mo

Besøg min nye webshop. Altid fri fragt ved køb over 499.-

Det der amning…

Okay, her er et indlæg, som – for alle Jer som hverken har babyer eller ammer – formentlig er megakedeligt. Undskyld til Jer. Feel free til at stoppe med at læse allerede nu.

1345964744210_5213605

Here it goes – jeg dropper amningen. Aldrig aldrig aldrig havde jeg troet det skulle overgå mig, at skulle konvertere fra amning til flaske, men ikke desto mindre, er det dét der er ved at ske. Jeg udfaser amningen til fordel for flaske.

Som I har kunnet læse her og her , så har jeg igennem den seneste tid bøvlet ret meget med for lidt mælk og for lidt søvn. Det har været enormt opslidende, hele tiden at føle mig utilstrækkelig.

Det handler jo om udbud og efterspørgsel. Det har jeg prædiket millioner af gange, for sådan er biologien. Men nej.

Selvfølgelig kan alle (velernærede) kvinder fuldamme deres børn; det er jo dét vi er skabt til. Der var engang hvor børn døde hvis ikke moderen kunne amme, men sådan er det jo ikke længere! Vores samfund har ændret sig markant, fra det fordums jægersamfund til det nuværende information- og videnssamfund. For mig betyder det, at jeg kan give mit barn sufficient næring, uden det behøver komme fra ejet mejeri. Ejet mejeri, som formentlig grundet travlhed på øverste etage og manglende omsorgs- og hviledage, ikke er sufficient. Slapt. Drænet.

Du kan jo amme produktionen op igen. Når min mand engang midt i december, igen vender snuden lidt mere hjemad, så kunne jeg måske godt få ro og tid til at ligge hud mod hud med min baby i dagevis, for at øge produktionen, men jeg synes måske det har lidt lange udsigter. Lange udsigter, fordi jeg nu har brugt tre uger på at amme i 6-8 timer (ja, TIMER!) dagligt, uden nogen mærkbar effekt. Fordi jeg i tre uger har været ked af det og følt mig utilstrækkelig hver gang jeg har ammet i en time og min baby fortsat herefter har været sulten.

 

Men hvad gør man så? Altså, hvordan gør man egentlig det der flaske? Jeg har (selvfølgelig) googlet en hel masse og kom i tanker om, at en flaske formentlig også kan hjælpe min baby på vej til en bedre nattesøvn – og i den forbindelse faldt jeg over et blogindlæg, som handler om at man kan få sin baby til at sove i 12 timer (!!!) om natten, ved at indføre regler for spise- og sovetider i dagstimerne. Du kan læse indlægget her . Jeg synes det lyder vældig interessant. Særligt hvis jeg ikke skal tænke på en mælkeproduktion som skal holdes i gang med hyppige amninger.

Men helt ærligt, flaske hver 4.time lyder altså af meget få flasker. Hvis baby skal sove tolv timer om natten, så giver det fire flasker dagligt. Men når nu man har en kampfed baby, som gerne skal have ca 1,3 liter mælk dagligt, så betyder det altså at hver flaske skal være på minimum 300 ml.

Kan det overhovedet lade sig gøre? Er der nogen der har erfaringer med denne metode? Tænk hvis man kunne forvente sammenhængende søvn. Google siger at det virker, men hvad siger I? Læg gerne en kommentar med dit indspark.

Kys fra Cana

Hvis du har lyst, kan du følge med på facebook, instagram og bloglovin

Skriv din kommentar

Kommentarer (38)

 1. Kære Cana – jeg aner intet om flasker – jeg har ammet alle mine 4 børn (sammenlagt i 4 år) – der er jo altid fordele og ulemper og jeg kan da godt forstå at du går over til flaske nu. Amning skal ikke gennemføres for en hver pris – håber ikke jeg har stødt nogen med min kommentar – det er jo et meget følsomt emne 😉 kh herfra

  1. Kære Annette,
   Tusind tak for din kommetar – du støder i hvert fald ikke mig!
   Jeg har altid selv været (og er stadig!) meget pro amning, men ikke desto mindre, så kører det bare slet slet ikke. Og selvom modermælken er det bedste jeg kan give min baby, så nytter det jo ikke noget hvis han så aldrig bliver mæt og får tid til at udvikle sig, når alt han gør er at spise. Hele tiden.
   Men puha, det er en ordentlig kamel at sluge!
   KH Cana

   1. ja, dét kan jeg godt følge dig i – men ved du hvad? Peter skal nok blive til en dejlig, stor, sund og glad dreng ligesom Jens – det er jo ikke amning, der er altafgørende – kh herfra

 2. Kære Cana,
  Jeg stoppede med at amme Villads efter ca. 3 mdr. Da jeg ikke producerede nok mælk. Jeg fik råd og vejledning af min Sundhedsplejeske som sagde jeg enten kunne stoppe helt eller supplere med den lille mængde jeg havde tilbage.
  Jeg valgte det første og jeg skulle kun “malke ud” 1-2 gange så var der ikke mere at hente. Hvilke også tyder på en lav produktion. For mig handler det hele om at give mit barn den største tryghed og det kunne jeg ikke da jeg tydeligt kunne mærke han var sulten og jeg selv blev bekymret og frustreret over ikke at kunne mætte mit barn. Og det kunne han jo også mærke. Så at gå over til flaske var en kæmpe frigørelse for denne onde cirkel og jeg havde stadig god kontakt under måltidet med Villads. Og så kunne far også være med hvilket jeg tror på kun gav et stort plus til deres relation. Det var lidt tanker fra mig:-) og tak for en dejlig blog 🙂 knus Iben

  1. Kære Iben,
   Tusind tak for dit svar! Jeg er i dag hoppet i en BH i min normale størrelse – og den passer! Det må betyde at brysterne sgu nok er ligeså tomme, som den tarveligste bankkonto efter en ordentlig omgang powershopping.
   Jeg tror du har ret – det bliver en frigørelse. Og jeg glæder mig.
   KH Cana

 3. Ja, dét kan lade sig gøre (det med de 12 timers søvn ved jeg ikke) men vores søn får også flaske hver 4. Time. Eller fik, nu far han også grød.
  Jeg droppede selv amning da han var 4,5 fordi han skreg hver eneste gang.
  Men ja, når de får så meget ad gangen, er de mætte utroligt længe. Ellers står der tit på pakkerne hvor mange flasker de skal have om dagen, i forhold til deres alder osv.

 4. Hej Cana

  Da Marius var lille sov han 6-8 timer om natten men spise gerne de 300ml af gangen til gengæld kunne det gå 4-6 timer i mellem 🙂 han spiser altid den mængde der var til babyer på 1-2 mdr ældre end ham 🙂 tilgæld så spise han ikke så ofte hvilke gjorde han kunne sove længere 🙂 det handler alt om hvad barnet bliver vendet til 🙂 jeg blev syg så han fin flaske fra 10dage. Da min krop lukkede helt ned.

  1. Kære Ulla,
   Sikke en sej lille gut han må have været som baby, din Marius 🙂
   Jeg håber min baby kan gøre ham kunsten efter.
   KH Cana

 5. Hejsa,
  Super flot beslutning du har truffet! Det lyder til det ikke har været nemt med den holdning du ellers har til amning. Men som du selv skriver er jeres situation ikke til at du kan ligge hud mod hud med den lille hele dagen. Og heldigvis findes der gode alternativer til amning. Jeg forstår ikke helt den der med at børn skal spise efter mere eller mindre faste tidspunkter. De har brug for at mærke sult/mæthed og derved skabe en god appetitregulering. Jeg ville helt sikkert lade ham meldersig selv og lade ham styrer det fuldstændig. Måske er I heldige at han sover igennem alligevel. Erstatning mætter ihvertfald mere end modermælk så mon ik I ret hurtigt får mere nattesøvn.

  1. Kære Line,
   Tusind tak for dit megagode svar! Jeg tror nok også mest på selvregulering – uanset om barnet så sover 3,6 eller 12 timer i træk 🙂
   KH Cana

 6. Kære Cana.
  Jeg synes 300 ml pr måltid lyder urealistisk! Jeg har selv været igennem 2 måneders kamp med amningen og er stoppet helt og giver flaske+grød/mos. Oskar kan højst tage 180 ml pr gang og mest kun 100-120 ml pr gang.
  Jeg har fulgt den rettesnor fra sundhedsplejerske der hedder 130 ml/kg til 5-6 mdr. Herefter er han begyndt på grød og mos 2 gange daglig. Og 500 ml MME/døgn dækker mælkebehovet nu og fremadrettet, hvis han er på 2 måltider mad eller mere dagligt.
  Jeg synes i skal prøve jer frem i forhold til hvor meget Peter kan spise pr gang og så finde en rytme der passer jer. Og det kan anbefales! Det er i hvert for mig en kæmpe forskel pludselig at få både søvn og ro på igen. Oskar spiser nu kun 1(!) gang om natten. Uanset hvad så skal man jo fungere selv for at kunne være noget for nogen..
  Pøj pøj med det hele!
  Vi ses snart:)
  Knus Stina

  1. Kære Stina,
   Du aner ikke hvor vidunderligt det føles for mig når andre “økologiske” 2.gangsmødre også har haft megabesvær med amningen.
   Det lyder som om det fungerer fedt hos Jer nu. Og ja, jeg synes også 300 lyder helt vildt! Tænker det må give mavekneb?
   Vi ses snart – nu til stensikker rødvin!

 7. Jeg har haft nogenlunde samme oplevelse som dig. Min første ammede jeg i næsten 10 mdr -suppleret med grød og gradvist alm mad i forhold til alder og anbefalinger og havde planer om at gøre kunsten efter med mit 2. barn.
  Men der måtte jeg supplere da hun var 4mdr og i løbet af en mdr fik hun kun flaske. Der var simpelthen ikke mælk nok..
  Der er milevidt forskel på at være ammende med 1. og 2. barn -når de er pseudotvillinger, for der har den ældste stadig stort behov for opmærksomhed og hjælp, og er måske også vågen om natten ind i mellem -så man har bare ikke den samme ro omkring sig, som med den første.. Jeg er ihvertfald overbevist om, at det er det der er årsag til mine meget forskellige amme-forløb 🙂
  Selvom mine børn er 5 og 7 år, nyder jeg at læse med om dine små guldklumper og nikker genkendende til meget af det du skriver om, så tusind tak fordi du gider! 😉
  Louise

 8. Søde Cana.
  Jeg kan fuldt ud følge din frustration og bekymring, var heller ikke meget for det, dengang med Sander, men måtte også opgive efter 5 mdr. Jeg fulgte umiddelbart det der stod på pakken (grøn allomin). Sander fik ca. 6-7 måltider dagligt, afhængigt af hvad han fik af grød/mos osv. Men han var jo også ældre end din lille Peter er nu. Sander sov langt fra så mange timer, selv på flaske, men generelt fra 23-06 på flaske, og igen derefter til kl 9. hvilket var mere end acceptabelt for mig. Føl dig frem og prøv dig lidt frem, ingen babyer er jo ens. 😉 Sander spiste hvad man gav ham, så jeg regulerede det lidt for ham, da han heller ikke brokkede sig overhovedet når flasken er tom. Held og lykke. Kys

  1. Kære Alice,
   Tak for dit svar. 23-(06)-09 lyder jo helt vidunderligt. Det vil jeg forsøge at hviske min lille baby i øret i nat.
   KH Cana

 9. sødeste Cana! Tillykke med at du har truffet den rigtige beslutning for dig og Peter. – en mors beslutninger om sit barn er altid de rigtige:-)

  Som jeg tidligere har fortalt er D jo flaskebarn, ikke pga for lidt mælk, men pga totalt mislykket start på amning – der helt sikkert også var påvirket af min sindstilstand siden jeg var i fuld narkose under hans fødsel… Men det er jo en helt anden sag.
  Ihvertfald er jeg stor fan af amning, fan af supplerende mme og fan af ren flaske med mme. Whatever works og giver en mæt og glad baby.
  Mit første råd er
  -køb en sterilisator eller de der flasker der kan steriliseres i mikroovnen. Livet er for kort til kogning af flasker.
  -hav altid kogt vand i køleskabet, så kan du lynhurtigt koge lidt vand og blande det nykogte vand med det afkølede kogte vand for at få den rette temperatur inden pulveret tilsættes.
  -lad baby spise til han ikke gider mere. Så skal han nok selv justere det.
  – jeg synes hver 4 time lyder af ret lidt. Min erfaring siger mig måske hver tredie time, men som med ammebabyer vil jeg også sige efter behov… D var jo hurtigt voksende og spiste meget, men kom dog aldrig op på de anbefalede mængder, så det tror jeg ikke du skal bekymre dig alt for meget over. Lad ham spise til han er mæt og hvis du synes han spiser for lidt, så tilbyd ham en flaske med lidt kortere interval. D kunne sagtens godt spise knap 300 ml, men tror ikke du skal regne med de mængder;-).
  -husk at udnytte, at far nu kan give en flaske. Det bliver så fedt for både far og Peter!

  Til sidst, husk at du er en super god mor! På mange måder følte jeg mig faktisk som en bedre mor for D, for mit overskud var langt større pga det ikke kun var mig der var madpakken længere. For ham var jeg elsket og ønsket også bare fordi jeg var hans kærlige, omsorgsfulde og varme mor. Amning giver bestemt en fantastisk nærhed, men det gør flasken virkelig også!

  Så vær glad og tilfreds med alt hvad du har kunnet klare! Du har to sunde og glade drenge, så er alt andet ligegyldigt:-*
  KH Camilla

   1. Wow! Tusind tak og i så meget lige måde!
    Det er lige sådan et klap på skulderen, jeg havde brug for idag, hvor drømmejobbet gik til én med mere erfaring. Så uendeligt mange tak:-*

    1. Er helt enig i ovenstående.
     Jeg havde rigtig god erfaring med en inddelt bøtte så jeg kunne måle mængden af pulver op på forhånd hvis vi skulle på tur eller til om natten. (For på trods af flaske, var min pige sulten 1-2 gange om natten) Så det var rart det var målt op og så havde jeg en termoflaske med varmt vand og flaskerne med koldt vand ved siden af sengen også var det hurtigt lige at shake en flaske uden at skulle helt ud af sengen og vågne helt op, for jeg havde svært ved at falde i søvn igen, selvom jeg var træt.
     Du kan finde en mælkepulverdispensor her. Der findes flere slags. 🙂
     http://www.philips.dk/c-p/SCF135_06/avent-maelkepulverdispenser

 10. Hatten af for alle jer ammene mødre .

  Jeg gav op efter 2 døgn, min datter skreg af sult i alle 48 timer og hun nærmest væmmedes ved mit bryst, der var simpelthen ingen af de søde jordmødre der vidste hvad der mere kunne gøres.
  Så efter 48 timer med virkelig meget frusterende tanker om ens evne som mor osv. fik jeg stoppet mælkeproduktionen og min datter fik flaske. Siden den dag sov hun igennem ca. 10 timer – dog med en natflaske til hun var ca 6 måneder. Så gik vi over til vælling som natflaske og det var super.
  Derudover vil jeg sige at min datter har altid spist meget mere end hvad pakkerne skriver. Hun har fået til hun selv sagde fra, og hun har altid været sund og rask ..
  Held og lykke
  Hilsen Camilla

  1. Kære Camilla,
   Tak for dit svar. Det lyder som en god idé at lade børnene selv regulere hvor meget de vil spise. Tak for rådet.
   KH Cana

 11. Hej Cana

  Jeg er en 19 årig mor med en skøn skøn 4 mdr. gammel (flaske) datter som sover fra 23.00 til 08.30/10.00 og har gjort det siden hun var 14 dage. Skriv gerne til mig hvis du vil høre mere

  1. Kære Michella,
   Sikke et dejligt søvnmønster din datter har! Og tak fordi jeg må “bruge” dig, hvis jeg får brug for vejledning.
   KH Cana

 12. jeg synes du er sej at du tager den beslutning.
  Jeg har selv arbejdet på en barselsgang og har lige som dig, fået meget faglig viden om amning. Så da min dreng i en alder af 3 måneder pludselig ikke synes det var en fest at blive ammet, blev jeg stædigt ved, med masser af hud til hud og meget andet. Det varede i 3 måneder, hvor jeg følte mig utilstrækkelig og var ked af det, og jeg ville have ønsket at jeg måske havde tilladt mig selv at gå over til flaske, da jeg tror det havde givet mig mere ro. Men jeg VILLE amme mit barn! Da vi begyndte på grød, forsvandt problemerne stille og roligt, og han er nu et år og bliver stadig amme når han bliver puttet, og nyder det.
  Og selv om det er dejligt nu, så var det IKKE sjovt, og jeg ville ønske jeg havde gjort det som dig, og måske kunne have nydt det lidt mere.

  1. Kære Anne-Liv,
   Tak for dit søde svar! Det betyder meget for mig, at jeg ikke bliver dømt så “dårlig mor” eller som én der “bare ikke prøver hårdt nok”. Godt du for længst er ovre de hårde 3 måneder du beskriver – det må have været megadrøjt.
   Jeg “hyggeammer” stadig lidt, men har forenet mig med tanken om at det er flasken der mætter min baby. Og dét giver heldigvis en kæmpe ro.
   KH Cana

 13. Mon du kan finde støtte til, at amme videre på facebook gruppen ‘ammenet’. Ikke for, at provokere! Kun hvis du havde lyst til noget mere støtte og vejledning, gratis 🙂
  Mvh Cecilie

  1. Kære Cecilie,
   Tak for dit svar; ammenet er uden tvivl et super sted, men desværre tror jeg ikke det kan hjælpe mig med mine udfordringer, som allermest handler om, at min krop ikke har ro til at producere den mængde mælk min baby har behov for. Jeg har for meget om ørerne, simpelthen.
   Jeg hyggeammer dog stadig, men har forliget mig med tanken om at min dreng bliver mættet ved flasken i stedet for brysterne.
   KH Cana

 14. Da jeg fik min andet barn Johannes troede jeg fuldt og fast på at jeg skulle amme ham men knægten ville ikke som moren havde håbet. Han blev født med hold i nakken og kunne ikke ammes, så efter en måned “gav” jeg efter og gav ham flaske men hvor var det en svær beslutning. Da jeg følte mig som en dårlig mor. Men knægtem var mæt og glad og det var det vigtigste 🙂
  Hvor er du sej at tage den beslutning. Mange tak for en dejlig blog

 15. Hej Cana.
  Tak for et super indlæg. Det er så befriende at læse ærlige indlæg på godt og ondt. Jeg er selv Jdm ( som du måske ved) jeg gik HELT ned (som i så meget ned at det endte med en depr) da jeg måtte opgive amningen af min pige da hun var 14 dage gammel. Jeg “vidste” hvad der var bedst og det SKULLE bare fungere koste hvad det ville! Der var heldigvis klogere mennesker omkring mig så mere eller mindre tvang mig til at opgive, hvilket var det eneste rigtige for os. ( det er dog først her 11/2 år efter jeg kan sige ærligt og uden at græde ved tanken om det at det var det rigtige for os…) Så godt kæmpet til dig og tillykke med den ( for jer) rigtige beslutning. Og tak for at du deler tankerne og beslutningen med os det er sejt for der ligger så mange følelser i det emne ( især når man er “specialist” på området)

  1. Kære Ida,
   Først, hvor gør det mig ondt at høre hvad du har måttet igennem i din spæde barselstid. Det fortjener ingen.
   Jeg er glad for endelig at have taget beslutningen om at lade erstatningen overtage ligeså stille i stedet for amning, for som du skriver: det er det rigtige for os.
   KH Cana

 16. Netop derfor er dit “et år tilbage” et godt påfund. Har netop læst dit indlæg og sætter stor pris på når andre siger højt, at det er okay at stoppe amning. Jeg er selv af den overbevisning at amning er det bedste for mig og mit barn – og det er også min professionelle holdning. Men hvordan tackler man det så når baby bare ikke vil ammes…. Har jeg presset hende, er der ikke nok, har hun bare for travlt med at opleve verden. En uge tog det at komme ovenpå, lyder jo helt tosset, men hvor kan det bare betyde meget for en. Hun trives og vil faktisk hellere have skemad (var 4,5mdr), men jeg synes bare det er upraktisk og dyrt. Men hvad, jeg har et rask og glad barn, og så er jeg den erfaring rigere

  1. Tak, Kirstine! Jeg forstår godt følelsen af nederlag som du beskriver. Stadig. Men for faen; vi er nødt til at gøre det bedste for vores babyer – og nogle gange er det åbenbart ikke brystmælk det første hele år.

 17. Amning er en dejlig, men ogsa udfordrende tid for mange modre. Den kan v?re hard, den kan gore ondt, den kan frustrere, men det til trods er den heldigvis den skonneste symbiose mellem mor og barn for de fleste. Alligevel oplever mange kvinder bekymring og frygt for, om m?lken, de har, nu ogsa slar til. Er der nok af den, og er den fuldfed, som den skal v?re? Far den lille nu ogsa alt, hvad den skal have? Og hvorfor virker den lille sulten hele tiden? Der skal ikke sas mange fro, for selv den mest kompetente mor kan begynde at tvivle pa sig selv og mejeriet. Det forklarer maske nok den hyppige forekomst af f?nomenet m?lkebomben pa nettet. Men hvad er m?lkebomben? Virker den? Og er det den, du skal ty til, hvis du er bange for, at du ikke har m?lk nok?

Kurv Luk
Updating…
Ingen produkter i kurven