mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Når travlheden koster liv

clock2

Jeg har netop set udsendelsen om travlhed på landets største fødeafdelinger på DR2. En interessant udsendelse, hvor blandt andet et par fortæller om, hvordan travlhed på fødegangen kostede deres lille dreng livet. Det er dybt tragisk og må bare ikke ske!

Mange af mine tidligere kollegaer stod frem i programmet og fortalte om deres store frygt for fatale konsekvenser for travlheden. Alt imens formanden for jordemoderforeningen, Lillian Bondo fortalte at ”jordemødre er pæne piger”. Pæne piger råber ikke højt. Pæne piger brokker sig ikke. Men guess what:

 

Jeg er ikke nogen fucking pæn pige!

 

Jeg har forladt mit fag, følt mig som et forpulet får og været ked af at gå på arbejde hver evig eneste dag i en periode, fordi der var så skide travlt! Jeg kunne ikke få lov til at gøre mit arbejde ordentligt eller samvittighedsfuldt. JEG VAR SÅ KED AF DET!

Faktisk tror jeg at jeg på mange måder var en rigtig god jordemoder; tålmodig, rolig, empatisk og med gennemslagskraft. Jeg gjorde altid mit allerbedste for at være der for de gravide, de fødende og deres partnere, men i mange tilfælde kunne jeg ikke få lov. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange en afdelingsjordemoder har stukket hovedet ind på stuen for liiiige at høre, om det virkelig kan passe, at kvinden i fødsel nu har været 4-5 centimeter åben i to timer. For så i samme åndedrag at foreslå et vestimulerende drop. Et vestimulerende drop, som i sig selv komplicerer fødslen, kræver kontinuerlig monitorering af hjertelyden og fratager kvindens krop selv at varetage den opgave den ellers er i gang med. Bevares, vestimulation er et fantastisk middel, men fanderme kun på indikation! Og det er altså fuldstændigt almindeligt at en kvinde i nogle passager i fødslen ikke åbner sig så hurtigt og man kan derfor ikke tale om at en fødsel går for langsomt, før en kvinde i allermindst to timer ikke har åbnet sig. Men jeg skulle sætte vedrop. Og der blev givet epiduralblokader. Og der blev lagt kateter. Og sugekop. Og kvinderne bristede. Og blødte. I spøg kaldte jeg afdelingen for ”Drop & Cup” – men der var alvor bag spøgen.

Der var så mange ordrer fra oven, som stred imod min viden om det gode jordemoderarbejde.

Der foregår så meget crappy jordemoderarbejde – ikke på grund af inkompetente jordemødre, for dem tror jeg ikke findes, men på grund af besparelser, nedskæringer, fyringer og manglende forståelse fra ledelsesmæssig og politisk side.

I programmet på DR2 fortalte vicedirektør på Hvidovre Hospital, Torben Mogensen, i ramme alvor, at tre kvinder i fødsel sagtens kunne dele jordemoder indtil de er 6-7 centimeter åbne, uden at det ville være en forringelse af kvaliteten ”for der sker jo alligevel ikke noget”.

Are you kidding me?!

Det er krafteddersparkeme da pissemeget løgn! Torben Mogensen, du er måske verdens mest arrogante idiot. Ja undskyld, men jeg synes det er forkasteligt at en mand, så højt på strå i hospitalsdirektionen kan udtale sig så tankeløst. Der kan ske ALT inden kvinderne er 6-7 centimenter åbne; hvis jordemoderen altså overhovedet opdager hvor langt kvinderne er i fødsel, når hun konsekvent skal rende fra stue til stue. Bullshit siger jeg bare. Der kan opstå komplikationer under hele fødslen. Særligt den aktive del, som altså er defineret fra 3-4 centimeter. Ikke 6. Slet ikke 7.

 

Kære jordemødre, lad nu være med at løbe hurtigere! Des hurtigere I løber, des mere vil I blive pisket.

Og kære gravide og fødende – det her indlæg er ikke ment for at skræmme Jer, men jeg synes sgu I skal vide hvad der foregår på landets største fødeafdeling. Hvis I vil være sikre på at have en jordemoder hos Jer kontinuerligt under hele fødslen, så overvej en hjemmefødsel. Hvis I har lyst, kan I læse om min hjemmefødsel HER.

 

Kys fra Cana

Hvis du ikke er blevet skræmt fra vid og sans, så følg med ved at klikke på nedenstående. Så bli’r jeg glad 🙂

FACEBOOK

BLOGLOVIN

INSTAGRAM

 

Skriv din kommentar

Kommentarer (43)

 1. Tak, Cana. Det er et vigtigt og nok også rimeligt opråb – trods bandeord og personlige angreb. Jeg kan ikke forstå, hvordan nogen kan bilde sig selv ind, at de nuværende forhold er acceptable – og endnu mindre at man kan være bekendt at skære yderligere i jordemoder-timerne. Jeg håber personligt, at flere og flere vil vælge hjemmefødsel med tiden og vise systemet, at det, de tilbyder på fødegangene, ikke er tilstrækkeligt og at forholdene på fødegangene bliver markant bedre, naturligvis. Gerne snart.

 2. Jeg er SÅ taknemmelig for, at jeg har født begge mine drenge på sygehuset i Hjørring. Et lille sygehus, men hvor der (følte jeg ihvertfald) var tid og overskud til os. Begge mine fødsler har været drømmefødsler, så det hjælper nok også på det, men især her anden gang var det helt vildt det overskud der var. Vi var alene (!!!!) på fødegangen stort set hele dagen, og da jeg tilbragte en times tid i bruser havde Jordemoderen tid til at sludre og joke. Da jeg så kom på fødestue med ny Jordemoder sad hun hos os, og gav mig massage, mens vi fik set og diskuteret nyhederne. Oppe på barselsgangen besøgte hun os dagen efter, da jeg havde mistet en del blod. Hun ville da lige se hvordan det gik 🙂 Så fantastisk! Den mulighed burde alle (både Jordemødre og forældre have) for det andet lyder helt grotesk!

 3. Tak for det <3

  Jeg havde i den grad overvejet et privat jordemoderforløb og hjemmefødsel efter min første graviditet og fødsel. Min fødsel i sig selv var god, men på 7 timer nåede jeg igennem 3 jordemødre og en studerende (den studerende var fantastisk, ingen af jordemødrene nåede.jeg rigtig.at få snakket med). Heldigvis flyttede vi til Bornholm lige inden jeg blev gravid igen, og hold op en forskel fra kbh. Der var så meget ro, tid og indlevelse fra jordemødrene. Ville ønske at alle jordemødre havde samme tid til at gøre deres arbejde <3 Min jordemor blev endda 1,5 time efter hun skulle have skiftet for at gøre min fødsel færdig 🙂

 4. Godt indlæg! Lidt skræmmende men godt at høre en jordemoders synsvinkel. Jeg fødte på Hvidovre og havde en fin fødsel. Mange studerende og en ru

  1. Heldigvis er jordemødrene nogle stjerner og de fleste fødende når ikke at opdage hvor travlt der er 🙂
   KH Cana

 5. ja, og skidt da med, at der da lige bliver 3x så meget arbejde til jordemoderen, der risikerer at forveksle patientoplysninger, render sig selv halvt ihjel, går ned med stress, der på det langsigtede fokus nok rent faktisk koster mere i denlange ende…især når man også adderer det med de langsigtede konsekvenser for familie, liv, opstart af amning mv.

  Og lad da jordemoderen på modtagelsen være ALENE om BÅDE at besvare ALLE opkald (og det er ikke så lidt endda, skal det siges!!!) samt se på kvinderne der kommer…but how, siger jeg bare?!
  Jeg har arbejdet på Hvidovre – dengang var det allerede travlt og frygteligt (pga. travlhed…ikke pga. kollegaerne!!)…kan kun gisne om, hvordan det er nu!

 6. Jeg er sådan ca 110% enig med dig.

  Danske fødsler/fødende lider under travlhed, indgreb på indgreb, igangsættelser, overbehandling, en kamp mod bedrevidende. Og deres egne krav om p.p.med og sectio.
  Jeg kan næsten ikke holde det ud. Og når de fødende vælter ind på Fødegangen og har brug for en jordemoder…. Så skal hun lige tømme tøjposer og skraldespande, fylde skabe og rede fødelejet op først… Den prioritering forstår jeg simpelthen ikke…!!!

  Jeg krummende i den grad også tæer og blev voldsomt provokerer af Torben Mogensens udtalelser…. Det er grotesk.

 7. Skræmt? Jo! I den grad! Men derfor – netop derfor – er det jo vigtigt, at du skræpper op. Så tak for det!

  Lige nu er jeg bare lykkelig for, at det endnu ikke har været sådan, jeg har følt det. Men jeg hører også til på Herning.

  Her har vi noget, der hedder ‘Kendt jordemoderordning’ til førstegangsfødende (somjeg er), og det skaber godt nok tryghed at vide, at jeg er knyttet til det her team på tre jordemødre, som kun har en lille håndfuld fødende af gangen.

  Jeg føler mig så tryg i deres hænder. Kan slet ikke forestille mig at kunne føde trygt og godt, hvis der hersker kaos omkring en, som du beskriver.

  Du har så ret. Jo stærkere, der bliver løbet, jo mere bliver der pisket.

 8. Hej Cana.
  Tak for en rigtig god blog. Den reddet mange nætter på det sidste, hvor jeg ikke har kunnet sove. Jeg er 34+4 og vi har netop besluttet at føde hjemme. Dejligt at have taget den beslutning, især fordi jeg også så noget af programmet på DR2 igår.
  Grunden til at beslutningen blev taget, skyldtes først og fremmest bekendtes gode oplevelser med såvel hjemmefødsel som kendt-jordemoderordningen, men også det faktum at den jordemoder, ansat ved sygehuset, til en fødselsforberedelse, seriøst, stod og fortalte at “så lægger vi bare lige en epidural og hvis fødslen så går i stå, sætter vi ve-drop op”. Hun nævnte absolut intet om bivirkningerne ved nogen af delene, og jeg sad der som sygeplejerske og tænkte mit. Det lød FOR nemt, det hele. Så nu håber, håber, håber jeg at det kan blive til en hjemmefødsel af vores første lille guldklump.
  Endnu engang tak for en god blog!
  Mvh Dina

  1. Tak for din kommentar – jeg forstår godt du blev skræmt ved fødselsforberedelsen. Pøj pøj med hjemmefødslen.
   KH Cana

 9. HØRT HØRT HØRT! Ikke at jeg er jordemoder, men har arbejdet med disse på barselsgangen pg patienthotellet selvsamme sted, og mit valg om at skifte fra barselsgang til neo havde helt bestemt noget at gøre med de vilkår du skriver.. Det har så store konsekvenser.. reaktioner, det videre forløb, amning, fædre som har følt sig fuldstændig hjælpeløse fordi de har skulle stå alene med deres kæreste/kone under udvidelsen og kunne fortsætte med meget mere. Det er så fucking skræmmende og forkasteligt. “det vigtigste er jo at der kommer et sundt og rask barn ud”.. are you kidding me!? Det er åbenbart ligemeget hvordan barnet kommer ud- bare det kommer ud!?

  TAK for en fantastisk blog – elsker at læse med og jeg er bare en hat til at få kommenteret!

  1. Tak for din kommentar Sebrina. Barselsgangen på HH er så vidt jeg ved jo heller ikke spor bedre. Godt du har fundet er sted du befinder dig godt.
   KH Cana

 10. Kære mortilto

  Tak for dit indlæg. Jeg så også DR2 i går og blev også alvorligt vred, da jeg så Torben Mogensen ikke tage near-misses tilfældene alvorligt. Da jeg for 8 år siden fødte min datter, var der så travlt, at jeg hverken kunne få stue eller Jordmoder. Jeg fik en Jordmoder 20 minutter før jeg fødte på trods af at jeg var der i god tid.
  Min datter kom rask og sund til verden, men jeg mistede så meget blod og gik så meget i stykker, at jeg den dag i dag har men efter det. Men der har kostet sundhedsvæsnet en del flere penge end en ordentlig Jordmoder-dækning vil gøre.
  Så råb I endelig op!

 11. TAK!

  Tak for dit højtråbdende, vold-bandende, arrige, pissed-off’ede, relevante, ophidsede, person-angribende, på-vegne-af-dit-fag-argumenterende, NØDVENDIGE, skræmmende, vel-menende, ægte, ikk-en-skid-pæn-jordemoder-pige-agtige (og heldigvis for det!), velformulerede, subjektive, briliante indlæg!

  Du sætter vigtige ord på en yderst potent debat – Jeg er din fan!

  Varme Hilsner

  Milla

 12. Kære Cana,
  Jeg har ikke hørt udsendelsen, da jeg var i aftenvagt igår, men du kan tro det var nogle ckokkerede og ikke mindst dybt foragede kollegaer som mødte ind til nattevagten. Min vagt beskriver tydeligt problematikken. Her nåede jeg at føde med 2 kvinder i løbet af de første 5 timer, og måtte gå fra den første kvinde da jeg havde syet, og håbe at der ikke opstod komplikationer, da nr 2. ankom og var 9 cm. Jeg trak forgæves i snoren for at kalde noget hjælp, men grundet underbemanding blev dette forgæves. Senere kom hjælpen fra mine hurtigt-løbende kollega, og heldigvis foregik det hele ukompliceret. Men tænk nu hvis jeg havde haft brug for hjælp til noget mere akut, som en skulder der sat fast. Så havde jeg stået der alene. Det er bare ikke i orden, og det føles enormt utrygt. Jeg følte mig kørt over af et tog, efter at have løbet rundt mellem to stuer i rutefart, samt skrevet kilometervis journal samtidig med at jeg forsøgte på bedste vis at udstråle empati, ro- altså give mit allerbedste til parrene, selvom at det næsten var urimeligt at forlange af mig.

 13. Kære Cana

  Godt brølt! Jeg så også programmet i går og selvom jeg netop har født i Horsens, kan jeg desværre nikke genkendende til travlheden også i det Jyske.
  Jeg var som 2. gangs fødende fuldstændig tryg ved at skulle føde igen. Første fødsel forløb hurtigt og trygt på Skejby, hvor jeg havde den skønneste Jordemoder ved min side i de 3 timer jeg var der.
  Her 2. Gang ankommer jeg 40+2 for at få kørt en strimmel, da jeg ikke mærkede meget til baby. Efter 5 kvarter hvor vi lå alene og kunne se kraftige dyk i hjertelyd, kom en Jordemoder “friskt” ind og sagde at vi lige skulle snuppe vandet! Bum. Jeg var med i kendt Jordemoder ordning, men ingen af mine kendte jordemødre dukkede nogensinde op. Det gjorde tilgengæld 4! forskellige jordemødre mellem kl. 16 hvor vandet bliver taget, til jeg føder kl 1. Jeg får stort set ikke veer og vi er overladt til os selv på stuen, hvor vi stadig kan følge med i store udsving i hjertelyd. Da det endelig bliver besluttet at give vestimulerende, går der igen et par timer hvor vi er alene og der ikke sker noget grundet travlhed. Først efter et par timer og meget insisteren fra min side (jeg er efterhånden godt bekymret) får jeg VSdrop. Da jeg efterspørger en undersøgelse for hvor langt jeg er – er ikke blevet tjekket i flere timer, skal jeg vente 1 time på nattevagten møder… Igen alene. Da nattevagten kommer er jeg 9 cm og får kort efter presseveer.
  Alt gik heldigvis godt, til trods for navlestrengen lå om halsen og det var dette, der havde resulteret i den ofte voldsomt dykkende hjertelyd. Lillebror har indtil videre ingen men, så vi har det godt, men
  ikke ligefrem ros til Horsens og deres ellers flot profilerede kendt jordemoderordning 🙁

  Det blev lidt langt, men vil bare slutte, som jeg startede; Godt brølt!!!
  Kh Vickie

 14. Jeg har termin om en lille måned, og sad og så det program, mens jeg nærmest bed negle af skræk. Det er min største frygt at ende i sådan et scenarie, hvor en jordemoder løber fra rum til rum, og hun så ikke har mulighed for at opdage, at noget er galt.. Vi bor i Hvidovre, så vi ville ende på en af de omtalte fødeafdelinger.
  Og det er lige netop grunden til, at jeg har valgt en hjemmefødsel. Også så der ikke kommer nogen og vil give vestimulerende medicin for at få mig hurtigere ud af vagten, for det vil jeg virkelig ikke have, hvis det kan undværes. Jeg hører igen og igen, at laver man et indgreb i en fødsel, så er sandsynligheden for at der skal flere til meget større. Og det skal jeg bare ikke!
  Så jeg bliver herhjemme i stuen og føder min dreng stille og roligt, med en jordemoder som ikke skal gå nogen steder. Det bliver så bare interessant, om vi først kan få lov at få en ud, når jeg er ved at få presseveer.
  Dit indlæg bekræfter mig kun i, at der virkelig er noget galt, og at min beslutning om at forsøge at undgå en hospitalsfødsel er god. Mange spørger, hvordan jeg dog tør føde derhjemme. Jeg forstår ikke, at man tør lade være, sådan som det er i øjeblikket. De fleste fødsler gå sikkert fint og roligt, men man kan jo aldrig vide, om man dukker op på en dårlig dag.

  1. Hej Maiken
   Jeg tillader mig lige at komme med en kommentar til din kommentar 🙂
   Det er faktisk sådan at du har ret til at en jordemoder kommer hjem til dig når du skal føde uanset hvor travlt de har inde på fødegangen. Hvis de den dag du skal føde har travlt vil de højst sandsynligt forsøge at overtale dig til at komme ind og det med en retorik der antyder at du ikke har noget valg. Men det har du! Alle har ret til en jordemoder i hjemmet uanset hvad, endda også hvis det egentlig er medicinsk uforsvarligt at føde hjemme. Så husk på din ret når den tid kommer 🙂 og held og lykke med fødslen 😀

 15. Puh, jeg får helt ondt i maven af at læse dit indlæg og høre om programmet, selvom jeg endnu ikke har set det. Jeg har termin i december og er temmelig bekymret for, hvilken behandling der mon venter mig. Jeg ville gerne have født hjemme af samme grund, men kan desværre ikke få lov til det pga. GBS. Nu fylder tankerne om igangsættelse, vestimulerende drop, cup, m.m. en del.
  Jeg er tidligere jordemoderstuderende og synes, der er sket et voldsomt skred bare siden dengang, jeg skiftede studie i 2008. Dengang var der stadig ‘små’ fødegange, som Frb. hvor jeg var i praktik, og selvom der kunne være travlt, oplevede jeg ikke en eneste gang at skulle passe mere end en fødende af gangen eller at fødslerne blev presset frem pga. tid eller personale.

 16. Det var et rystende program i går. Jeg fødte i marts på Rigshospitalet, ved planlagt KS pga UK, og bmev derfor indlagt på barselsafdelingenm hvor der også er travlt. Jeg skrev efterfølgende dette indlæg i Politiken: http://politiken.dk/debat/ECE2319394/at-vaere-ude-af-stand-til-at-tage-mig-af-mit-barn-er-noget-af-det-vaerste-jeg-har-oplevet/
  Efterfølgende har jeg hørt mange kvinder, der har lignende oplevelser, og jeg synes det er en forfærdelig start, man byder de familier, som har været igennem et kejsersnit eller komplikationer under fødslen! Jeg håber, at mange – både fødende og jordemødre – vil råbe op for forandring!

 17. Jeg må endnu engang rose Holbæk sygehus, hvor jeg har haft 2 fantastiske fødsler i kendt Jordemoder ordning. Dygtige jordemødre har hjulpet vores døtre til verden i ro og mag, ingen vagtskifte, ingen løben ind og ud af fødestuen, ingen komplikation for mig. Sådan nogle fødsler har alle kvinder fortjent!

 18. først og fremmest tusind tak for en fantastisk blog! Jeg er 20 år og synes du er vildt inspirerende! 🙂 Jeg har altid drømt om at blive jordemoder, men jeg høre mere og mere om hvor meget man skal ofre sig for jobbet og hvor meget det kræver af en.. Samtidig vil jeg også gerne have mange børn og familieliv, så jeg er desværre ved at trække mere over til sygeplejerske, da det lyder som om der er bedre vilkår..

  1. Tak 🙂 Der er mange faktorer det kan være klogt at få i spil inden man beslutter sig for uddannelse. Pøj pøj 🙂
   KH Cana

 19. Sender du ikke dette indlæg til en af de store aviser? Så flere kan læse det… 🙂

  Jeg har født tre gange. Første gang og tredje gang med god jordemodertilstedeværelse, især tredje gang hvor jeg havde min egen jordemoder hele forløbet igennem.

  Anden gang fik jeg en jordemoder et kvarter før jeg fødte. Hun forlod en anden fødsel hvor en jordemoderstuderende overtog.

  Tredje gang blev jeg sat igang. Selve fødslen var fin, men igangsættelsen, der tog halvandet døgn, var præget af ventetid, udsættelser og manglende information. Efter fødslen havde den nye jordemoder på vagt desværre for lidt travlt, for hun kom konstant ind på fødestuen bare for at snakke. Jeg havde været vågen i et døgn og ville sove lidt inden jeg blev smidt hjem mens min baby også sov…

  Næste gang vil jeg føde hjemme.

  Er det noget jeg bilder mig ind, eller er det mange jordemødre der føder hjemme?

  1. Jeg kender ikke de præcise tal, men da jeg for nyligt var i sommerhus med 9 tidligere kollegaer havde 8/10 planlagt hjemmefødsler, hvoraf 2 blev overflyttet til hospital. Så ja, mange jordemødre føder hjemme.
   KH Cana

 20. Hej Cana 🙂 Tusind tak for en meget inspirerende blog! Jeg er selv kun 20 år, men drømmer om at blive ung mor og synes simpelthen du skriver nogle meget interessante indlæg! 🙂 Min drømmeuddannelse har i mange år været jordemoder! Synes simpelthen selve uddannelse er så vildt interessant! Jeg er dog begyndte at overveje sygeplejerske/sundhedsplejerske mere og mere, da jeg netop hører rigtig tit, at jordemødrene forlader deres fag, da jobbet simpelthen er for hårdt!

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven