mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Pinlige fødsler – fra et jordemoderperspektiv

Forleden skrev jeg et indlæg med fødselsanekdoter, fortalt af nogle af Jer læsere (indlægget kan findes her). Det fik mig til at huske hvor mange gange jeg, som jordemoder, har skullet forsikre en gravid eller fødende om, at hun altså ikke var pinlig. Derfor har jeg nu lavet en guide over nogle de pinlige (hændelser under) fødsler; set fra et jordemoderperspektiv.

IMG_7644[1]

 

”Jeg kom til at skide under fødslen” SÅ mange kvinder har nærmest angst for at have ufrivillig afføring under en fødsel. Men kære kvinder, sådan er naturen skruet sammen. Dit røvhul sidder højt sat 4 centimeter fra det nederste af fødselsexiten og babyen skal altså bruge noget plads. Så hvis der er lort, så kommer der lort. Jordemoderen er ligeglad. Altså, sådan helt fuldstændigt ligeglad. Hun tørrer det væk, så babyen ikke får ansigtet direkte ned i en ordentlig portion E-coli, men ellers er hun ligeglad.

 

”Jeg skreg så højt, så jeg er sikker på at min onkel i Canada kunne høre mig” Oh well, muligvis har jordemoderen bedt dig om at klappe kaje undervejs, men det er altså ikke fordi hun ikke orker at høre på dig. Hun ved godt at det gør ondt. Hun forstår dig godt. Hun ved også bare, at det i mange tilfælde han være ret uhensigtsmæssigt at brøle al luft og kraft ud igennem lungerne; særligt i en presseperiode.

 

”Det er simpelthen for pinligt hvis jeg ikke er glatbarberet” Hør nu her, jordemødre ser så mange tissekoner, at din på ingen måder kan gøre anledning til forargelse. Selvfølgelig er der nogle tilfælde hvor det rent fysisk kan være lettere at være jordemoder, hvis busken er nogenlunde trimmet; det være sig fx under syning, hvor tråden ellers kan have tendens til at fange de lange tjavser. Men jordemoderen er ligeglad. Trust me.

 

”Jeg kom til at tisse da jeg fik presseveer – uden at være på toilettet” Godt for dig! Det er meget vigtigt at en kvinde i fødsel kommer af med vandet, da blæren ellers kan ”holde på barnet”, ligesom en fuld blære efter fødslen giver en risiko for at bløde for meget. Derfor er det fra et jordemoderperspektiv kun ønskværdigt hvis den fødende formår at tisse under presseveerne. Det giver også et praj om at kvinden er helt cool med at styre sin bækkenbund.

 

”Jeg kunne ikke engang sige hej til jordemoderen da hun trådte ind på stuen” Mange kvinder er så kede af deres opførsel under fødslen. Flove over ikke at have overskud til fx at hilse på jordemoderen. Men det er helt okay! Jordemoderen bliver ikke fornærmet; nærmere begejstret over at møde en kvinde som er fokuseret på den vigtige opgave hendes krop har beordret hende. Ingen opførsel er pinlig når man føder; og hvis nogen alligevel træder over jordemoderens grænser, så skal hun nok sige til.

 

Uanset hvilke pinlige hændelser eller ”uheldige” episoder den fødende måtte opleve, så lover jeg, at jordemoderen ikke husker dem, medmindre hun er din veninde. Muligvis husker jordemoderen selve episoden, men hun husker ikke dig for den. Jeg husker tydeligt episoder hvor jeg er blevet både tisset og brækket på eller skældt ud fra Herodes til Pilatus, men jeg aner ikke af hvem. Jeg – og formentlig alle andre jordemødre – kan ikke huske én eneste kvinde bag de mange sjove, “pinlige” og endda bizarre oplevelser der følger med når man er jordemoder. Jeg lover.

 

Kys fra Cana

 

 

Hvis du har lyst til at læse om jordemødrenes egne “pinlige” fødsler, kan du gøre det HER

Skriv din kommentar

Kommentarer (44)

 1. Kære Cana 🙂
  Tusind tak for et dejligt, beroligende indlæg.
  Det fik lige tæmmet de store fødselsbekymringer hos mig. Jeg står og skal føde mit første barn om 8 ugers tid, og det er de mærkeligste ting man (læs: jeg) bekymrer mig om.
  For eksempel som en trimmet/ikke trimmet busk.. For det er sgu svært at nå, når man er højgravid.

  TAK for en dejlig blog!

  Knus fra Anne Sophie

 2. Tak for et skønt indlæg, som jeg helt sikkert også vil have in mente, når det går løs igen om 5 uger. Ved første fødsel endte det med kejsersnit, så jeg nåede aldrig til denne fase af fødslen og føler mig derfor som en førstegangsfødende 😉

  Og skøn skøn blog du har dig, som jeg virkelig nyder at læse med på!

 3. Jeg synes det er dejligt at høre om andres fødsler og også fødsler fra et jordemoder perspektiv. Jeg havde selv en meget dårlig fødsels oplevelse, men Dine indlæg er med til at forsikre mig om at det behøver det ikke at være. Tak og God weekend 🙂

 4. Nej, hvor fint! Det her skulle de inkludere i de pamfletter man får fra lægen og hospitalet… Kunne godt have brugt at læse det her på forhånd før min fødsel 🙂

 5. Godt indlæg!!!

  Her var det absolutte pinligste dog, at prutte en læge lige mod hans hoved, da han skulle sy… jeg var fuldstændig uden kontrol, og SÅ flov…!. :-/

 6. Hej Cana. Fed blok 🙂 Det er et tilfælde jeg kom herind – da det var en bekendt som havde delt din blok og jeg bare blev nysgerrig på din artikel. Men da jeg så så dit navn så fik et smil på læben- for du tog imod min datter for snart 5 år siden. Det var din fødsels nr 100 på Hvidovre hospital D. 16 december 2009 🙂

  1. Kære Jacqueline,
   Hvor er det dejligt du skriver. Jeg husker “min” fødsel nummer 100 som en rigtig god oplevelse med nogle gode stærke forældre!
   KH Cana

 7. Fedt med sådan et indlæg fra en jordemoder. Det skulle jeg lige have vidst inden fødslen af mine to rollinger 😉

  Under min fødsel nr. 2 var jeg ekstremt pinlig. Det var en lynfødsel på 2 timer, og jeg råbte/hylede mere eller mindre konstant: “Jeg skal skiiide!” Det var bare så top-ucharmerende altså. Kunne jeg så ikke bare have sagt “Det presser på” eller noget. Nej nej, havnearbejderen skulle frem.

  Jeg sagde undskyld til jordemoderen for mit uvenlige og ucharmerende sprog bagefter, da man med et trylleslag var sig selv igen. Hun smilede overbærende. Min kære mand græmmes stadig lidt ved tanken … han så i øvrigt også at mine ord blev til sandhed.

 8. Hej Cana! Tak for en pissefed blog og altid helt unikke indlæg! Jeg har lige et spørgsmål som jeg håber du kan svare mig på.
  Er det sandt at alle børn (uanset hudfarve) bliver født med blå øjne? Og hvornår skifter de til den farve som de skal have resten af livet? 🙂
  Knus herfra!

   1. Jeg har 3 dejlige børn de to havde de dejligste stor sorte øjne og det har de stadigvæk og en med isblå øjne som ikke har ændret sig. Har selv hørt den historie men det må endnu en ammestue historie 😉

  1. Kære Mia,
   Tak for din søde kommentar! Det betyder meget.
   Alle børn bliver født med blå/grå/sorte øjne. Det ligner faktisk nærmest at nyfødte har svær grad af grå stær.
   Børnene skifter oftest øjenfarve inden de er ½ år gamle. Dog var min store drengs øjne blå indtil han blev 2 år hvorefter de er blevet mere og mere brune.
   KH Cana

 9. Super dejligt indlæg. At være jordemoder må simpelthen være fantastisk. Man ser mennesker i en enormt presset situation, men man oplever også den enorme lykke hos dem bagefter. Og folk er vel generelt også enormt taknemmelige for jordemoderen efter fødslen. Jeg glemmer aldrig den jordemoder, der forløste min datter tilbage i 2012. Hun var fantastisk god.
  🙂 Tak!

 10. Gode historier der minder mog om at vi er mange der synes vi har gjort pinlige ting 😉 Jeg er nu endelig gravid med nummer to. Men tilbage i 2007 ved min datters fødsel fik jeg skam kastet op på jordemoderen, det var dog ikke dét, der fik hende til at udtale: dét har jeg aldrig prøvet før… Næ det var da det på mystisk vis lykkedes mig at falde i søvn, snorke og tale søvne mellem hver ve! Og da veerne var meget kraftige Det var 15-20 minutter før presseverne, efter knap 23 timer med veer og med ve-drop og ca 1,5-2 minutter mellem hver ve. Dog havde jeg fået epidural men den virkede kun i den vestre side, så tro mig, jeg kunne sagtens mærke dem!!!! Tror bare jeg helt udmattet på det tidspunkt 😉

  1. Ha ha, det kræver også sin kvinde at sove under fødslen; jeg har dog oplevet det nogle gange. Faktisk også på egen krop, under min første fødsel 🙂
   Pøj pøj med nummer to.
   KH Cana

   1. Ha ha, jeg sov også mellem veerne til sidst. Var bare så træt og ønskede kun at ligge på ryggen og sove, selv om jeg inden fødslen havde skrevet ønsker ned om aktive oprejste fødestillinger… Men jeg kunne faktisk godt nå at blunde lidt og samle kræfter, når jeg lå på ryggen.

 11. Kan allerede kende nogle af dem, bare fra de tre dage jeg var i observationspraktik 😀
  Din hyggelige blog er allerede blevet delt et par gange på vores jordemoderklasses facebookgruppe <3

 12. Jeg husker en episode, men ikke ansigtet på episoden.
  kvinden var meget blufærdig og havde bedt manden om at sørge for, at hun var nogenlunde dækket til, i det tilfælde vi glemte det.
  Efter et par timer i ve smerter bad hun om en epidural og narkosen blev tilkaldt.
  Her var kvinden så varm af veer og fødsel at hun havde smidt hver en trævl:-) Vi kender det, og vidste at hun nu var bedøvende ligeglad, den smerte skulle bare stoppes:-) Manden piske de efter hende med et tæppe, som han ville give hende på, mens hun gik splitterravende nogen rundt. Kvinden hvæsede af ham hver gang, han fik hende viklet ind og smed så tæppet, hvor hun var. (Super tegn på gode veer, når først manden får en røffel, for at gøre som hun har bedt om )
  Narkosen kom og manden sprang foran hende med tæppet, men hun skubbede ham bare væk og sagde : åh, jeg har glædet mig til du kom:-) Da den var anlagt med succes, og lægen gik igen råbte hun, stadig nøgen: Jeg elsker dig

 13. Tusind tak for dette søde indlæg, som lettede mig næsten 2,5 år efter jeg har født og (hvis alt går godt) ca 8 mdr inden jeg skal igen. 🙂 Jeg både sked, skreg og skældte ud, så det er dejligt at læse at min søde JM næppe har tænkt skidt om mig for det (selvom hun også sagde det til mig). Tak og god dag til dig 🙂

 14. Kære Cana
  Jeg har møde flere kvinder ind jeg har tal på nu. Som har været så flove over de kom til at skide lidt under fødslen. Og så fortæller jeg dem om min første fødsel, og så der er ikke så meget andet for dem at gøre ind at stor grine med mig 🙂
  Jeg ville føde i vand, men efter 1 lille time ville jeg op og ligge. Min jordemor sage ja, men sage også at jeg ikke måtte presse før jeg var kommet over på sengen. Så kom der en stor vee og jeg gjor mit beste få at slappe af. Hvilket endte med at skidtet bare løb ud af mig. Ned af ben, jordemors sko og gulvet…
  Min jordemor hjalp mig ud på badeværelse og skyldte mig af, jeg undskyldte og hun smilte bare og sage at det har kvinder gjort siden tidernes morgen. Så fik jeg et kram og så gik vi ind. 5 min efter kom der en anden jordemor ind og sporgte om et par jordemor studerende måtte komme ind og se en fødsel. Da tænkte jeg jaaa nu har jeg skidt og det hele så hvorfor ikke 🙂
  Så der lå jeg med hele 2 jordemoder, 1 læge og 4 glade studerende.
  10-15 min efter kom min dejlige datter til verden.
  Jeg blev syet med 2 sting. Jeg syndes det var en fantastisk god fødsel og ville ikke bytte den for en anden, få jeg havde dejlige mennesker hos mig 😀
  Jeg håber bare nå min søn kommer til verden om små 2-3 uger. At det bliver en god fødsel igen.
  Og vis Herlev fødemodtadsel til den tid har nogen studerende, der ønsker at være med under forløbet, er de velkommene 🙂
  Vi skal jo lære så længe man kan 🙂

  Knus og kram til alle fra denne lille viking mor 😉

   1. Det er sjovt.
    For der er næsten det samme min jordemor sage til mig den gang, efter jeg havdet kommet til at skide ned over mine ben, hendes sko og gulvet…
    Hun krammet mig og sage skidt pyt med det 😀

    Kh E

 15. Hej Cana.
  Dejligt at se at du har lavet en blog og hvor er den god – du har så varmt et hjerte og et smil så varmt. Det har du altid haft. Jeg husker tydeligt graviditeten med Jamie hvor jeg kom ind til tjek og der kom min barndoms veninde ind igennem døren og jeg lå der og kiggede helt underligt “Jamen hej!”

  Smiler!

  Dejligt at du er blevet jordemoder – de gravide og fødende er i trygge hænder!

  Knus fra Inge-Lise

 16. Hvor har du ret! Ved den første var jeg skræmt fra vid og sans ved flere af de ting, du nævner – dog til ingen verdens nytte, da jeg var den eneste som bekymrede mig. Det som manden fandt pinligt var, at jeg i arrigskab rev lattergasmaskinen i stykker – og det opdagede jeg først da sønnen var født 🙂

  Anden gang var endnu bedre, da jeg var helt afklaret og slet ikke havde de bekymringer – kun at svine for meget, da det var en hjemmefødsel. Hvor du i øvrigt var min fantastiske jordemoder (du nåede dog kun at være der i tyve minutter, så kom lille Vega til verden :-))

 17. hej super fed jeg må læse med. Jeg har nu født 4 børn og ja kender godt det med at være pinlig. Men den sidste jeg fødte var nu den mest pinligede af dem alle min fostervand spræng som en balon lige ud over jordmoren, men så sej hun var siger hun med det sammen det ske tit. Men jeg var så led ved det selvom jeg god ved at det jo ikke var min skyld. Men pinlig pinlig var det nu.. Knus en mor

 18. Nu har jeg hverken født eller bliver mor lige foreløbig (jeg er 16)
  Men jeg synes det her var et fantastisk indlæg. For selv om jeg er teenager, er det noget man godt kan tænke på alligevel! Super fedt og dejligt

 19. Kære Cana,

  Jeg følger dig et styk tid siden ,men det er jo først i weekenden da det gik op at du har været der og hjulpet mig gennem min fødsel. Jeg har nemligt fundet et lille kort hvor der står min datters navn og fødetidspunkt og jordermoders navn Cana. For at være sikker, hoppede jeg hurtigt på sundhed.dk og tjekkede e-journal. Ja, jeg havde ret, det har været dig der har hjulpet mig med at få min skønne datter til verden. Tak 🙂

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven