangsættes næste søndag, to uger før termin. Problemet er bare at den lille mand stadig ligger med hovedet oppe under ribbenene. Vi SÅ gerne føde vaginalt, derfor anbefaler de mig et vendingsforsøg, som jeg har fået tid til tirsdag, da de ikke vil lade mig føde ham med numsen først når jeg skal igangsættes. Er IKKE meget for vendingsforsøg, synes det lyder stressende for mig og den lille og ubehageligt, men er kommet frem til, at det er forsøget værd ift at undgå KS.
  Derudover ligger jeg dagligt med “røven i vejret”, ligger på alle fire på skuldrene osv, cykler også, og skal svømme de næste dage, så håber jeg at det ka’ hjælpe ham på rette vej.
  Kan du anbefale Rebozo? Og er det noget man kan gøre selv med nogle enkelte greb?
  Kh Amalie

  1. Kære Amalie,
   Det lyder som en god beslutning at forsøge vendingsforsøg, idet det desværre ikke kan anbefales at forsøge sædefødsel, med mindre fødslen går i gang af sig selv.
   Rebozo får klart en tommelfinger op herfra, men jeg vil alligevel fraråde dig at gå i gang med de helt store øvelser selv. I stedet må du hellere tage en tur i svømmehallen og bevæge dit korpus i alle tænkelige retninger. Slå også gerne et par kolbøtter under vandet 🙂 Der er ingen evidens og ingen garantier, men det skader ikke at prøve og mange mener det kan virke.
   Pøj pøj – og lad mig gerne vide hvordan det forløber.
   KH Cana

   1. Tak for hurtigt svar! 😀
    God ide med kolbøtterne, det skal jeg helt klart forsøge mig- som du selv skriver, så har man gjort hvad man kunne… Holder mig fra at forsøge Rebozo, så, skal ikke risikere at gøre noget forkert.
    Ha’ en fortsat dejlig dag, og igen mange tak fordi du gad tage dig tid til at svare! Kh Amalie! 🙂

    1. Nå, trods alle mine bedste forsøg på at få vendt Lillemanden, har været i svømmehallen, ligget med røven i vejret, kravlet på alle fire, så har han vist åbenbart besluttet sig for at han ikke skal til Verden med hovedet først 😉 Var til vendingsforsøg i dag, det var umuligt for lægen at rokke ham, så får tid til PKS i næste uge. Vendingsforsøget var slet ikke så slemt som frygtet, var glad for at vi forsøgte det, og på den måde fandt ud af at han ikke lige er sådan at rokke, og en anden løsning må til.
     Men tak for dine gode råd Cana, var SÅ dejligt at være i svømmehallen, det skal jeg helt sikkert en af de næste dage igen, altid godt med en god undskyldning for at slå kolbøtter, flyde rundt og tage en tur i sauna! 🙂
     Mange hilsner, Amalie

 6. Det er så fint, at du vil lave de her indlæg. Håber du laver flere indlæg om samme emne, da det virker som om du besidder en stor viden. Det er sgu ikke for sjovt at varsel rimer på barsel, og man kan aldrig få for nok gode råd til at føle sig tryg. Tak for en god blog.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven