mo

Husk at du får fri fragt på alle ordrer over 499.-

Lortepølser


”Har du lavet pølser, skat?”

Sådan hører jeg mange mødre spørge deres børn – og jeg bliver lige forvirret hver gang. Altså, kan jeres små børn lave pølser?! Det kan hverken min baby eller min 3-årige. Måske kan min 3-årige, under kyndig vejledning og en smule hjælp fra en voksen. En voksen, som i øvrigt ikke er mig, da jeg aldrig har prøvet at lave pølser.

”Men det er jo lort” Jamen for pokker, hvorfor så kalde det pølser? I min verden er pølser noget man kan spise og altså ikke resultatet af noget man har spist for cirka et døgn siden. Og altså, selvom jeg i min tid som mor har lært ikke at være sart overfor ellers liiidt klamme ting, som bussemænd og lort, så synes jeg altså stadig, at det er klamt at sammenligne lort med noget jeg ellers nyder at spise om sommeren, dyppet i sennep og ketchup.

Kan man så også kalde tis for lemonade? Eller bussemænd for brødkrummer? Eller hvad sker der?! For jo, jeg kan da godt se at en lort i nogle tilfælde til forveksling kan ligne en mystisk stegt pølse, men alligevel. Det er for klamt.

Er det fordi vi er for blufærdige til at sige ”lort”? Fordi det er et grimt ord? Igen, hvad så med tis og bussemænd? I don’t get it.

I sønderjylland hvor min familie og jeg residerer, har man fundet på sit eget ”pubah” i stedet for lort. Det er selvfølgelig ikke klamt, ligesom ”pølser”, men helt ærligt. Hvorfor?

Kald nu bare en lort for en lort.

 

Hvad kalder I Jeres børns lort/pubah/afføring?

 

KH Cana

Hvis du har lyst kan du følge med på

facebook 

instagram

Skriv din kommentar

Kommentarer (39)

 1. Hej Cana..
  Jeg har det nøjagtig ligesom dig. Pølser er noget jeg nyder, og puha ligger slet ikke i nærheden af hvad jeg ville bruge som noget man laver på et toilet eller i bleen. Jeg kalder det lort, for det er jo lort. Min søn kalder det også lort og det gør pædagogerne ovre i hans børnehave også. Så kan ikke forstå hvorfor der er nogle der kan blive så forarget over at man siger lort.

 2. Her er det også en lort. Det lyder SÅ grimt og har en gang forsvoret jeg ALDRIG ville kalde det en lort – men det ER en lort!
  I BH kalder de det pøller, hate it..

 3. Hmmm, må ærligt indrømme at synes ‘lort’ lyder så grimt – ikke mindst når det bliver sagt af en 2-3-4 årig (eller ældre for den sags skyld). Samtidig er jeg også helt enig i at ‘pølser’ altså nu engang er en madvare og ser på ingen måde grund til at sammenligne de to ting. Hos os bruger vi ikke nødvendigvis et egentligt begreb for sønnikes afføring, men konstaterer blot at bleen skal skiftes/er blevet beskidt e.lig. Det kan være taktikken må ændres, når vi når pottetræning, men indtil da er jeg glad for at indgå ordet ‘lort’ – og glad for det ikke er pædagogernes udtryk i juniors vuggestue:-)

  Derudover tak for en skøn blog – det er så hyggeligt at følge med:-)

  1. Tak for din søde kommentar Marie.
   Så længe pædagoger og forældre er nogenlunde enige om taktikken, så er jeg sikker på at du nemt kan undgå “lortesnakken”.
   KH Cana

 4. JA!! Så enig! Her i huset laver vi ‘lort’ – og ham på 3 laver kun kæmpe store ‘monster-lort’. Har fået mange skeve blik og utrolig mange synes det er et ‘fy-ord’. Don’t get it!

 5. Hej Cana,

  herhjemme er det blevet lidt af en diskussion. Jeg vil gerne kalde det lort og har også fået at vide at det er hvad de kalder det i vuggestuen. Men manden synes altså at lort lyder grimt og vil vi egentlig ha’ vores søn til at gå rundt og sige lort?

  Nu er drengen så begyndt at komme hjem og sige noget der minder om pubæ, når han har lavet lort. Så hvem pokker har lært ham det?

  1. Ha ha, ja det er mystisk hvor de får deres ordforråd fra ind i mellem 🙂 Helst vil man vel slet ikke have at éns barn render og taler om afføring med mindre det skal på toilettet (og lave lort)?
   KH Cana

 6. Hos os hedder det lort, for det er lort og det stinker af lort! Og vi havde problemer med at vires datter (snart 6år) ikke ville spise pølser fordi de jo kommer ud af numsen!!!

  1. Oh shit! Ja, se bare, jeg er ikke den eneste som synes det er (vældig) uappetitligt med “pølser”.
   Klog datter du har dig!
   KH Cana

 7. Mine børn laver også lort. Er blevet beskyldt af venners børn for at bande når jeg fx siger at baby har lavet lort, men det hedder det altså her. Har hørt om nogle der kaldte det “adr” – det har jeg det til gengæld rigtig svært med, for det får lort til at lyde som noget unaturligt og beskidt (ja, det er beskidt og ulækkert, men ikke mere end at det er noget alle mennesker gør). Synes “puha” ligger lidt i samme genre – som om det er noget børnene ikke må!

  1. At bande ligefrem? Argh, det synes jeg måske også er at stramme den. Det ER jo lort.
   Og jeg er i øvrigt helt enig i, at det er megafjollet at kalde det noget “forbudt/ulækkert”, da det jo er en del af at være menneske at skulle på toilettet og lave lort ind i mellem.
   KH Cana

 8. Jeg synes, at lort lyder så ulækkert og grimt. Her hedder det pølser. Ting kan jo godt have mere end en betydning 🙂

  1. Hvor er jeg glad for din kommentar, Trine. Fedt at høre fra nogen “på det andet hold” også 🙂
   KH Cana

 9. Haha..hvor er det sjovt! Har det på samme måde som dig, ang. “pølser” får faktisk sådan lidt brækfornemmelse af det ord! Ydrk… Men ja, bor i Sønderjylland og vi siger puba 🙂 Synes lort lyder lidt grimt…men altså hellere lort end pølser, FØJ! Ha’ en god aften og tak for en rigtig god blog!

 10. Hi hi sidder og griner af den med tis/lemonade 😉 Men her kalder vi det altså også for pølser, synes at lort lyder så grimt. Kan faktisk godt blive lidt forarget, når jeg hører voksne spørge deres børn, om de har lavet lort:-)) Men sådan er vi heldigvis så forskellige 🙂 tak for en virkelig fin blog

  1. Ha ha, se dét er sgu da skægt at nogle bliver forargede over pølser og andre over lort.
   Måske skulle vi få en folkedebat igang og få vedtaget hvad det skal hedde 😉
   God aften.
   KH Cana

 11. Her kalder vi det for prutter, ved ikke lige hvorfor, men jeg synes lort er sådan et grimt ord og pølser lyder bare ikke rigtigt for mig. Jeg har ellers hørt alverdens ord for det i alle mine år i daginstitutionsverdenen. Mange kalder det for bejs som vist er det svenske ord. Har også hørt blive kaldt for Coco, som vist er et sydamerikansk ord… Bare ikke så smart når der samtidig startede en pige der hed Coco i vuggestuen:-).
  Min mening er at det er fuldstændigt ligegyldigt hvad man kalder det, så længe man ikke lærer børnene at det er “klamt” eller ulækkert. Det er helt naturligt og det løber mig koldt ned ad ryggen når jeg hører pædagoger/medhjælpere/forældre diskutere hvis tur det er at skifte en ble. Det synes jeg er en rigtig lort der gør sådan overfor et barn;-).

  En lille note om det med, at pølser er noget man spiser, så overvej liiige om ikke I alligevel godt kan se det naturlige i produktionen og udseendet på begge dele der kan have noget til fælles:-). Jeg bruger ikke ordet, men synes ikke pølser er helt skævt… Hehe:-).

  1. Bejs?! Ha ha, den var ALDRIG gået i Sønderjylland – det betyder baby på sønderjysk 😀
   Og ja, det vigtigste må være, at det uanset navn, bliver gjort helt almindeligt og ikke ulækkert.
   KH Cana

 12. Inden jeg fik børn tænkte jeg, at jeg ville kalde det for nr 1 og nr 2, men det blev aldrig til noget. En overgang sagde vi “prut”, så blev det lidt forvirrende for hvornår var det “prut” og hvornår er det “lort”?!
  I børnehaven kalder de det “lort” eller “pøller”. Vi kalder det “lort”, “pølser” eller “har du skidt”.
  Det er bare svært at finde et godt ord…

 13. Melder mig som snerpet! Jeg synes lort lyder så grimt og usofistikeret. Og er ved at kaste op når jeg sidder med mine børn og spiser på en børnevenlig café og et barn ved nabobordet højt proklamerer: “Moar, jeg skal lave lort”. Ad! Og tak for mad! (sagde jo, at jeg er snerpet). Herhjemme kaldte vi det poops i lang tid, men det er også lidt for malende for min smag, så nu hedder det ‘jeg skal på toilettet’. Ingen skam eller skyld forbundet med noget og man må gerne lave pruttejokes osv, men synes der er en tid og et sted for alt, også for børn.

  1. God pointe – at skulle på toilettet; ligesom jeg formoder de fleste voksne også proklamerer. Men hvad med din blebaby? Siger du da også at hun har været på toilettet? For altså, det synes jeg altså er lidt for mærkeligt for mig at sige til min lille baby…

 14. Her hjemme hedder det bejs (som er svensk). Er ikke til pølser (se, det lyder bare helt forkert) eller lort, så vi blev ret hurtig enig om at holde os til det svenske. Fordi vi ikke forbinder bejs med noget andet end…bejs, synes jeg, det på en måde befriende let at snakke om.

 15. ENIG…. Den erdog lidt svær for mig da jeg er dagplejer og skal tilgode se alles behov uden at få trodt ind over folks grænser! Jeg respekterer jo forældrenes ønsker og grænser til fulde! MEM for pokker da… en lort er jo en lort! Også selvom om den er kommet ud af den mest nuttede dejlige lille guldklump <3
  OG ja det er altså også det ord jeg bruger, og når et nyt barn starter, er det faktisk noget jeg lige snakker med forældrene om, for hvis det ligger langt fra, hvad de kan accepterer, ja så respekterer jeg jo selvfølgelig det til fulde.. og så siger jeg "lavet i bleen" ^skal du lave" osv. i stedet for… sjov debat der er skudt igang forøvrigt og herligt at falde over kl l.. om morgenen 😉
  DEJLIG dag til Jer er ude og weekend med OG ferie til Jer der er heldige at springe ind i sådan en… <3

 16. Tak for en lækker blog – er virgin-blog-addicted, men ka sagtens mærke på egen krop at afhængigheden vokser 😉

  Engang for meget meget meget MEGET længe siden under en samtale med min studiegruppe på medicin studiet, handlede alt vi skulle lære så IMPONERENDE og UFORSTILBART meget om lort, afføring, fæces og undersøgelser af ovenstående, at vi blev enige om at finde på et SJOVERE navn bare sån for at peppe lorten lidt op, ikk 😉 sådan fødtes begrebet PLØF..

  Er selv fra Sønderbronx og så vidt jeg ved er det ikk et synnejysk ord for noget andet 😀

  Hør, jeg stemmer klart for at kalde en spade for en spade… Og sugar coating er for mig noget, der hører hjemme ovenpå en cupcake og ikk i sproget- da slet ikk i forhold til børn, MEN… Nogle ord er bare grimme, ikk?? I munden mener jeg.. De lyder bare grimt.. Derfor blev pløf en ret fast del af vores vocabulary 🙂

  Et andet eksempel er f.eks. ordet KU*** (endelse der rimer på musse) det er jo bare ikk et pænt ord, vel?!! 😉

  Lad mig lige slå fast.. Jeg er ikk specielt sart og har intet imod hverken selve LORTEN (eller en kvindes Vagina for den sags skyld… ) Men når det så er sagt, sys jeg bare ordene der for er uappetitlige (i mangel af bedre ord) 😉

  Så jeg vælger at anvende et andet ord for det… Og det har so far været problemfrit at sidde på børne-samt voksenvenlige caféer og deale med Laurits udbryde; ‘Mama, jeg skal pløffe!’ – det har højst afstedkommet er smil fra fremmede ved nabobordet.

  Det har dog givet bagslag en enkelt gang… Da Laurits stadig residerede bag navlen og jeg vraltede rundt som en planet med egen måne og solsystem… og bare ventede på han skulle komme ud, ringede min far for lige at høre en status. Venner og familie kaldte Laurits for Blyp (efter børnetimen Far, mor og blypperne) men min kære fars hullede hukommelse resulterede i, at han spurgte noget så velmenende hvordan det så stod til med Pløffen bag navlen 😀 hahahahaha

  True story! 🙂

  Anyway – håber du har en fantastisk dag!

  Varme Tanker fra Milla

  1. Kære Milla,
   Først tak for din pissesøde kommentar. Dejligt at du kan li’ bloggen – og velkommen til.
   Pløf er fantastisk! Hvis du kan få den i Go’MorgenDK, så LOVER jeg at skaffe TV2 og se det, ha ha! Pløf, nu landsdækkende. I love it.
   Også god dag til dig,
   KH Cana

 17. Vi siger heller ikke pølser, for faderen i huset (som er meget sart) kan ikke klare, at han så kommer til at tænke på de pølser, man kan spise. Men jeg kan altså heller ikke klare ordet LORT – det er for mig et grimt ord i stil med et bandeord 🙁 “Mor, jeg har lavet LORT!”… nej, det duer altså ikke for mig! I mellemstes vuggestue sagde en af pædagogerne: “Han har lige skidt i bleen”. Det kunne jeg altså heller ikke klare at høre på! Synes det lyder SÅ grimt. Siger det dog aldrig højt – men nu spurgte du jo selv 😉 Herhjemme siger vi at lave prut i bleen.

  1. Prut i bleen er også tilforladeligt; det bliver dog sværere når børnene kan snakke rigtigt. Hvad er så en prut og hvad er lort?
   KH Cana

 18. Tak for en dejlig og sjov blog (som jeg liiige har fundet)
  Vi har selv gang i ovenstående debat med en bebs på et lille års tid, der netop er startet i VS. Der siger de også lort, og det kan min kæreste slet ikke ha’, han synes det er så grimt. For tiden er vi ude i ‘at lave i bleen’ og ‘bummelum’ i mangel af bedre

 19. Her hedder det pøller. Jeg kender ingen der kalder pølser for pøller. Det bruges kun om afføring. Lort og “har du skidt” kan jeg simpelthen ikke få mig selv til at sige.

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven